StoryEditor

Samsung ukázal prísne stráženú novinku, má viacero prevratných vychytávok

20.02.2019, 19:37
Po mesiacoch dohadov prichádza Samsung Galaxy S10.

Samsung odštartoval honbu za najlepším smartfónom tohto roka. Kým ostatných väčších výrobcov táto úloha ešte len čaká, juhokórejský gigant predbehol o týždeň udalosť Mobile World Congress v Barcelone, kde spoznáme viacero ďalších špičkových smartfónov tohto roka.

Nový telefón od Samsungu predstavuje jubilejnú desiatu generáciu prémiového radu eS a dizajnovo zostáva verný svojim predchodcom Galaxy S8 a Galaxy S9. Niekoľko zmien sa tu však rozhodne nachádza a Samsung zároveň predstavil o niečo viac smartfónov naraz, ako býva zvykom. Ale pekne poporiadku.

Samsung Galaxy S10 je základný model. Jeho displej má veľkosť 6,1 palca, je typicky zakrivený a vybavený technológiou “dynamický AMOLED”, ktorý ešte vernejšie podáva farby. Má rozlíšenie Quad HD+ s jemnosťou 550 bodov na palec a pomer strán 19:9. Najväčšou zaujímavosťou na displeji je však to, že obsahuje dieru. Áno, tento rok sa skrátka budete kamarátom či kolegom chváliť s tým, že máte deravý displej.

Samsung totiž osadil priamo do displeja predný fotoaparát, ktorý sa nachádza v malej dierke v pravom hornom rohu. Odôvodňuje to tým, že používateľ má k dispozícii väčšiu užitkovú plochu displeja. Veľkou zaujímavosťou predného fotoaparátu je, že dokáže nakrúcať v kvalitnom UHD rozlíšení.

Displej má aj ďalšiu zaujímavosť. Je ňou čítačka odtlačkov prstov integrovaná v displeji. A hoci niečo také sme už videli u Huaweiu či OnePlus, čítačka v Samsungu je o niečo vylepšená. Ide o prvú ultrazvukovú čítačku odtlačkov prstov, ktorá naskenuje 3D reliéf bruška prsta. To znamená, že nespraví len plochú 2D snímku. Vo výsledku je takáto forma bezpečnejšia ľahšie smartfón odomknete aj s mokrými rukami.

Zadná strana prešla zmenou v rámci počtu fotoaparátov. Duálny fotoaparát ustúpil trojitému snímaču. Galaxy S10 má ako prvý zástupca radu S Ultraširoký objektív. Jeho uhol záberu je až 123 stupňov, čo predstavuje zorné pole ľudského oka. Do tohto záberu sa skrátka vojde omnoho viac vecí či ľudí ako do klasickej snímky. Má rozlíšenie 16 MP. Okrem toho je tu aj klasickejší širokouhlý fotoaparát (12 MP) a teleobjektív (12 MP). Veľmi pekne si pritom môžete prepínať rôzne veľkosti záberu pomocou praktických tlačidiel s grafikou, ktorá vám napovie o veľkosti záberu.

Nuž a dostávame sa aj k umelej inteligencii. Tá sa postará o profesionálne vyzerajúce zábery vďaka tomu, že sama navrhuje vyváženie snímky či uhol záberu. Navyše rozpoznáva aj scény a automaticky ich vylepšuje. Tráva je stráka ešte zelenšia a nebo modrejšie. :)

Achilovou pätou množstva fotoparátov je, že nedokážu točiť pekné stabilné video. Samsung preto predstavuje “superstabilné videonahrávky” vďaka technológii digitálnej stabilizácie Super Steady. Či už sa budete napríklad bicyklovať alebo kráčať, vaše video by malo zostať maximálne stabilné.

Osemjadrovému procesoru sekunduje 8 GB pamäte RAM a používateľ si môže zvoliť 128 GB alebo až 512 GB verziu.

