StoryEditor

Udalosť, ktorá určí trendy na zvyšok roka. Uvidíme aj ohybné smartfóny

18.02.2019, 23:01
Mobile World Congress otvorí svoje brány a určí trendy tohto roka.

Výstava, ktorú očakávajú poprední svetoví výrobcovia a chcú na nej predviesť svoje najlepšie produkty. Reč je o Mobile World Congress (MWC), najväčšom podujatí svojho druhu, ktoré návštevníkom ponúka prehliadku mobilných technológií. Tradične sa na prelome februára a marca uskutoční v Barcelone (tento raz presnejšie 25.-28.februára).

Absenciu si opäť zapíše spoločnosť Apple, ktorá sa na výstave nezúčastňuje. I keď treba podotknúť, že množstvo technológií sa týka i jej a vo výstavných halách veru nájdete množstvo príslušenstva v podobe obalov na notebooky, iPhony a tak ďalej. 

Samozrejme, najväčšie prekvapenia výstavy zostanú až do začiatku tlačových konferencií tajomstvom, no predsa len na verejnosť preniklo už teraz niekoľko informácií. Fanúšikovia smartfónov a technológií, na toto sa môžete už o pár dní tešiť: 

Huawei

Možno sa už trochu opakujeme, ale veľkou témou tohto roka sú skrátka skladacie smartfóny. Ohlásilo ich viacero popredných výrobcov a jedným z nich je Huawei. Ten prednedávnom vyhlásil na svojom Twitteri, že počas MWC uvedie niečo „bezprecedentné“, pričom tweet zdobili línie zariadenia pripomínajúceho ohybný smartfón.

@evleaks

​Pravdou je, že svoj nový smartfón Huawei P30 uvedie výrobca až po výstave na vlastnej konferencii. Je tu teda stále priestor na dohady, že môže skutočne ísť o ohybný telefón a tablet v jednom. Podľa správ by mohol doraziť na trh v priebehu apríla či mája a názov by mohol znieť ako Mate Flex, Mate Flexi alebo jednoducho Mate Fold.

Huawei tiež usilovne pracuje na 5G sieti, a tak je celkom možné, že tento telefón s ohybným displejom by mohol ako prvý od Huawei podporovať 5G pripojenie. Vnútri by sme mohli nájsť najnovší procesor Kirin 980 s umelou inteligenciou.

LG

Hoci smartfóny spoločnosti LG sa v našich končinách v poslednom období príliš neskloňujú, LG stále žije. A nebude chýbať ani na výstave MWC, kam by si podľa dohadov mala so sebou priniesť LG G8 a (alebo) LG V50. Firma dokonca už ohlásila tlačovú konferenciu, ktorá bude 24. februára, takže sa nejakých zariadení dočkáme.

Internet

​O vlajkovej lodi LG G8 ThinQ sa vraví zatiaľ toľko, že jeho displej by mal mať poriadne rozlíšenie v podobe 4K, prípadne aspoň Quad HD+. Zdobiť ho bude výrez. Predný fotoaparát dokáže merať hĺbku záberu, teda vzdialenosti predmetov od fotoaparátu, a merať 3D objekty. Na zadnej strane uvidíme pravdepodobne duálny fotoaparát.

Vnútri bude pracovať najnovší procesor od Qualcommu, Snapdragon 855, ktorý sa objaví v mnohých vlajkových lodiach tohto roka. Je možné, že novinka bude podporovať aj 5G siete a podľa informácií by sme sa mohli stretnúť aj s dlhšou výdržou batérie oproti predchádzajúcemu modelu. Veľkou inováciou by mohol byť i reproduktor ukrytý pod displejom. 

Nokia

Fotoaparáty, o ktorých sa už toľko popísalo. Smartfón Nokia 9 PureView by ich mal mať na zadnej strane až päť. Podľa všetkého by to mal byť zatiaľ rekordman a my sme skutočne zvedaví, či táto legendárna značka predstaví dlho očakávanú novinku. Fotoaparát mal vzniknúť opäť v spolupráci so známou spoločnosťou Zeiss.

@evleaks

Na prednej strane sa zrejme neobjaví výrez, ale dierka v displeji, akú už predstavil Honor a pravdepodobne ju predstaví o týždeň aj Samsung na Galaxy S10 na svojom veľkom podujatí. Displej bude obsahovať ešte jednu vychytávku – ako vo viacerých high-endoch v ňom bude integrovaný snímač odtlačkov prstov. Konštrukcia by sa mala niesť v duchu sklenenej zadnej steny, čo by bola zároveň skvelá živná pôda na bezdrôtové nabíjanie.

