StoryEditor

Zmení svet smartfónov nový skladací Samsung Galaxy Fold?

21.02.2019, 23:06
Na podujatí sme naživo videli viacero zaujímavých využití takéhoto zariadenia.

Hoci prvým skladacím smartfónom na trhu je Royole Flex Pai, viacerí novinári kritizovali jeho robustný dizajn. Kritiku si vyslúžil aj softvér a používateľské prostredie.

​Smartfón a tablet v jednom akoby ešte nebol presne TÝM zariadením, ktoré chceme vidieť v slovnom spojení "skladací smartfón". 

Luděk Vokáč, iDNES.cz

​Situáciu chce aktuálne zmeniť Samsung. Ten ohlásil včera v San Franciscu na svojom podujatí Galaxy Unpacked novinku Samsung Galaxy Fold. Je to skladací smartfón, ktorý funguje na rovnakom princípe ako Royol Flex Pai, no podľa všetkého by mal byť omnoho tenší a používateľsky prívetivejší. 

Faktom je, že sme sa k tomuto smartfónu zatiaľ osobne nedostali. Samsung ho predviedol iba na pódiu, a tak stále zostáva priestor na množstvo dohadov. Základnou otázkou je však to, či chcú používatelia takúto radikálnu zmenu. Zvykneme si na rozkladacie zariadenia? Predsa len, sú o niečo hrubšie ako bežné smartfóny a využívajú sa trochu iným spôsobom.

Alžbeta Harry Gavendová

​Rok 2019 bude však presne tým rokom, kedy začnú smartfóny a tablety v jednom pribúdať. Mnoho významnejších spoločnosť sa snaží spraviť ohybné či skladacie zariadenie a skúsiť s ním šťastie na trhu.

​Samsung ohlásil dostupnosť svojej novinky už v apríli tohto roka za cenu 1980 dolárov. Nie je to málo, no na druhej strane to nie je ani závratná suma a množstvo ľudí by si takúto technologickú vychytávku mohlo dovoliť. 

Na podujatí sme naživo videli viacero zaujímavých využití takéhoto zariadenia. V prvom rade, v zloženom stave je to smartfón s klasickým displejom na prednej strane. Keď sa však roztvorí, objaví sa vnútri ďalší displej - veľký 7,3 palca - a vznikne tak tablet.

Naraz na ňom môžete sledovať video, chatovať s kamarátmi na WhatsAppe a mať otvorený webový prehliadač s aktuálnymi správami. Na bežných smartfónoch si pritom môžete otvoriť "len" dve aplikácie (multitasking). Tu môžete mať otvorené až tri.

Alžbeta Harry Gavendová

​Ešte zaujímavejším príkladom bolo to, že keď máte na prednej strane otvorené napríklad Google Mapy a chcete si ich pozrieť vo väčšom rozložení, otvoríte Galaxy Fold a pokračujete presne tam, kde ste skončili. Predstavte si to tak, akoby tam obsah vo väčšej forme čakal len na to, kedy si ho otvoríte. Pôsobivé!

Galaxy Fold je navyše riadna mašina. Vo vnútri ma 12 GB RAM, 512 GB úložného priestoru a sú tu dokonca až dve batérie, presnejšie v každej “polovici” zariadenia jedna. Prevratnou novinkou je prítomnosť až šiestich fotoaparátov. Tri na zadnej strane, dva vo vnútri a jeden vpredu.

Budú mať o takéto zariadenia používatelia záujem? Javí sa to ako mimoriadne praktické, tak snáď to neskončí ako niektoré technológie, ktoré si v praxi príliš nenašli uplatnenie. Používatelia ich skrátka neprijali. Reč je napríklad o 3D televízoroch. 

Budú mať skladacie smartfóny väčšie šťastie? Stane sa práve Samsung Galaxy Fold skladacím zariadením, ktoré zmení pohľad používateľov na takéto inovácie? To zrejme ukáže len prax, no v každom prípade Samsung vyzerá, že to myslí vážne. Galaxy Fold pôsobí mimoriadne dobre a veľmi sa teším na testovanie tohto zariadenia.

Ako to vidíte vy? Dajte nám vedieť v komentároch, či sa vám tento koncept zariadenia pozdáva. 

Na podujatie do San Francisca nás pozvala spoločnosť Samsung

01 - Modified: 2019-02-21 09:54:02 - Feat.: 0 - Title: Samsung ukázal prísne stráženú novinku, má viacero prevratných vychytávok 02 - Modified: 2019-02-15 14:26:07 - Feat.: 0 - Title: Udalosť, ktorá určí trendy na zvyšok roka. Uvidíme aj ohybné smartfóny 03 - Modified: 2018-04-13 14:13:38 - Feat.: 0 - Title: Huawei by mal ako prvý predstaviť skladací smartfón. Už v novembri 04 - Modified: 2018-11-07 21:28:26 - Feat.: 0 - Title: Tri displeje: Takto funguje nový skladací smartfón od Samsungu
01 - Modified: 2024-04-25 12:03:56 - Feat.: - Title: Samsung prináša podarenú štýlovku. Pokúsi sa s ňou uspieť na trhu, kde sa mu dlho nedarí 02 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 03 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 04 - Modified: 2024-04-11 08:19:21 - Feat.: - Title: Na tovar z Temu sme sa dívali s hrôzou. Značková konkurencia je úplne inde 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 11:59