Niektoré problémy sú jednoduché a niektoré problémy sú ťažké. Vo svete matematiky a informatiky existuje veľa problémov, ktoré vieme programovaním počítača vyriešiť "rýchlo" - základnú aritmetiku, triedenie zoznamu a vyhľadávanie v tabuľke údajov. Tieto problémy je možné vyriešiť v "polynomiálnom čase", skrátenom ako "P." Znamená to, že počet krokov potrebných na pridanie dvoch čísel alebo na zoradenie zoznamu sa zväčšuje správne s veľkosťou čísel alebo s dĺžkou zoznamu. Existuje však ďalšia skupina problémov, pre ktoré je ľahké skontrolovať, či je možné riešenie problému správne, ale nevieme, ako efektívne nájsť riešenie. Hľadanie prvotných faktorov veľkého počtu je taký problém - ak mám zoznam možných faktorov, môžem ich vynásobiť a zistiť, či sa vrátim k pôvodnému číslu. Ale nie je známy spôsob, ako rýchlo nájsť faktory ľubovoľného veľkého čísla. Bezpečnosť internetu sa opiera o túto skutočnosť. Z historických a technických dôvodov možno povedať, že problémy, pri ktorých môžeme rýchlo skontrolovať možné riešenie, sú riešiteľné v "nedeterministickom polynomiálnom čase" alebo "NP". Akýkoľvek problém v P je automaticky v NP - ak dokážem rýchlo vyriešiť problém, môžem rovnako rýchlo skontrolovať možné riešenie jednoduchým riešením problému a zistiť, či sa odpoveď zhoduje s mojím možným riešením. Podstatná otázka P vs NP je: Ak mám účinný spôsob, ako skontrolovať riešenia problému, existuje účinný spôsob, ako tieto riešenia skutočne nájsť? Väčšina matematikov a počítačových vedcov sa domnieva, že odpoveď nie je. Algoritmus, ktorý by mohol vyriešiť problémy s NP v polynomiálnom čase, by mal ohromujúce dôsledky vo väčšine matematiky, vedy a technológie a tieto dôsledky sú tak mimo tohto sveta, že naznačujú dôvod na pochybnosti, že je to možné.Pixabay
StoryEditor

Požiar optického vedenia spôsobil výpadok služieb UPC v Bratislave

02.10.2019, 13:02
Autor:
TASRTASRahgahg
Bez internetu, ale aj telefonického pripojenia či TV signálu zostali zákazníci UPC v mestských častiach Ružinov, Vrakuňa, Podunajské Biskupice a v meste Šamorín.

Spoločnosť UPC eviduje v stredu dopoludnia rozsiahly výpadok služieb v niektorých mestských častiach Bratislavy. Poruchu spôsobil požiar hlavného optického vedenia na Prístavnom moste. Zatiaľ nie je jasné, kedy bude porucha odstránená, informovala firma na svojej internetovej stránke.

Bez internetu, ale aj telefonického pripojenia či TV signálu zostali zákazníci UPC v mestských častiach Ružinov, Vrakuňa, Podunajské Biskupice a v meste Šamorín. Na mieste poruchy museli podľa UPC zasahovať hasiči.

"Vzhľadom na rozsah poškodenia optického vedenia nie je možné v tejto chvíli odhadnúť termín obnovenia všetkých služieb," upozornila spoločnosť.

Celé stanovisko spoločnosti na Facebooku:

"Vážení zákazníci, aktuálne evidujeme výpadok našich služieb v 2. bratislavskom obvode (Ružinov, Vrakuňa, Podunajské Biskupice, čiastočne Nové Mesto, Vajnory ako i Šamorín). Príčinou výpadku, ktorý sa týka všetkých služieb, je rozsiahle poškodenie hlavného optického vedenia, spôsobeného požiarom v šachte na Prístavnom moste.

Hasiči už oheň uhasili, naši technici momentálne začali s odstraňovaním príčiny výpadku, tj. so zváraním optického vedenia. Vzhľadom na rozsah poškodenia optického vedenia je pravdepodobne, že oprava bude vykonaná najskôr vo večerných hodinách.

Spoločnosť UPC sa svojim zákazníkom za prerušenie poskytovania služieb ospravedlňuje a uisťuje, že robí všetko pre to, aby bolo poskytovanie služieb čo najskôr obnovené v plnom rozsahu. O vývoji riešenia výpadku informujeme aj na našej internetovej stránke a Facebooku." (update postu čas: 11:13)

Podľa správ zo sociálnej siete Facebook má spoločnosť UPC Broadband aktuálny problém aj v Rožňave. Používateľke odpovedala v komentári, že v Rožňave riešia tiež nefunkčnosť služieb, ale tento stav nie je spôsobený požiarom pod prístavným mostom v Bratislave. Ide tu o výpadok elektrickej energie na ich zariadení. Na opätovnom sprevádzkovaní služieb už podľa vlastných slov pracujú. 

Doplnené o 16:18:

Používatelia internetu od UPC môžu podľa ich slov zrejme očakávať v priebehu podvečerných či večerných hodín:

Alžbeta Harry Gavendová / HN

Spoločnosť UPC Broadband Slovakia je súčasťou Liberty Global, najväčšieho svetového medzinárodného poskytovateľa TV a širokopásmových služieb. Na širokopásmovou sieť UPC v SR bolo na konci decembra 2018 pripojených 599.100 domácností.

Správu budeme aktualizovať

01 - Modified: 2019-09-13 13:10:42 - Feat.: 0 - Title: Platia nové pravidlá pri platbe kartou. Bezhotovostné platby a platby cez internet budú bezpečnejšie 02 - Modified: 2019-09-23 09:55:56 - Feat.: 0 - Title: Nešťastná fúzia, obrovské dlhy či internet. Čo je za pádom cestovky Thomas Cook 03 - Modified: 2019-09-28 08:24:09 - Feat.: 0 - Title: Falošným správam sa na internete darí. Reportéri bez hraníc chcú zastaviť ich šírenie 04 - Modified: 2018-05-09 21:30:07 - Feat.: 0 - Title: Vodafone za UPC zaplatí 19 miliárd. Slovensko transakciou obíde 05 - Modified: 2018-07-09 14:31:59 - Feat.: 0 - Title: Megaobchod na internete. Naše UPC príde o Prahu
01 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent 02 - Modified: 2024-04-12 05:56:16 - Feat.: - Title: Vodiči sa zdržia na viacerých úsekoch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-12 07:58:00 - Feat.: - Title: Lovestream predstavil prvých tohtoročných headlinerov. Do Bratislavy príde Rita Ora, Dimitri Vegas & Like Mike či Tom Walker 04 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 05 - Modified: 2024-04-11 06:41:17 - Feat.: - Title: Doprava v hlavnom meste aj smerom do Bratislavy sa mierne spomaľuje, hlásia viaceré nehody
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 23:24