StoryEditor

Mal šancu byť hipsterským hitom, mieri však na zberný dvor. Prichádza nový "walkman" a je to s ním zlé

10.07.2019, 00:00
Walkman "It’s OK" je premárnenou príležitosťou.

Technokratmi opovrhované módne trendy sa evidentne rozšírili aj do oblasti spotrebnej elektroniky. Len tak si možno vysvetliť, že na trh mieri nový vreckový kazetový prehrávač. Bude mať priehľadné dvierka a slúchadlá, ktoré pripojíte bezdrôtovo pomocou Bluetoothu, uvádza iDnes.cz.

Potenciál, ktorý zabíjajú nedostatky

To, že predaje vinylových platní rastú, je celkom známe, avšak do istej miery aj prekvapivé. Zvuková kvalita dobre vyrobených platní je vysoká a vďaka veľkej ploche obálok je tu aj priestor pre vizuálne umelecké stvárnenie. Okrem toho ich čistenie a prehrávanie je takisto určitým obradom.

V roku 2018 však o devätnásť percent vzrástli aj predaje analógových zvukových kaziet vo formáte MC, aspoň na americkom trhu. A to už trochu prekvapivé je. Hoci má kazeta nahraná na kvalitnom a dobre nastavenom magnetofóne lepší zvuk ako väčšina MP3 prehrávačov a smartónov, bežní používatelia si skôr pamätajú šum nahrávky, kolísanie otáčok a občasné zamotanie magnetickej pásky.

Hongkonská spoločnosť Ninmlab teraz prostredníctvom crowdfundingovej kampane na Kickstarteri ponúka osobný kazetový prehrávač nazvaný "It’s OK". Hoci sme voči takto koncipovaným projektom z empirických dôvodov skeptickí, v tomto prípade je už cieľová suma takmer štvornásobne prekročená.

Technologicky nie je v prehrávači nič, čo by sa nedalo vyrobiť, ​​preto je celkom pravdepodobné, že sa už tento rok v decembri dostane k prvým záujemcom.

V súčasnosti je v ponuke za 75 dolárov, teda za zhruba 67 eur, a vybrať si môžete z troch farebných prevedení.

Pochvala za Bluetooth 5.0, ale inak je to "celé zle"

Technicky pôjde o najjednoduchšiu verziu prehrávača bez pokročilých funkcií, ako bolo napríklad vyhľadávanie skladieb, Autoreverz (automatické otáčanie kazety) či systém potlačenia šumu Dolby. Navyše bude korektne prehrávať len kazety typu 1 (IEC) s magnetickou vrstvou z oxidu železitého.

iDnes.cz/Ninmlab

​Takže ak máte niekde v zásuvke ukryté kazety typu II (Chróm) alebo IV (Metal), potom ich v prvom "walkmane" s Bluetoothom korektne neprehráte. Zlou správou je, že "It’s OK" bude len mono, kvôli čomu by sa podľa nás novinka mala premenovať na "It’s not OK". Hoci je veľa bezdrôtových reproduktorov monofónnych, počúvať "mono" aj so slúchadlami je absurdné.

Počúvať môžete s bezdrôtovými slúchadlami alebo reproduktormi, nechýba ani klasický 3,5 mm slúchadlový konektor. Trochu zbytočná je možnosť záznamu, ktorý však prebieha len zo vstavaného mikrofónu, "It’s OK" bude teda fungovať aj ako (pravdepodobne mizerný) diktafón.

Vzhľadom na túto nezmyselnú funkciu sa obávame prítomnosti "mazacieho" magnetu v páskovej dráhe, ktorý bude pri prehrávaní napomáhať degradácii nahrávok.

Napájaný bude dvojicou AA batérií, na 2450 mAh akumulátore z obchodu Ikea hrá podľa výrobcu šesť hodín. Podľa nás je "It’s OK" premárnenou príležitosťou. Iné by to bolo v prípade, ak by šlo o stereo, walkman by prehrával aj kazety typu II a bolo by možno spustiť redukcie šumu (Dolby B alebo ekvivalent).

Ak by okrem toho nezahŕňal aj nezmyselné nahrávanie, mohol by to byť pekný "hipsterský" kus elektroniky, s ktorým by mladí milovníci hudby preskúmavali dávne analógové hudobné archívy svojich rodičov a starých rodičov. Takto jeho dráhu vidíme na tri selfíčka a zberný dvor.

01 - Modified: 2024-04-26 12:53:58 - Feat.: - Title: Od Amazonu po Netflix. Veľký test desiatich streamovacích služieb odhalil veľké rozdiely 02 - Modified: 2024-04-04 14:00:00 - Feat.: - Title: Lacný, lacnejší a najlacnejší. Toto trio nových mobilov zaujme šetrných zákazníkov 03 - Modified: 2024-04-03 14:00:00 - Feat.: - Title: Prvý pacient s čipom v mozgu strávil prvú noc po operácii pri videohre 04 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom? 05 - Modified: 2024-03-13 09:54:13 - Feat.: - Title: Je rozhodnuté. Apple umožní užívateľom iPhonov v EÚ sťahovať aplikácie z webových stránok
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 00:58