StoryEditor

Motorola predbehla konkurenciu telefónom s 5G pripojením. Svojím spôsobom

15.04.2019, 09:05
Južná Kórea a USA sa sporia o prvenstvo v spustení 5G siete.

Hoci 5G sieť je vo svete stále skôr raritou, čoraz viac sa o nej rozpráva. Od štvrtého apríla je komerčne dostupná v Južnej Kórei a v ten istý deň, no len o chvíľu neskôr ju ohlásil tiež operátor Verizon v USA, zatiaľ v obmedzenej prevádzke na pár miest. 

Tieto dve krajiny sa však aktuálne sporia o prvenstvo a každá vyhlasuje, že bola prvá. USA obviňujú Južnú Kóreu, že v čase uvedenia bola dostupná len pre hŕstku ľudí. Navyše, poslali skôr aj tlačovú správu, píše Reuters. Verizon tvrdí že, ich sieť bola "dostupnejšia skôr", a tak ďalej... Nuž, uvidíme, komu história pripíše prvenstvo. 

Alžbeta Harry Gavendová

​Zaujímavosťou je však ešte jedna vec. Nejde len o to, že máte 5G sieť. Sú totiž potrebné aj zariadenia, ktoré sa dajú do nej pripojiť. Momentálne je to na trhu len dvojica smartfónov - od Samsungu a Motoroly. 

Dva smartfóny s 5G na celom trhu

V rámci mobilných zariadení rezonovala téma 5G najmä na prelome februára a marca tohto roka. To bolo totiž obdobie, kedy výrobcovia uvádzali nové smartfóny - a veru nebola núdza ani o nové 5G modely.

Samsung predstavil svoj prvý komerčne dostupný 5G smartfón Samsung Galaxy S10 5G. Práve to je zariadenie, ktoré môžete na pripojenie do 5G siete využiť v Južnej Kórei.

​Následne, po predstavení Samsungu, ohlásila svoju novinku na výstave Mobile World Congress (MWC) v Barcelone aj spoločnosti Huawei, a to konkrétne v podobe skladacieho smartfónu Huawei Mate X. Ten by sa mal zároveň stať prvým skladateľným 5G smartfónom, no na trhu ho v týchto chvíľach ešte nenájdete.

Firma LG na MWC prišla s modelom LG V50 Thinq, ktorý tiež podporuje pripojenie k 5G sieti a novinky sa očakávajú aj od „zabijaka vlajkových lodí“ OnePlus a úmysly s 5G smartfónom sú známe aj u čínskej spoločnosti ZTE. Tiež však ešte nie sú komerčne dostupné.

Stala sa však veľmi zaujímavá vec. Spoločnosť Lenovo / Motorola uviedla na trh smartfón s 5G konektivitou, ktorý v základe neobsahuje 5G. Spravila to totiž veľmi šalamúnskym riešením - a ešte k tomu minulý rok.

Smartfón Motorola Moto Z3 má totiž na zadnej strane zlaté piny, teda konektory. K nim sa dá pripojiť externé príslušenstvo v podobe takzvaných Moto Mods modulov:

Motorola

Moto Mods sú tu už dávnejšie a môžu predstavovať reproduktor, externú batériu, projektor, gamepad. Túto funkciu pochopíte lepšie pomocou videa:

No a ako tušíte, nedávno sa do rodiny Moto Mod dostal aj 5G modul:

Alžbeta Harry Gavendová

​A práve 5G Moto Mod dokáže premeniť Moto Z3 na 5G smartfón. Uviedli ho do praxe v USA spolu so spomínaným poskytovateľom Verizonom ako ich prvý smartfón s 5G pripojením. 

Alžbeta Harry Gavendová

Áno, toto riešenie spôsobuje, že smartfón sa značne rozšíri, no svojím spôsobom sa tak Motorola tiež zapísala do histórie. 