Veľmi dôležitou vlastnosťou smartfónu je výdrž na jedno nabitie. Ak nie sú zaujímavé funkcie podporené dobrou výdržou, je to určite na škodu telefónu. Galaxy S10 preto prichádza s väčšou baterkou ako jeho predchodca.

Ponúka 3400 mAh a funkciu bezdrôtového zdieľania energie. Ak teda k nemu priložíte druhý smartfón, ktorý podporuje bezdrôtové nabíjanie, S10 mu začne zdieľať energiu. Samsung navyše dokáže nabíjať aj bezdrôtové kompatibilné zariadenia, ako sú hodinky alebo slúchadlá. Na služobnú cestu tak už nebudete potrebovať nabíjačku na hodinky alebo slúchadlá, ale stačí ich položiť na telefón. O ostatné sa postará technológia PowerShare.

Smartfón bude na našom trhu dostupný v niekoľkých farebných prevedeniach, pričom novinkou je zaujímavá biela farba s jemným perlovým nádychom. Stretneme sa s ním od 8. marca za cenu od 899 eur.

Samsung Galaxy S10 Plus

Väčší brat má názov Samsung Galaxy S10+ a jeho dynamický AMOLED displej má uhlopriečku 6,4 palca. Rovnako má dieru v obrazovke, avšak väčšiu ako Galaxy S10. Na prednej strane má totiž až duálny selfie fotoaparát pre ešte lepšiu hĺbku ostrosti, teda krajšie rozmazanie pozadia. To sa veľmi často využíva najmä pri portrétoch. Samsung Galaxy S10 príde vybavený s 8 GB pamäte RAM, no vybrané modely budú mať až 12 GB operačnú pamäť a úložný priestor s kapacitou 1 TB. To predstavuje úložisko, aké často nemáme ani v notebooku.

Batéria tiež poteší používateľa ešte väčšou kapacitou, presnejšie 4100 mAh. Špeciálne vydanie S10+ bude mať ešte väčšiu kapacitu a navyše bude prvým komerčne dosutpným smartfónom, ktorý podporuje siete piatej generácie 5G.

Cena Galaxy S10 Plus začne na sume 999 eur a dostupný bude od 8. marca. Farebné varianty budú ako pri S10 - teda čierna, biela a zelená.

Samsung Galaxy S10e

Pre tých, ktorí chcú mať najnovší Samsung, no predsa len pár eur ušetriť, je tu model Samsung Galaxy S10e. Dizajnovo je veľmi podobný, i keď je najmenší z trojice predstavených. Veľkosť uhlopriečky je 5,8 palca a opäť ide o dynamický AMOLED s rozlíšením Quad HD+.

Najľahšie ho však rozoznáte vďaka zadnej strane, kde je “iba” dvojica fotoaparátov, v ktorých absentuje teleobjektív. Nájdete tu však širokouhlý fotoaparát s rozlíšením 12 MP a ultraširokouhlý fotoaparát s rozlíšením 16 MP.

Vo vnútri bude rovnako 8-jadrový procesor, no pamäť RAM bude mať kapacitu “len” 6 GB. Batéria bude vedieť rovnako zdieľať energiu ako dva vyspelejšie modely, no predstaví sa nám v podobe 3100 mAh. Okrem čiernej, bielej a zelenej uvidíme aj kanárikovú žltú. Smartfón sa objaví na pultoch predajní 8.marca s cenovkou od 749 eur.

Na podujatie do San Francisca nás pozvala spoločnosť Samsung

01 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 02 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 03 - Modified: 2024-04-11 08:19:21 - Feat.: - Title: Na tovar z Temu sme sa dívali s hrôzou. Značková konkurencia je úplne inde 04 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý 05 - Modified: 2024-04-10 14:00:00 - Feat.: - Title: Samsung obmedzí procesory od konkurencie. Použije svoje vlastné
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 23:07