čipDreamstime
StoryEditor

Americká vláda: Výrobcom čipov prudko klesli zásoby, majú ich na päť dní

26.01.2022, 15:29
Autor:
ČTKČTK
Nedostatok čipov výrazne narušil plány kľúčových odvetví ekonomiky.

Výrobcom polovodičov ďalej rýchlo ubúda zásob. Nedostatok mikročipov vo svete pretrváva, upozorňuje americká vláda. V decembri mali výrobcovia čipov zásoby na menej ako päť dní, zatiaľ čo štandard pred pandémiou bol asi 40 dní, ukázal prieskum medzi viac ako 150 spoločnosťami.

Mikročipy sa čoraz viac používajú aj v autách, ich nedostatok vlani donútil mnoho automobiliek obmedziť výrobu. Predaj čipov sa výrazne zvýšil za pandémie, keď boli v mnohých krajinách ľudia nútení zostať doma. Voľný čas trávili na jednej strane hraním počítačových hier, na druhej strane všeobecne viac času trávili na internete, takže nakupovali aj viac elektronických zariadení.

K tomu sa pridala práca z domu a školská výučba na diaľku, čo si často vyžiadalo nákup ďalšieho počítačového vybavenia. Výrobcovia čipov na výrazne vyšší dopyt nedokázali zareagovať.

Situáciu im potom skomplikovali aj uzávery zavedené kvôli pandémii, a niekedy aj nedostatok zamestnancov, pokiaľ časť z nich musela kvôli nákaze covidom-19 zostať v karanténe. Nedostatok čipov výrazne narušil plány kľúčových odvetví ekonomiky.

Čipy sa využívajú v miliónoch výrobkov, od áut cez práčky až po chytré telefóny a ďalšie zariadenia.

"Ako sa prudko zvyšuje dopyt a výrobné závody pracujú s využitím všetkých kapacít, tak je jasné, že jediným riešením tejto krízy je z dlhodobého hľadiska obnova domácich výrobných kapacít," uviedla v americká ministerka obchodu Gina Raimondová.

Prieskum tiež ukázal, že dopyt po čipoch bol v minulom roku až o sedemnásť percent vyšší v porovnaní s rokom 2019, teda z obdobia pred pandémiou. Politici z americkej Demokratickej strany v utorok predstavili návrh, ktorého cieľom je zvýšiť konkurencieschopnosť Spojených štátov proti Číne.

Návrh tiež počíta s investíciami v objeme 52 miliárd dolárov do výroby polovodičov a súvisiaceho výskumu. Financovanie americký Senát schválil už vlani v júni, poznamenala BBC.

Administratíva prezidenta Joea Bidena sa snaží presvedčiť Kongres, aby financovanie na zvýšenie výroby čipov v Spojených štátoch podporil. Nedostatok týchto kľúčových súčiastok prispel k problémom, s ktorými sa kvôli pandémii už viac ako rok stretávajú dodávateľské reťazce.

Americký výrobca mikročipov Intel minulý týždeň oznámil, že investuje 20 miliárd dolárov do výstavby ďalšieho výrobného závodu v štáte Ohio. Jeho plány by tam mohli viesť k vytvoreniu najväčšieho svetového komplexu na výrobu polovodičov.

Už vlani v novembri oznámil juhokórejský výrobca čipov Samsung, že si zvolil lokalitu blízko mesta Taylor v Texase pre výstavbu závodu za 17 miliárd dolárov na výrobu počítačových čipov. Očakáva sa, že továreň začne fungovať do druhého polroka 2024. Pre Samsung je to najväčšia investícia, akú kedy v Spojených štátoch uskutočnil.

01 - Modified: 2024-04-18 10:34:05 - Feat.: - Title: Irán informoval USA, že sa nesnaží o rozšírenie napätia 02 - Modified: 2024-04-18 07:33:03 - Feat.: - Title: Zisk aj tržby taiwanského výrobcu polovodičov TSMC v 1. štvrťorku vzrástli. Ťaží z rastu umelej inteligencie 03 - Modified: 2024-04-18 06:36:30 - Feat.: - Title: Michelangelov náčrt vydražili v Spojených štátoch za vyše 200-tisíc dolárov 04 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 05 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 13:07