Microsoft
StoryEditor

Windows 7 končí a s ním jedna éra. Užívatelia stoja pred ťažkým rozhodnutím

14.01.2020, 13:26
Autor:
pkapkavsevse
Od 14. januára 2020 dôjde k ukončeniu podpory systému Windows 7.

Windows 7 uzatvára generáciu operačných systémov Microsoftu, ktoré zvládli bez obmedzenia fungovať bez pripojenia k internetu, prihlásenia k účtu a do firemného obchodu s aplikáciami. Teraz nastal ich koniec, informuje portál idnes.cz. Užívatelia sa budú musieť preorientovať na modernejšie verziu, alebo ešte viac myslieť na zabezpečenie.

Je to už desať rokov, čo sa na trhu objavil operačný systém Windows 7, ktorý mnohí privítali ako plnohodnotnú náhradu za vtedy už zastarané Windows XP. Bolo na čase, systém Windows Vista, ktorý po XP prišiel, sa príliš neujal, a "XPéčka" už presluhovali.

Nástupca po Windows 7 prišiel s odlišnou koncepciou, ktorá mala priblížiť systém mobilným platformám. Operačný systém 8 a 8.1 mal však rad chybičiek, a zároveň bol pre zástup tradičných užívateľov nekomfortný. Pohľad týchto užívateľov nezmenil ani príchod Windows 10. Aj preto mnoho z nich pri Windows 7 vydržalo do poslednej chvíle, teda do 14. januára 2020. Práve tento deň je totiž posledný, kedy sa spoločnosť Microsoft starala zadarmo o systém Windows 7.

"Od 14. januára 2020 dôjde k ukončeniu podpory systému Windows 7, váš počítač bude aj naďalej fungovať, ale spoločnosť Microsoft už nebude poskytovať technickú podporu pri akýchkoľvek problémoch, aktualizáciu softvéru, bezpečnostné aktualizácie a opravy," varuje firma na svojich stránkach.

Je jasné, že aj po tomto dátume budú ľudia, ktorí Windows 7 neopustia, rovnako ako po ukončení podpory Windows XP. Musia však počítať s tým, že útočníci môžu objaviť chybu, ktorú už nikto nezabezpečí, a oni tak budú ľahšie napadnuteľné.

Ešte v novembri 2018 bol na počítačoch podiel Windows 7 nad Windows 10. Podľa štatistík spoločnosti NetApplications sa ešte len vlani v auguste dostal podiel Windows 10 nad päťdesiat percent a Windows 7 klesol ku tridsiatke. Ako vyplýva z priloženého obrázku, na konci minulého roka držal tento desať rokov starý operačný systém podiel nad 25 percentami. Všetkých týchto užívateľov teraz čaká rozhodnutie, ako postupovať ďalej.

Konkurencia, cloud či mobil

Existuje niekoľko možností. Ak odhliadneme od toho, že si firemní zákazníci môžu začať platiť podporu tohto operačného systému (tzv. ESU, maximálne na tri roky), je tu variant spočívajúci v prechode na iný operačný systém. Okrem Mac OS od Applu, niektoré z Linuxových distribúcií alebo cloudový systém, ako je napríklad Chrome OS, bude možno niekomu stačiť mobilný telefón či tablet s mobilným operačným systémom.

​Tieto zariadenia zvládnu naozaj veľké množstvo úloh, ktoré na ne používateľ naloží, a pre lepšiu ergonómiu práce k nim možno pripojiť klávesnicu, myš aj monitory. Je však potrebné myslieť na limity dané výkonom, obmedzenou možnosťou multitaskingu (beh niekoľkých aplikácií naraz) alebo nedostupnosťou niektorých pokročilých programov.

Ako obmedziť riziko, keď chcem alebo musím pri Windows 7 zostať

Niektorí bežní používatelia môžu jednoducho ignorovať ukončenia podpory Windows 7, a potom je tu ešte skupina užívateľov, ktorí jednoducho na Windows 10 nebudú môcť prejsť. Ich hardware obsahuje komponenty, ktoré ovládače pre Windows 10 výrobcovia nepripravili. Väčšinou sú to staré komponenty, ale v niektorých prípadoch môže ísť aj novšie modely, ktoré boli pre Windows 10 pripravené, avšak v novších verziách tohto operačného systému už nie sú podporované. Stalo sa to napríklad pred dvoma rokmi u čipov Intel Atom s jadrom Clover Trail.

V oboch týchto prípadoch budú majitelia systémov s Windows 7 musieť vynaložiť oveľa väčšie úsilie, aby obmedzili prípadné riziká. Ukončenie podpory zo strany Microsoftu totiž automaticky neznamená, že je všetko stratené. Rad vývojárov softvéru totiž sľubuje podporu tomuto systému ešte nejakú dobu. Napríklad Google sľubuje, že bude Windows 7 so svojím prehliadačom Chrome podporovať ešte rok a pol. Tiež aktualizácie firmvéru pre rôzne komponenty nemusia byť hneď ukončená.

