Reuters
StoryEditor

Nová vlajková loď od Huawei utrpela ťažkú stratu, bude bez kľúčovej aplikácie

29.08.2019, 14:30
Autor:
ČTKČTK
V telefóne Mate 30 nenájdete aplikácie od spoločnosti Google.

Nový vlajkový telefón čínskej spoločnosti Huawei nebude kvôli obchodným reštrikciám zo strany Spojených štátov vybavený populárnymi aplikáciami firmy Google, ako sú Google Maps, YouTube alebo kľúčový obchod Google Play. Informuje o tom dnes portál BBC.

Podľa zdrojov agentúry Reuters plánuje Huawei nové vlajkové telefóny Mate 30 predstaviť 18. septembra v Mníchove, zatiaľ však nie je jasné, kedy sa prístroje začnú predávať. Analytici upozorňujú, že kvôli absencii aplikácií firmy Google bude ťažké prilákať zákazníkov.

​Spojené štáty v polovici mája zaradili Huawei na čiernu listinu, čo znamená, že americké podniky potrebujú špeciálne povolenie, ak chcú tejto čínskej firme dodávať svoje produkty.

Zložitá úloha

Neskôr Washington obchodné reštrikcie voči Huaweiu predbežne zmiernil. Hovorca Googlu však uviedol, že toto zmiernenie reštrikcií sa netýka nových produktov, ako je práve Mate 30. Tento telefón tak podľa neho nemožno predávať s licencovanými aplikáciami a službami spoločnosti Google.

To podľa BBC znamená, že nový telefón firmy Huawei nebude mať prístup ani k obchodu Google Play, čím by používatelia mohli stratiť prístup aj k aplikáciám od iných firiem ako od Googlu.

"Strata Google Play znamená, že Huawei bude musieť užívateľom zabezpečiť iný prístup k ostatným populárnym aplikáciám, ako sú Facebook, Twitter a BBC News," uviedol technologický reportér BBC Chris Fox.

Operačný systém Android vyvíjaný spoločnosťou Google je takzvaný open-source softvér, takže ho akýkoľvek výrobca telefónov môže používať vo svojich prístrojoch. K používaniu samotných aplikácií Googlu je však potrebná patričná zmluva, píše BBC.

Android vs. Harmony

"Je možné vyrábať zariadenia založené na Androide bez zapojenia Googlu. Amazon to robí so svojimi tabletmi Fire, ktoré neobsahujú aplikácie od Googlu. Budú však zákazníci chcieť prémiový mobilný telefón, ktorý nemá prístup k niektorým najpoužívanejším aplikáciám na svete?" spýtal sa Fox.

​Americké ministerstvo obchodu podľa Reuters obdržalo cez 130 žiadostí amerických firiem o povolenie dodávok pre Huawei, žiadne povolenie však zatiaľ neposkytlo. Spoločnosť Google neuviedla, či požiadala o povolenie poskytovať firme Huawei svoje aplikácie. Už skôr však dala najavo, že by chcela zostať dodávateľom tohto čínskeho podniku.

"Pokiaľ nám to vláda Spojených štátov dovolí, bude Huawei pokračovať v používaní operačného systému Android a jeho ekosystému. Inak budeme pokračovať vo vývoji vlastného operačného systému a ekosystému," uviedla spoločnosť Huawei.

Firma, ktorá je druhým najväčším výrobcom smart telefónov na svete, tento mesiac predstavila svoj vlastný operačný systém nazvaný Harmony. Zatiaľ však o ňom poskytla iba málo informácií a analytici príliš neverí, že sa nový systém dokáže stať životaschopnou alternatívou Androidu.

01 - Modified: 2024-03-29 16:33:41 - Feat.: - Title: Huawei sa zotavuje z amerických sankcií, čínska firma zaznamenala vlani najväčší rast za posledné štyri roky 02 - Modified: 2024-03-21 14:00:00 - Feat.: - Title: Radujú sa z biedneho začiatku roka. Vyzerá to na veľký návrat aj na úkor Applu 03 - Modified: 2024-03-20 14:47:59 - Feat.: - Title: Pôjdu na čiernu listinu. Spojené štáty zvažujú sankcie proti čínskym výrobcom čipov pre Huawei 04 - Modified: 2024-02-29 12:40:19 - Feat.: - Title: Huawei Mate X5 a Mate 60 RS Ultimate Design 05 - Modified: 2024-02-29 13:26:26 - Feat.: - Title: Toto sú najdrahšie čínske smartfóny. Majú byť lepšie ako iPhony
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 13:56