Zariadenie by mal poháňať už spomínaný procesor Snapdragon 855 a displej s 2K rozlíšením bude mať veľkosť okolo 5,99 palca. Tlačová konferencia sa uskutoční v ten istý deň ako LG, teda v nedeľu 24. februára. 

Sony

MWC 2019 bude hostiť aj premiéru japonského výrobcu Sony. Očakávajú sa od neho hneď dve novinky, a to pokračovateľ línie top zariadení s označením XZ, čiže Sony Xperia XZ4, a možno uvidíme aj predstaviteľa strednej triedy XA3. Najvybavenejší model XZ4 sa bude niesť v duchu predchádzajúcej generácie, teda s výraznejšími hranami, no ešte užšími rámikmi displeja.

@OnLeaks x @MyShartPrice

​Čítačka odtlačkov prstov si nájde svoje uplatnenie pravdepodobne na boku zariadenia. Pre fanúšikov značky bude určite pôsobiť familiárne aj klasické tlačidlo spúšte fotoaparátu na boku. To si Sony nesie už dlhé roky a je takou milou spomienkou na časy, keď sme ešte neťukali do displejov, ale stláčali „gombíky“.

Veľkou zmenou by mohol byť aj úplne nový trojitý fotoaparát na zadnej strane a dobrou správou môže byť pre niekoho fakt, že Sony si stále udrží aj 3,5 mm konektor na slúchadlá. To znamená, že nebudete potrebovať žiadne dodatočné redukcie ani kupovať bezdrôtové slúchadlá. Aj výkon Sony by mal byť postavený na procesore Qualcomm Snapdragon 855. Rozruch okolo Sony nastane v pondelok 25. februára ráno o pol deviatej. 

Ďalšie

Nuž a potom je tu ešte niekoľko drobnejších náznakov. Čínska spoločnosť Oppo u nás síce oficiálnu distribúciu nemá, no patrí k významným producentom smartfónov. Na MWC by si mala priniesť zariadenie s fotoaparátom, ktorý bude vybavený až desaťnásobným približovacím systémom.

Zatiaľ nie je jasné, či to bude len ukážka, alebo už aj predstavenie hotového produktu, no bola by to veľká udalosť. Približovanie v smartfónoch vie totiž poriadne skresľovať obraz. Zrejme sa teda môžeme tešiť na prevratný spôsob zachytávania fotiek.

Samsung si svoju chvíľu užije už 20. februára v San Franciscu, ešte pred MWC. Na výstave teda už asi nepredstaví svoju vlajkovú loď. Je však zrejmé, že tu ukáže svoje čerstvé novinky – rodinu smartfónov Samsung Galaxy S 10 – a možno sa dočkáme aj skladacieho smartfónu Galaxy X alebo Galaxy F. 

01 - Modified: 2018-10-17 19:57:14 - Feat.: 0 - Title: Londýn sme nafotili novým top mobilom. Takto fotí najlepší Huawei 02 - Modified: 2018-11-17 05:55:12 - Feat.: 0 - Title: Číňan, ktorému patrí rok 2018 03 - Modified: 2019-01-14 19:09:35 - Feat.: 0 - Title: Samsung zdokonaľuje technológiu MicroLED a sľubuje revolúciu v televízoroch 04 - Modified: 2019-01-18 07:25:38 - Feat.: 0 - Title: Má štyri fotoaparáty a stojí vyše 570 eur. Zázraky však od tohto Samsungu nečakajte 05 - Modified: 2019-02-08 14:41:07 - Feat.: 0 - Title: Ako sa zrodila legenda. Toto je desať špičkových Samsungov svojej doby 06 - Modified: 2018-09-09 06:31:26 - Feat.: 0 - Title: Nový smartfón od Sony a najvýkonnejší čip od Huawei. Čo všetko ukázala svetová výstava?
01 - Modified: 2024-04-16 05:30:00 - Feat.: - Title: Sony predstavila slúchadlá a reproduktory novej série. Prinesú silný zvuk a mohutné basy 02 - Modified: 2024-04-17 14:00:00 - Feat.: - Title: Sony pristúpi k razantnému kroku. Zo svojho vlajkového smartfónu odstráni vlastnosť, ktorá ho robí výnimočným 03 - Modified: 2024-03-18 14:00:00 - Feat.: - Title: Veľký únik prezrádza detaily o PlayStaion 5 Pro. Priniesť má trojnásobne vyšší výkon, na pulty má doraziť už tento rok 04 - Modified: 2024-03-01 09:30:00 - Feat.: - Title: Herní giganti prepúšťajú tisíce zamestnancov. Týchto hier sa kvôli tomu nedočkáš 05 - Modified: 2024-02-27 19:53:14 - Feat.: - Title: Sony zruší približne 900 pracovných miest vo svojej divízii PlayStation
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 05:03