Apple
StoryEditor

Apple sa snaží urobiť z iPadu počítač. Predstavil novinku

06.06.2019, 00:00
Autor:
kuzkuz
Apple chce novými a vylepšenými funkciami svoje tablety priblížiť plne funkčnému PC a pritom zachovať jednoduchosť mobilného prostredia iOS.

Na konferencii WWDC spoločnosti Apple sa objavila jedna nečakaná novinka - nový operačný systém pre tablety nazvaný iPadOS. 

Vylepšuje predovšetkým prácu so súbormi (tak, ako ju poznajú napríklad používatelia Prieskumníka vo Windows), multitasking a aj na prvý pohľad možno banálnu, ale pritom dôležitú vec, akou je označovanie vybranej časti textu pomocou gest, uvádza iDnes.cz.

Vizuálne najnápadnejšou novinkou je možnosť pripínania widgetov na domovskú stránku. Funkcia, ktorú si majitelia zariadení s Androidom užívajú už dávno (v iOS 13 stále nie je k dispozícii), sa tak prvýkrát dostáva aj na tablety Apple. V novom rozložení sa tiež na domovskú stránku zmestí viac ikoniek aplikácií.

Písanie textu

Šikovnou novinkou je vylepšenie funkcie Split View, ktorou iPady disponujú od verzie iOS 8 a odpozorovali ju z Windowsu. Po novom možno mať na oboch častiach rozdelenej obrazovky spustenú rovnakú aplikáciu.

V plávajúcom okne teraz môžete mať zapnutých viac aplikácií naraz a rýchlo medzi nimi prepínať. Tak ako plávajúca sa dá zobraziť už aj miniatúrna klávesnica (aj ďalšie kontextové ponuky aplikácií) s podobnou funkciou SwiftKey.

Text možno teda napísať rovnako rýchlo ako na mobile, teda jednoduchým ťahaním prsta medzi písmenami. Pri pripojení hardvérovej klávesnice potom fungujú rovnaké klávesové skratky ako na počítači.

Keď už sme pri písaní, dotyková obrazovka nie je, napríklad v porovnaní s počítačovou myšou, práve najpohodlnejším a najpresnejším rozhraním pre výber časti textu alebo napríklad pre umiestnenie kurzora presne na požadované miesto v slove.

Pomôžu aj gestá

Apple si je toho vedomý a pridal možnosť označovania a vkladania textu gestami. Stačí dvakrát alebo trikrát ťuknúť na obrazovku a vybrané slovo alebo celá veta sa označí. Výber celého odseku potom jednoducho vykonáte ťahaním prsta.

Rovnakým gestom ako pre zoomovanie (ťahaním troma prstami k sebe alebo od seba) vybraný text skopírujete do clipboardu a odzoomováním vložíte. Pribudla aj podpora vlastných fontov písiem. 

Apple tiež pridal podporu myši. Nová funkcia je trochu skrytá v ponuke Asistovaného prístupu. Tým by sa na iPady po novom mohol dostať aj kurzor, ktorý poznáme z práce na PC. Mnohým užívateľom tabletov, napríklad aj podľa The Verge, chýba, čo za redakciu môžeme potvrdiť.

Zlepšenia sa dočkala aj podpora stylusu (Apple Pencil), kedy sa odozva podľa Applu skrátila z 20 ms na 9 ms. Vylepšenia má aj internetový prehliadač Safari. Konečne vie sťahovať súbory (v spolupráci s aplikáciou Súbory) a predvolene otvára webové stránky v obrazovkovej a nie mobilnej verzii.

Spomínaná aplikácia Súbory potom vie pracovať aj s cloudovými úložiskami, domácim NASom, ale aj priamo pripojeným USB diskom. Naučila sa dokonca rozbaliť zazipované súbory a komprimovaný balík vie aj vytvoriť.

"Svätá" filozofia povolila

Stále väčšia podpora súborov a adresárov, ako ich poznajú užívatelia Microsoftu svedčí o tom, že Apple predsa len preskúmal svoju pôvodnú uzavretú filozofiu, kedy dohľadať a skopírovať čo i len obyčajnú fotku ako súbor v danom zariadení bolo takmer nemožné. S novými funkciami je zdieľanie a práca s dátami oveľa jednoduchšia.

Vďaka iPadOS a funkcii Sidecar sa už bude dať iPad použiť aj ako rozšírená plocha pre počítače s MacOS. Tablet pritom môže fungovať ako dotyková ovládacia obrazovka alebo s použitím Apple Pencil ako grafický tablet.

Ostatné novinky, ako je dlho očakávaný tmavý režim, nový spôsob prihlásenia nazvaný Sign In by Apple, sú rovnaké ako v iOS 13.

Nový operačný systém bude možné stiahnuť na jeseň pre všetky tablety od iPad mini 4, iPad Air 2, iPad 5 až po mladšie.

01 - Modified: 2019-04-19 09:09:04 - Feat.: 0 - Title: Apple už zmeškal vlak s inováciami, jeho ďalší iPhone bude o niečom inom 02 - Modified: 2019-06-04 08:05:12 - Feat.: 0 - Title: Legenda Applu ide do dôchodku. Po 18 rokoch
01 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 02 - Modified: 2024-04-12 14:37:00 - Feat.: - Title: Apple musí čeliť žalobe o 785 miliónov libier kvôli poplatkom v App Store 03 - Modified: 2024-04-12 07:26:47 - Feat.: - Title: Apple čoskoro spustí výrobu čipov M4. Chce nimi vybaviť počítače Mac 04 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast 05 - Modified: 2024-04-12 05:30:00 - Feat.: - Title: Nové smartfóny od Applu prídu vo viacerých farbách. Čo vieme o dizajne pripravovaných iPhonov 16?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 14:46