StoryEditor

Multimédiá pre slabozrakých

19.06.2007, 00:00

Spoločnosť IBM predstavila novú technológiu, ktorá pomáha nevidiacim a zrakovo znevýhodneným ľuďom zažiť streamované video a animáciu na internete. Nový nástroj prístupu k prehliadaniu multimédií potenciálne otvára svet bohatého obsahu zrakovo znevýhodneným ľuďom z celého sveta, ktorých je vyše 161 miliónov.
Rozvoj multimediálneho obsahu sa v predchádzajúcich dvoch rokoch výrazne zvýšil a nevidiaci a ani ľudia so zrakovým znevýhodnením nemali možnosť využiť tieto zdokonalenia. Programy na čítanie obrazovky a samostatne hovoriace prehliadače nevedia obsluhovať také multimediálne aplikácie, ktoré sú navrhované na intuitívne vizuálne používanie. Zrakovo znevýhodnení používatelia nevidia kontrolné tlačidlá, ktoré sa objavujú na obrazovke. A navyše, audio výstup pri streamovaných videách, ktorý je automaticky spustený po stiahnutí stránky, ruší syntetizovaný pomocný hlas z programu na čítanie obrazovky, ktorý je nevyhnutný pre zrakovo znevýhodnených ľudí. Okrem toho, s väčšinou multimediálnych obsahov sa lepšie pracuje s použitím myši než klávesnice, čo obmedzuje zrakovo znevýhodneným ľuďom ich používanie.
Nový nástroj prístupu k prehliadaniu multimédií ponúka ľuďom so zrakovým znevýhodnením rovnaké možnosti ovládania, aké majú vidiaci ľudia, ktorí ovládajú multimédiá pomocou myši. Napríklad na to, aby si mohli prehrať on-line video na webových stránkach, môžu zrakovo znevýhodnení len zvoliť tlačidlo "play" jednoduchým stlačením preddefinovanej kombinácie tlačidiel na kontrolu médií namiesto hľadania tlačidiel na ovládanie videa na obsahu stránky. Nástroj rovnako umožňuje používateľom zrýchľovať video alebo zvuk, keďže pre ľudí so zrakovým znevýhodnením je často počúvanie zvuku pri streamovaných videách príliš pomalé.
"Nový nástroj prístupu k prehliadaniu multimédií ponúka ľuďom so zrakovým znevýhodnením možnosť rýchlo a ľahko pristupovať k dynamickému multimediálnemu webovému obsahu," povedal Frances West, riaditeľ centra IBM Human Ability and Accessibility Center. "Spoločnosť IBM má bohaté skúsenosti vo vývoji inovatívnych riešení pre ľudí s určitým znevýhodnením a tento nástroj je len ďalším príkladom inovácií IBM, ktoré umožňujú aj ľuďom so zrakovým znevýhodnením naplno využiť internet."
Tento nástroj tiež dokáže prispôsobiť hlasitosť individuálneho zdroja zvuku tak, že umožní používateľovi identifikovať a počúvať rôzne zvukové zdroje vrátane softvéru na čítanie obrazovky a zvuku videa. Ak tvorca obsahu chce ponúknuť k videu aj hovorené slovo, nástroj prístupu poskytuje flexibilitu využitia metadát, ktoré obsahujú textový opis vysvetľujúci dianie na obrazovke. Nástroj automaticky prispôsobí synchronizáciu ovládania zvuku s videom, dokonca aj s možnosťou ovládania rýchlosti.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 01:48