StoryEditor

Za život presedíme viac ako 50-tisíc hodín pri pracovnom stole. Táto stolička vám chce pomôcť

11.02.2019, 14:38
Autor:
ahgahg
Každá notifikácia zo stoličky používateľovi hovorí, čo je zle a ako by mal zlepšiť stav. Vstať zo stoličky, zosunúť sa a uvoľniť dutinu brušnú, vrátiť sa späť do "správnej" polohy a podobne.

Moderný človek dnes pri svojom pracovnom i osobnom živote presedí priemerne v práci, v aute, vo voľnom čase vyše desať hodín denne. Spoločnosť RIM ďalej vypočítala, že človek v práci presedí počas života aj viac ako 50-tisíc hodín za pracovným stolom. A preto sa rozhodli zamestnancom aspoň trochu pomôcť a začali vyvíjať inteligentnú stoličku. 

Ergonomické pracovisko podľa nich zvyšuje produktivitu. A niečo na tom bude. Ak sa totiž na stoličke v práci nedokážete poriadne usadiť, vie vás to určite poriadne vyrušovať - viac ako na prácu sa sústredíte na novú pozíciu sedenia. 

Alžbeta Harry Gavendová

Moderné technológie

"Smart sedenie" predstavujú v ergonómii sedenia tlakové, gyroskopické sensory a akcelerometre prepojené Bluetooth technológiou, ktoré vysielajú do mobilných zariadení obrovské množstvo dát. Tie sú následne správne vyfiltrované a predložené používateľom. 

V ukážke, ktorú nám predviedli si človek jednoducho sadol na stoličku a pomocou aplikácie si nastavil (kalibroval) prirodzenú a zároveň zdravú základnú polohu sedenia. Keď sa neskôr začal vykrivovať napríklad na pravú stranu, aplikácia ho na to vedela upozorniť. V samotnej aplikácii to bolo veľmi prehľadne zobrazené guľôčkou pripomínajúcou vodováhu. 

Ďalšou funkciou aplikácie je to, že vás môže "poslať na zdravotnú prechádzku". Keď totiž zistí, že už dlho sedíte, mali by ste sa mierne precvičiť a rozprúdiť si krv v pohybovej sústave. Podobný mechanizmus majú aj inteligentné hodiny. 

Celkom zaujímavé je aj to, že zamestnávateľ má vďaka senzorom v sedáku či operadle prehľad o obsadenosti pracovného miesta. Dá sa však na to pozerať aj z iného pohľadu. Zamestnávateľ vďaka údajom z aplikácie vie, aké sú vaše návyky - či správne sedíte a či si náhodou až príliš často neodbiehate....

Alžbeta Harry Gavendová

„Spoločne s tímom talianskeho dizajnéra Massima Costaglia vyvíjame sedák doslova prešpikovaný senzormi pre snímanie polohy sediacej osoby a meranie času stráveného pri práci v sede. Táto nová technológia umožní investorom a majiteľom firiem sledovať využitie jednotlivých pracovných miest pri zdieľaných pracoviskách a zároveň používatelia budú mať možnosť kontrolovať si správne držanie svojho tela pri sedení.

Aplikácia spojená s mobilným telefónom upozorní na dané nedostatky a v prípade strnulej či nesprávnej polohy je používateľ vyzvaný na zmenu. Tak môže predísť problémom s chrbticou“, dodáva Milan Nagy, zo spoločnosti RIM.

Vyššia produktivita, menej stresu

Hlavné je však to, že ľudia, ktorí túto stoličku testovali počas celého pracovného dňa zaznamenali výrazne vyššiu produktivitu a menej stresu.Obrovské množstvo času, ktoré väčšinou trávime v sediacej polohe namáha platničky a štruktúru chrbtice. Odtiaľ tiež plynie fakt, že 70% všetkých problémov s chrbtom sú spôsobené nevhodným sedením.

Alžbeta Harry Gavendová

„Zamysleli sme sa nad prínosom našich produktov pre ľudí v kanceláriách a urobili sme prieskum. Zistili sme, že pri používaní našich stoličiek RIM sme vytvorili vyšší komfort sedenia pri práci a dosiahli sme prevenciu pred zdravotnými ťažkosťami.

Cez funkcionalitu ktorú naše stoličky ponúkajú sme minimalizovali únavu pri práci a naopak sme dosiahli zvýšenie výkonnosti a kvality vykonávaných činností“, hovorí Milan Nagy, zo spoločnosti RIM.

Smart stoličky nie sú, mimochodom, úplnou novinkou. Podľa slov Michala Hortmana však konkurencia na rozdiel od RIM nemá senzory zakomponované priamo v sedáku. Vo väčšine prípadov ide o pripevnenie senzorov na vonkajšiu časť stoličky. Sníma sa tak len časť pohybov na stoličke. 

Stolička zatiaľ nie je vo finálnej fáze, a tak je možné, že jej dizajn sa ešte trochu pozmení. Poháňať by ju mala batéria, ktorá zvládne asi týždeň na jedno nabitie. Šťavu jej naspäť doplníte pomocou USB kábla. 

Alžbeta Harry Gavendová

Dostupnosť a cena

Výrobca zatiaľ bližšie nešpecifikoval, kedy sa takáto stolička dostane na trh. Vyzerá to však tak, že to nebude v priebehu tohto roka. Isté je však to, že nechcú s cenou prešvihnúť hladinu 100 eur. My sme mali z prvej ukážky celkom príjemný dojem. Jediné, čo bude však k plnej funkcii tejto stoličky potrebné je to, aby s ňou ľudia ochotne spolupracovali. Darmo budete mať múdru stoličku a notifikácie, že sa treba pohnúť, keď vám k tomu bude chýbať chuť hýbať sa...

Zdroj: tlačová správa

01 - Modified: 2019-01-19 22:14:09 - Feat.: 0 - Title: Ako Knight Rider. Toto sú prvé hodinky s eSIM kartou, ktoré nahradia telefón 02 - Modified: 2019-01-04 13:32:54 - Feat.: 0 - Title: Čo nás čaká a neminie. Takto sa zmení svet smartfónov a technológií v tomto roku 03 - Modified: 2019-01-21 13:50:04 - Feat.: 0 - Title: Test prvého ohybného smartfónu na svete. Technika je pôsobivá, niečo však zanedbal 04 - Modified: 2019-01-27 08:18:21 - Feat.: 0 - Title: Vyzerá to tak, že odzvonilo ďalšej dlhoročnej súčasti smartfónu
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 18:23