Pripomenieme, že iní výrobcovia (Samsung, LG) majú, samozrejme, 5G zabudované v tele smartfónu. Prvým oficiálnym smartfónom so vstavaným 5G pripojením na trhu je tak Samsung Galaxy S10 5G. 

Ako je to u nás?

Na Slovensku aktuálne využívame 4G sieť, pričom 5G u nás zatiaľ nie je dostupná. Vyžaduje si totiž na svoju funkciu úplne novú infraštruktúru, vysielače. 

Z praxe využitie rýchlych 5G sietí pocítite napríklad pri prenose videohovorov. Tie sa budú konať bez odmlčaní a čakaní na prenos signálu z jedného zariadenia do druhého. ​Po novom by tak napríklad moderátori pri živých vysielaniach nemuseli nechávať (trápnu) chvíľku ticha pri čakaní na odpoveď od redaktora z terénu. To však rozhodne nie je všetko.

5G siete fungujú na inom princípe pri vysielaní signálu k používateľovi. Ak vás bude viac na jednom mieste, nemali by ste napríklad pocítiť výraznejšie zaťaženie siete. Preťaženie siete teda nepocítite na koncertoch či futbalových zápasoch, kde sú tisícky ľudí snažiacich sa zdieľať či streamovať videá na sociálne siete.

No a samozrejme, v neposlednom rade si napríklad nejaký video-materiál stiahnete z úložiska za niekoľko sekúnd a z rýchlych prenosov dát bude profitovať aj priemysel. Ako je na tom Slovensko?

„V súvislosti s rozvojom 5G na Slovensku je potrebné, aby štát začal motivovať operátorov k reálnym investíciám do výstavby 5G sietí prostredníctvom prideľovania frekvenčného spektra, ktoré umožní nasadenie plnohodnotného 5G.

Nová generácia sietí a kvalitatívny skok, ktorý ponúka z hľadiska parametrov ako sú rýchlosť a latencia vyžadujú nielen uvoľnenie 700 MHz frekvencií po televíznom vysielaní, ale aj ďalšie frekvenčné pásma, pričom tie najvýznamnejšie sú pridelené až do roku 2025," vyjadril sa Tomáš Palovský, manažér korporátnych vzťahov z Orange Slovensko.

01 - Modified: 2019-04-12 14:05:31 - Feat.: 0 - Title: Google má na krku ďalšiu žalobu. Nemecký portál od neho žiada pol miliardy 02 - Modified: 2019-04-12 15:40:23 - Feat.: 0 - Title: Revolučný plán Bezosa. Globálny internet mu môže priniesť až štyri miliardy nových zákazníkov 03 - Modified: 2018-08-27 13:49:48 - Feat.: 0 - Title: Nokia dostala úver pol miliardy. Chce urýchliť vývoj sietí novej generácie 04 - Modified: 2019-04-07 21:36:03 - Feat.: 0 - Title: Preteky o 5G sieť vyhrala Južná Kórea
01 - Modified: 2024-04-18 08:21:17 - Feat.: - Title: Nokia oznámila nárast zisku napriek nižším tržbám. Dôvodom sú menšie náklady na technológiu 5G 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Ohybný displej, AI a ideálna výbava do kancelárie. Novinky od Lenova sa dočkali zaujímavých vylepšení 03 - Modified: 2024-03-21 11:40:24 - Feat.: - Title: Orange vypol po 18 rokoch prevádzky 3G sieť. Nahradí ju 4G sieťou a rozšírením 5G 04 - Modified: 2024-03-20 11:00:00 - Feat.: - Title: Motorola chystá predstavenie špičkového smartfónu. Spoločnosť odhalila jeho dizajn a prítomnosť AI 05 - Modified: 2024-03-01 23:00:00 - Feat.: - Title: Smartfón, ktorým si obopnete zápästie. Motorola a Samsung ukázali na MWC budúcnosť ohybných zariadení
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 20:35