pixabay.com
StoryEditor

Spoločnosti taja liek na rakovinu a zázvor nahradí chemoterapiu: Tieto dezinformácie v roku 2019 pokorili realitu

31.12.2019, 09:49
Autor:
ČTKČTK
Veľký ohlas mali aj články, ktoré odporúčali marihuanu ako liek na rakovinu, v podobnom kontexte boli propagované datle, baza, najrôznejšie bylinky, cesnak či šťava z listov papáje.

Sprisahanie doktorov a farmaceutických spoločností tají liek na rakovinu, zázvor je účinnejší ako chemoterapia, instantné rezance môžu spôsobiť infarkt. To sú podľa analýzy televízie NBC News niektoré zo zdravotníckych dezinformácií, ktoré mali tento rok na internete najväčší dosah.

O čerstvom príklade tohto fenoménu informoval denník The Washington Post (WP), podľa ktorého Facebook zakročil proti zavádzajúcim reklamám týkajúcim sa liekov na prevenciu šírenia HIV.

Rakovina vedie

Portál NBC News zostavil zoznam 80 článkov z kategórie "fake news" o zdraví, ktoré na rôznych internetových platformách nazbierali najmenej 25-tisíc zdieľaní, komentárov a reakcií. Päťdesiatka tých najúspešnejších si údajne spolu pripísala viac ako 12 miliónov takých interakcií.

Autori analýzy dospeli k záveru, že najpopulárnejšie boli v uplynulých 12 mesiacoch manipulácie týkajúce sa rakoviny a liečby tejto choroby. Rebríčku dominuje aprílový článok z webu Natural News s titulkom: "Rakovinový priemysel nehľadá liek, je príliš zaneprázdnený zarábaním peňazí".

Text, ktorého autor obviňuje bližšie nešpecifikovaný spolok lekárov, vládnych agentúr a výrobcov liečiv zo zatajovania lieku na rakovinu, nazbieral celkovo 5,4 milióna interakcií, pričom najväčší úspech mal na Facebooku. Web Natural News mal na sociálnej sieti skoro tri milióny fanúšikov, než bola jeho stránka v júni zrušená za šírenie "zavádzajúcich a nepresných informácií".

Veľký ohlas mali aj články, ktoré odporúčali marihuanu ako liek na rakovinu, v podobnom kontexte boli propagované datle, baza, najrôznejšie bylinky, cesnak či šťava z listov papáje. Viac ako 800-tisíc interakcií vygenerovala falošná správa o tom, že zázvor je pri liečbe rakoviny "10-tisíc krát účinnejší ako chemoterapia".

"Fake news" zatienili realitu

Okrem rakoviny boli častým motívom zdravotníckych dezinformácií aj účinky vakcín či fluoridov, pričom v niektorých prípadoch podľa NBC News falošné správy zatienili dôveryhodné spravodajstvo. "Dezinformácie o zdraví boli tento rok veľkou témou. Sociálne médiá pod tlakom zo strany zákonodarcov, odborníkov a aktivistov dramaticky menili svoje pravidlá s cieľom zakázať alebo obmedziť šírenie nepravdivých tvrdení o zdraví, ktoré viac ako desať rokov neboli potláčané," zhŕňa americká televízia.

Napríklad Youtube v januári oznámil, že bude používateľom menej odporúčať okrem iného aj videá o "podvodných zázračných liekoch na závažné ochorenia". Podľa septembrovej reportáže BBC však algoritmus platformy stále taký obsah propagoval, pričom sa u videí zobrazovali reklamy na zavedené značky.

Sociálna sieť Instagram zasa ohlásila ťaženie proti "hashtagom" používaným k šíreniu dezinformácií o očkovaní, o "pokrokoch" v tejto súvislosti hovorí aj Facebook.

Spoločnosť Marka Zuckerberga aktuálne zakročila proti sérii zavádzajúcich reklám, ktoré sa snažili spájať istý liek na prevenciu vírusu HIV so závažným poškodením kostry a obličiek. O prípade informoval denník WP, podľa ktorého Facebook reagoval na záplavu apelov zo strany aktivistov, odborníkov a vládnych činiteľov. Tí sa obávali vytvorenia podhubia pre "krízu verejného zdravia".

Prvé varovanie vraj prišlo už v septembri, sociálna sieť však prijala opatrenia až na konci minulého týždňa. V tichosti začala niektoré z reklám označovať za obsah porušujúci jej pravidlá. Oznámenie bola podľa všetkého platené stránkami napojenými na právnikov, ktorí žalujú výrobcu daného lieku za údajnú ujmu spôsobenú klientom. Podľa WP reklamy nazbierali milióny prezretí a mnohé z nich zadávatelia deaktivovali ešte pred zásahom administrátorov.

01 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 02 - Modified: 2024-04-18 11:02:22 - Feat.: - Title: Zvrat v prípade vykradnutej prevádzky Jovinečka. Influencer všetkých oklamal, valí sa na neho vlna kritiky 03 - Modified: 2024-04-14 05:30:00 - Feat.: - Title: Chcete zarábať na sledovaní sociálnych sietí? TikTok to možno čoskoro umožní 04 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey 05 - Modified: 2024-04-06 07:00:00 - Feat.: - Title: OnlyFans modelka si našla v zozname odberateľov meno svojho bratranca. Ten prišiel s bizarnou výhovorkou
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 12:20