​Čím dlhšia doba však uplynie, tým skôr budú jednotliví výrobcovia dávať od tohto systému ruky preč.

Do toho momentu bude treba udržiavať jednotlivé programy, vybavenie aj komponenty k nemu pripojené v bezchybné kondícii a vždy čerstvo aktualizované. Platí to napríklad aj pre router, cez ktorý sa užívateľ pripája na internet.

Treba sa tiež zbaviť všetkých programov, ktoré už nie sú podporované, a nahradiť ich tými, ktoré budú s Windows 7 kompatibilné. Počnúc prehliadačom, cez kancelárske i ďalšie využívané programy a antivírusovým softvérom končiac. Kto tak ešte neurobil, mal by sa začať prihlasovať do Windows ako bežný používateľ, a nie administrátor. A samozrejme je potrebné nezabudnúť na zálohovanie, aby človek neprišiel o svoje cenné dáta.

To, že užívateľ bude používať už nepodporovaný systém, mu bude firma od 15. januára pripomínať celostránkovými varovaním. To však pôjde vypnúť.

Ľahký prechod možno aj zadarmo

Kto sa rozhodne pre prechod na Windows 10, tomu Microsoft odporúča kúpu nového počítača. 

"Ak chcete využívať najnovšie možnosti hardvéru, odporúčame začať používať nový počítač s Windows 10. Alternatívne, možnosťou je upgrade kompatibilných počítačov so systémom Windows 7 nákupom a inštaláciou úplnej verzie softvéru." Píše firma na svojich stránkach.

Druhý prípad však bude u domácich užívateľov oveľa častejší. Tí môžu zvoliť cestu, kedy si zálohujú dáta, naformátujú disk a na svoj súčasný počítač nainštalujú čistú verziu Windows 10 pomocou bootovacieho média. Môžu potom skúsiť, či im aktivačný kľúč z Windows 7 pôjde použiť aj na Windows 10, v opačnom prípade si potom musia kúpiť novú licenciu v podobe produktového kľúča.

​Kto chce zachovať existujúce programy a nastavenia systému, môže tiež využiť nástroj na vytvorenie inštalačného média Media Creation Tool, a pri inštalácii potom vybrať možnosť upgradu počítača a ponechanie súborov a aplikácií.

Kto inštaloval nové Windows z aktivovaného systému Windows 7 s platným produktovým kľúčom, môže podľa serveru Bleeping Computer s vysokou pravdepodobnosťou očakávať, že nebude potrebné zadávať nový produktový kľúč, ale bude stačiť len systém aktivovať. A to aj napriek tomu, že 29. júla 2016 skončila akcia, kedy bol k dispozícii upgrade zdarma.

"Program bezplatného prechodu na Windows 10 bol ukončený 29. júla 2016. V tejto chvíli už nie je k dispozícii žiadny podobný program. Užívateľom, ktorí licenciu Windows 10 ešte nemajú, odporúčame obrátiť sa na autorizovaných partnerov a s nimi prediskutovať možnosti prechodu a získanie licencie, " povedal k tomu Petr Váša, manažér divízie Microsoft 365 v spoločnosti Microsoft.

01 - Modified: 2019-12-16 21:58:24 - Feat.: 0 - Title: Muž, ktorý stvoril epochu počítačov 02 - Modified: 2019-12-19 15:45:41 - Feat.: 0 - Title: Ako sa zrodil Microsoft? 03 - Modified: 2019-12-19 15:46:18 - Feat.: 0 - Title: V čom pomôže zakladateľ Microsoftu Slovensku? 04 - Modified: 2018-06-25 21:10:38 - Feat.: 0 - Title: Windows 98 začali predávať pred 20 rokmi
01 - Modified: 2024-04-05 05:30:00 - Feat.: - Title: Microsoft neplánuje poľaviť na poli umelej inteligencie. Chce s AI pomôcť firmám, ale aj bežným ľuďom 02 - Modified: 2024-03-30 08:51:08 - Feat.: - Title: Microsoft a OpenAI plánujú gigantické dátové centrum pre AI. Očakávaný projekt by mohol stáť až sto miliárd 03 - Modified: 2024-03-13 15:05:43 - Feat.: - Title: Firmy vyplatili vlani na dividendách vyše 1,6 bilióna dolárov. Rekordné čiastky zaznamenali aj banky 04 - Modified: 2024-03-13 11:24:08 - Feat.: - Title: Firmy vlani vyplatili akcionárom rekordné zisky, kraľujú Microsoft a Apple. Tento rok má byť ešte úspešnejší 05 - Modified: 2024-03-13 09:54:13 - Feat.: - Title: Je rozhodnuté. Apple umožní užívateľom iPhonov v EÚ sťahovať aplikácie z webových stránok
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 06:25