Reuters
StoryEditor

Z firmy Apple odchádza dlhoročná opora, dizajnér ikonických produktov otvára vlastnú firmu

28.06.2019, 08:31
Autor:
ČTKČTK
Dizajnér Jony Ive buduje vlastnú dizajnérsku spoločnosť LoveFrom.

Americkú spoločnosť Apple opustí tento rok Jony Ive, ktorý stojí za designom jeho ikonických prístrojov iPhone, iMac a iPad. Ive zastáva funkciu šéfa dizajnérskeho oddelenia a pracoval pre Apple takmer tri desaťročia.

Podľa vyhlásenia firmy odchádza, pretože sa rozhodol založiť vlastnú dizajnérsku spoločnosť. Presný termín jeho odchodu Apple neoznámil.

Ive úzko spolupracoval s bývalým šéfom Applu Stevom Jobsom a pripisuje sa mu vytváranie ikonických designov prístrojov firmy, ktoré pomohli Applu k oživeniu pod vedením Jobsa a k tomu, že sa vlani stal prvou americkou verejne obchodovanou firmou, ktorej trhová kapitalizácia prekonala hranicu jedného bilióna dolárov.

V Apple začal pracovať v roku 1992 a od roku 1996 viedol dizajnérsky tím firmy. Stojí za mnohými návrhmi spoločností, od zaoblených iMacov po iPhony, ktoré sú podľa mnohých odborníkov jedným z najúspešnejších spotrebiteľských produktov všetkých čias. Súčasnú funkciu riaditeľa dizajnérskeho oddelenia zastáva od roku 2015.

Otvára novú firmu​

Ive denníku Financial Times povedal, že jeho nová spoločnosť sa bude volať LoveForm. Prevádzku by mala začať v budúcom roku. Apple uviedol, že bude patriť medzi hlavnú klientelu jeho novej dizajnérskej firmy pri niekoľkých projektoch.

"Mám absolútnu dôveru v mojich kolegov dizajnérov v Applu, ktorí zostávajú mojimi najbližšími priateľmi, a teším sa na spoluprácu s nimi na mnoho ďalších rokov," povedal Ive.

Predaj telefónov klesá

Iveov odchod prichádza v čase, keď predaj prístrojov iPhone klesá, minulý štvrťrok dokonca rekordným tempom. Predaj novších produktov, ako Apple Watch alebo bezdrôtových slúchadiel AirPods síce rastie, ale Apple teraz obracia svoju pozornosť skôr na rastúci trh služieb, vrátane svojich služieb Apple Music a iCloud.

Analytik firmy Maxim Group Nehal Chokshi uvádza, že napriek dôležitej úlohe Ivea v histórii Applu jeho odchod firmu nepoškodí. Domnieva sa, že Ive chce dostať lepšie zaplatené za svoje odborné skúsenosti z Applu a umožniť tiež ostatným spoločnostiam, nie však konkurentom Applu, využiť jeho odborné znalosti.

"Duchovný partner" Jobsa

Jobs sa veľmi zapájal do celého procesu navrhovania prístrojov a niekedy aj denne navštevoval dizajnérske štúdiá. Ivea označoval za svojho "duchovného partnera". Nový riaditeľ Tim Cook, pod ktorého Ive teraz spadá, tak nerobí. Po Jobsovej smrti niektorí analytici pochybovali, či Apple bude schopný pokračovať v tempe zavádzania nových prístrojov, ktoré nasadil Jobs. Ive sa stal symbolom kontinuity, mostom medzi obdobiami Jobsa a Cooka, napísali agentúry AP a Reuters.

Ive od roku 2012 dohliadal na dizajn softvéru i hardvéru, keď predtým boli obe tieto funkcie rozdelené. Firma dnes uviedla, že obe úlohy opäť rozdelí a na jeho miesto zatiaľ nikoho menovať nebude. Súčasní dizajnéri budú spadať pod prevádzkového riaditeľa Jeffa Williamsa.

Jony Ive, celým menom Jonathan, sa narodil v Británii. V roku 2012 bol povýšený do šľachtického stavu.

01 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 02 - Modified: 2024-04-12 14:37:00 - Feat.: - Title: Apple musí čeliť žalobe o 785 miliónov libier kvôli poplatkom v App Store 03 - Modified: 2024-04-12 07:26:47 - Feat.: - Title: Apple čoskoro spustí výrobu čipov M4. Chce nimi vybaviť počítače Mac 04 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast 05 - Modified: 2024-04-12 05:30:00 - Feat.: - Title: Nové smartfóny od Applu prídu vo viacerých farbách. Čo vieme o dizajne pripravovaných iPhonov 16?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 04:14