Šéf Facebooku Mark ZuckerbergReuters
StoryEditor

Šéf Facebooku: Hráme úlohu v polarizácii spoločnosti. Denne zmažeme vyše milión falošných profilov

15.02.2020, 16:18
Autor:
ČTKČTK
Mark Zuckerberg povedal, že len v poslednej dobe Facebook odhalil na 50 koordinovaných dezinformačných kampaní, napríklad z Ruska, Ukrajiny alebo Iránu.

Facebook podľa svojho šéfa Marka Zuckerberga maže každý deň viac ako milión falošných profilov.

Zuckerberg to dnes povedal na bezpečnostnej konferencii v Mníchove. Zároveň pripustil, že jeho firma hrá úlohu v polarizácii spoločnosti a že spočiatku pomaly reagovala na cielené dezinformačné kampane.

Odhalili 50 koordinovaných dezinformačných kampaní

V posledných rokoch sa ale podľa jeho presvedčenia výrazne zlepšila. Sofistikovanejší sú však aj pôvodcovia týchto kampaní.

Zuckerberg povedal, že len v poslednej dobe Facebook odhalil na 50 koordinovaných dezinformačných kampaní, napríklad z Ruska, Ukrajiny alebo Iránu.

Od roku 2016, kedy sa hlasovalo o brexitu a tiež novom americkom prezidentovi Donaldovi Trumpovi, čo sprevádzalo množstvo podobných kampaní, sa podľa neho Facebook, ktorý vtedy "bol pomalý", tejto oblasti venuje oveľa viac.

"Každý deň zmažeme vyše milión falošných účtov. Väčšina falošných účtov zmiznú do niekoľkých minút po tom, čo sú vytvorené," poznamenal. Na obsah a bezpečnosť teraz dohliada 35-tisíc zamestnancov; výdavky na túto oblasť sú vyššie ako tržby celej firmy v roku 2012, kedy išla na burzu.

Chce čiastočnú reguláciu obsahu

Reakcia Facebooku sa podľa Zuckerberga zlepšila aj vďaka pokrokom v umelej inteligencii. Postupne sa podľa neho ale mení aj správanie skupín, ktoré dezinformácie šíria. Učia sa vraj lepšie maskovať svoje stopy.

Tridsaťpäťročný podnikateľ sa vyslovil za čiastočnú reguláciu obsahu sociálnych sietí zo strany štátov. Mala by sa podľa neho týkať volieb, súkromia užívateľov, prenosnosti dát a moderácie obsahu.

Zároveň je ale proti tomu, aby boli sociálne siete zodpovedné za všetok obsah, ktorý sa na nich objaví.

Vzhľadom na každodenný počet príspevkov na Facebooku je preverovanie každého z nich nereálne, upozornil.

"Hráme úlohu v polarizácii (spoločnosti)," pripustil Zuckerberg, podľa ktorého ale za tento trend ale nemožno zvaľovať vinu výhradne na sociálne siete.

01 - Modified: 2024-04-13 10:47:44 - Feat.: - Title: Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou 02 - Modified: 2024-04-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena zverejnila na Facebooku negatívnu recenziu na paradajkový pretlak. Hrozí jej za to sedem rokov väzenia 03 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc 04 - Modified: 2024-03-19 12:48:55 - Feat.: - Title: Meta ustupuje tlaku. Navrhla zníženie predplatného platených služieb v Európe 05 - Modified: 2024-03-06 10:04:34 - Feat.: - Title: Celosvetový výpadok Facebooku spôsobil chaos, paniku ale aj obrovské straty pre Metu. Meme stránky však mali raj
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 05:44