StoryEditor

Smrť Gotta ukázala fenomén. Prečo niektorí stláčali klávesu F?

03.10.2019, 18:16
Toto gesto pochádza zo známej videohry Call of Duty.

Jednou z najsilnejších správ posledných dní bola jednoznačne smrť českého speváka Karla Gotta. Jeho piesne nás sprevádzali celé dekády a “božského Káju” poznali tak starší ľudia, ako aj malé deti. Na sociálnych sieťach ho aspoň krátkym vyjadrením vyprevadili na odpočinok tisícky ľudí.

Svojím spôsobom si ho však uctila aj komunita hráčov videohier, píše idnes.cz. Presnejšie mu písali kondolencie jednoducho písmenom “F”. O čo ide?

Množstvo ľudí pozná anglickú skratku RIP, teda Rest In Peace, čo znamená odpočívaj v pokoji (edit - originálna skratka RIP pochádza z latinského Requiescat in pace). Hráči však začali používať písmenko F ako úctivú rozlúčku so zosnulým približne v roku 2014.

V príbehu hry Call of Duty: Advanced Warfare hráte vojaka americkej námornej jednotky Jacka Mitchella. Na konci misie však zomrie Mitchellow najlepší priateľ, Will Irons. Zostal uväznený vo vozidle, ktoré vybuchlo, no ešte pred tým stihol vytlačiť z auta Mitchella. Zachránil mu tým život, i keď prišiel o ruku.

V dejovej línii nasleduje pohreb a všetko je naozaj dramatické. V istom momente sa však zjaví na obrazovke pokyn, aby hráč stlačil písmeno F na vyjadrenie úcty. Po stlačení klávesu následne príde postava k rakve a dotkne sa jej na znak rešpektu. Podobné "call to actions" výzvy nie sú vo svete hier ničím výnimočným.

Hráčov videohier je na svete pomerne slušné množstvo a v tejto komunite nájdete množstvo drobností, ktoré majú pre nich svoj interný význam. A tak vám nemusí prísť tento krok na prvý pohľad celkom zmysluplný, no verte, myslia to v dobrom.

Ako píše dotesports.com, scéna "Stlač klávesu F" bola v priebehu času kritizovaná. Zrejme sa tak stalo kvôli náhlemu prerušeniu pietneho momentu, ktorý hráč jednoducho nečaká a zrazu je k niečomu takémuto vyzvaný.

dotesports.com

01 - Modified: 2024-04-03 13:00:00 - Feat.: - Title: Pápež František mení stáročné pravidlá pohrebov hlavy cirkvi. Jeho telo nebude vystavené, pochovajú ho na úplne inom mieste 02 - Modified: 2024-04-02 11:02:32 - Feat.: - Title: Tragická streľba na škole neďaleko Helsínk. 12-ročný chlapec spustil paľbu, jedno dieťa zomrelo a dve bojujú o život 03 - Modified: 2024-03-18 09:32:10 - Feat.: - Title: Spadol z oblakov. Austrálčan sa zabil, keď nad Melbourne vypadol z teplovzdušného balóna 04 - Modified: 2024-03-14 15:28:26 - Feat.: - Title: Ďalší vrcholný manažér ropného gigantu Lukoil je mŕtvy. Našli ho obeseného v jeho kancelárii 05 - Modified: 2024-03-11 09:20:00 - Feat.: - Title: Zomrel člen skupiny Modus. Hitmejkri pesničky Sklíčka dotykov smútia
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 07:27