StoryEditor

Extrémne zlá správa pre rodičov: elektronika ovplyvňuje zdravie a psychiku detí viac, ako sa zdalo

27.02.2019, 12:22
Pre rodičov, ktorých deti používajú smartfóny, počítače či tablety viac ako sedem hodín denne, majú vedci extrémne zlú správu.

Samozrejme tušíte, že čas, ktorý vaše deti strávia pred obrazovkou, monitorom alebo displejom, nie je príliš zdravý. Možno však neviete, čo všetko u detí elektronika ovplyvňuje.

Pravdepodobne neexistuje rodič, ktorý by bol presvedčený, že čas, ktorý jeho deti strávia nad mobilom, tabletom, počítačom alebo pred televíziou, má vynikajúci vplyv na jeho zdravie a mentálne schopnosti.

Lenže možno sa utešuje tým, že dieťa predsa nestrávi vo virtuálnom svete toľko času a ide jednoducho o normálnu súčasť života v dvadsiatom prvom storočí.

Možno vás nikdy nenapadlo, do akej miery elektronika vaše deti ovplyvňuje, uvádza iDnes.cz. Prinášame vám prehľad najnovších poznatkov, ku ktorým vedci ohľadom detí a elektroniky dospeli.

Závislí teenageri

Ohľadom toho, kedy by deti mali dostať svoj prvý mobil, alebo ako by mal byť regulovaný čas, ktorý strávia s elektronikou, nemajú jasno ani odborníci. Avšak podľa American Academy of Pediatric by deti mladšie ako dva roky mali tráviť pred obrazovkami, displejmi a monitormi len minimum času.

U detí od dvoch do piatich rokov by potom čas strávený týmto spôsobom nemal prekročiť hodinu denne. V každom prípade by ste nikdy nemali elektroniku používať na upokojenie dieťaťa, nepovoľujte ju pri jedle a vypínajte minimálne hodinu pred tým, než ide dieťa spať.

Pixabay

​Dáta z minulého roka ukazujú, že smartfón vlastní štvrtina detí mladších ako šesť rokov, a to aj napriek tomu, že väčšina rodičov považuje za ideálne, aby dieťa dostalo svoj prvý telefón v jedenástich rokoch.

Podľa prieskumu z roku 2017 vlastní smartfón 51 percent nemeckých detí od šiestich do trinástich rokov. Len tri percentá európskych rodičov sa domnievajú, že dieťa do osemnástich rokov nepotrebuje svoj vlastný telefón.

Lenže celá polovica tínedžerov priznáva, že je na svojom mobilnom telefóne závislá. Takmer osemdesiat percent si kontroluje mobil minimálne raz za hodinu a skoro tri štvrtiny dospievajúcich cíti potrebu na doručenú správu odpovedať okamžite.

Poškodený mozog a nižšie IQ

Pre rodičov, ktorých deti používajú smartfóny, počítače či tablety viac ako sedem hodín denne, majú vedci extrémne zlú správu. Rozsiahly výskum z minulého roka, ktorého sa zúčastnilo viac ako jedenásť tisíc detí vo veku deväť a desať rokov, ukázal, že takéto intenzívne používanie elektroniky mení štruktúru detského mozgu, znižuje IQ, zhoršuje pamäť a kognitívne funkcie.

Avšak zhoršenie pamäte a verbálnych schopností sa objavilo už u tých detí, ktoré na tablete či smartfóne trávia denne dve hodiny.

​K veľmi zaujímavým záverom ohľadom vplyvu rodičov na to, ako ich deti používajú elektroniku, dospel výskum, ktorého výsledky boli zverejnené pred niekoľkými dňami.

Jeho autori upozorňujú, že povoľovať dieťaťu elektroniku ako odmenu (prípadne zakazovať mu ju ako trest) je úplne kontraproduktívne. Zistili totiž, že deti rodičov, ktorí sa takto správajú, trávia pred obrazovkami, monitormi a displejmi oveľa viac času ako ostatní.

"Je to podobné, ako keď dávate deťom sladkosti za odmenu. Čím viac zje sladkostí, tým menej sa do nich zmestí mrkvy. Ak majú deti čas strávený pri telefóne, tablete, počítače, alebo televízii za odmenu, je pre nich atraktívnejší," uviedla jedna z autoriek výskumu Jess Hainesová.

Depresívni a obézni

Pri teenageroch, ktorí trávia s telefónom, tabletom alebo počítačom viac ako päť hodín denne, je o 81 percent väčšia pravdepodobnosť, že budú ohrození depresiou, úzkostnými poruchami alebo sa u nich objavia samovražedné tendencie.

Podľa výskumu, ktorého výsledky boli zverejnené v magazíne Preventive Medicine Reports, už po hodine strávenej pred obrazovkou či displejom klesá u detí sebakontrola, emočná stabilita aj otvorenosť k novým podnetom a naopak sa zvyšuje riziko úzkosti a depresie.

Celkom logický je potom záver, ku ktorému dospel výskum z roku 2016. Ten opätovne potvrdil, že deti a dospievajúci, ktorí trávia veľa času s elektronikou, majú oveľa väčšie riziko obezity.

​Pretože pri surfovaní po internete, hraní hier a sledovaní televízie popíjajú veľa sladených nápojov a konzumujú sladkosti a fast food, pravdepodobnosť, že sa budú stretávať s nadváhou alebo obezitou, je väčšia o 43 percent.

Jednou z mála pozitívnych správ, ku ktorým v poslednej dobe vedci v tejto oblasti dospeli, je zistenie, že elektronika nemá zrejme negatívny vplyv na spánok detí.

Výskum vykonaný na univerzite v Oxforde vyvrátil dlho udržiavaný mýtus o tom, že deti, ktoré trávia veľa času pred obrazovkou, majú horší spánok ako ich rovesníci.

01 - Modified: 2018-03-09 09:01:04 - Feat.: 0 - Title: Dvojročné dieťa zablokovalo matkin iPhone na viac ako 47 rokov
01 - Modified: 2024-04-12 14:46:46 - Feat.: - Title: Slovensko upadlo do najhoršieho stavu za 100 rokov. Starne, pôrodnosť klesá a nevytrhli nás ani migranti 02 - Modified: 2024-04-10 21:21:51 - Feat.: - Title: Europarlament predlžil pravidlá boja proti sexuálnemu zneužívaniu detí online, pomôže platformám ho odhaliť 03 - Modified: 2024-04-10 10:59:26 - Feat.: - Title: Napätie eskaluje: Chorá princezná Kate mala jedno prianie, Meghan ju stopla 04 - Modified: 2024-04-08 08:22:18 - Feat.: - Title: Agáta Hanychová zverejnila, koľko peňazí dostáva od Soukupa a Prachaře. Priznala aj výdaje. Je v pluse? 05 - Modified: 2024-04-06 13:30:00 - Feat.: - Title: Nové rodičovské penzie už poznáme. V akej výške ich dostanete tento rok?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
13. apríl 2024 12:42