StoryEditor

Má štyri fotoaparáty a stojí vyše 570 eur. Zázraky však od tohto Samsungu nečakajte

18.01.2019, 08:22
Prečítajte si našu recenziu Samsung Galaxy A9.

Rok 2019 bude okrem iného aj o množstve fotoaparátov. Iste, v určitom zmysle slova ide o súťaž na spôsob „kto dá viac“, no skrátka je to trend, ktorý sa rozhodlo nasledovať viacero výrobcov. Samsungu sa podarilo v minulom roku prvenstvo – ako prvý to dotiahol na štvoricu snímačov na zadnej strane. Bude to však stačiť na úspech?

Kvalitná konštrukcia

Samsung Galaxy A9 2018 prichádza s precíznym dizajnom. Konštrukcia je na pohľad i dotyk kvalitná, pričom ide o starý známy sklenený zadný kryt. Ten je náchylnejší na zničenie, no zároveň je mimoriadne pekný, so zaujímavým farebným prechodom. Vďaka svojej lesklosti priťahuje odtlačky prstov, no to nie je v súčasnosti už nič výnimočné.

Alžbeta Harry Gavendová

​Smartfón má veľmi tenké telo, avšak v ženských rukách pôsobí trochu mohutnejšie. Niet sa čomu čudovať, displej má veľkosť až 6,3 palca. Rozlíšenie obrazovky je 1 080 x 2 220 pixelov, teda 393 bodov na palec. Nie je to práve najvyššie číslo, no kvalita i jemnosť zobrazenia boli na celkom dobrej úrovni.

Osobne sa nám veľmi páči známy samsungácky AMOLED displej, ktorý bol aj v tomto prípade pekne kontrastný a problémy mu nerobil ani slnečný deň.

Na prednej strane nenájdete snímač odtlačkov prstov ani hardvérové tlačidlo domov, keďže Samsung využil svoj „natiahnutý“ typ displeja Infinity. Veľmi veľkú časť prednej strany tak pokrýva obrazovka a v kombinácii s tenkými rámikmi pôsobí smartfón veľmi moderne. Snímač má svoje miesto na zadnej strane a z nášho pohľadu nepatril k najrýchlejším na trhu.

Zaváhania

Vnútri telefónu pracuje osemjadrový procesor od Qualcommu Snapdragon 660, z ktorého sme mali trochu zmiešané pocity. Pri náročnejších hrách nám frčal na plné obrátky, no práve počas bežnejších úkonov sa nám zdalo, že váhal.

Napríklad, pri prepínaní medzi aplikáciami bolo cítiť menšie oneskorenie, z času na čas sa nám zastavila aplikácia Instagramu, výnimkou nebolo ani spadnutie aplikácie Samsung Internet alebo Chrome. Netvrdím, že sa na telefón nedalo spoľahnúť, no od zariadenia za vyše 570 eur by sme čakali o niečo viac.

Alžbeta Harry Gavendová

​Smartfón pritom disponuje až 6 GB pamäte RAM a úložným priestorom 128 GB. Tie si môžete rozšíriť aj o pamäťovú microSD kartu do veľkosti 512 GB. Zariadenie beží na operačnom systéme Android 8.0 Oreo, pričom samsungácke používateľské prostredie nám už tradične vyhovovalo.

Unikátna štvorica

Samsung v tomto smartfóne predstavil unikátnu štvoricu fotoaparátov. V minulom roku išlo jasne o rekordmana, i keď v roku 2019 sa očakávajú aj väčšie počty snímačov na zadnej strane. Samsung skrátka posunul limity a ukázal, ako môže fungovať štvorica snímačov. V praxi nefotia všetky naraz, ale každý z nich tu má svoju úlohu.

Alžbeta Harry Gavendová

​Celkom na vrchu je 8 Mpx ultraširoký fotoaparát, ktorý zachytáva až 120-stupňové zorné pole. Vďaka tomu už nebude problém odfotografovať celú vašu početnú rodinu na babkinej oslave, prípadne zachytíte celé historické námestie počas výletu.

Pod ním sa nachádza teleobjektív s rozlíšením 10 Mpx. Ten vám umožní dvojnásobne priblížiť objekt, pričom sa zachová maximálna kvalita snímky.

Alžbeta Harry Gavendová

​Tretí snímač má rozlíšenie 24 Mpx a dá sa povedať, že s ním robíte väčšinu snímok. Štvrtý snímač je senzor hĺbky a meria vzdialenosť od fotoaparátu po objekty v pozadí. Vďaka tomu vie pekne odhadnúť hĺbku pozadia a na základe toho vytvorí rozmazanie predmetov na pozadí, teda takzvaný bokeh efekt.

Fotoaparáty si meníte počas fotenia priamo v aplikácii jednoduchým stlačením príslušnej ikony. Je to mimoriadne intuitívne a aj zábavné.

​Dobre, čiže takto vecí fungujú. V skutočnosti však štvorica fotoaparátov fotografuje slabšie, ako by ste očakávali. Totiž, napríklad pri prepnutí do širokouhlého režimu sa zníži kvalita obrazu (keďže ide o slabší snímač), čo si všimnete hlavne pri slabších svetelných podmienkach (vidno to aj v galérii).

Alžbeta Harry Gavendová

​Štyri fotoaparáty z neho skrátka nespravili špičkový fotomobil. Predpokladáme však, že to nebolo cieľom. Samsung chcel skrátka demonštrovať, čo je možné spraviť so štvoricou fotoaparátov, a naznačil, kam sa zrejme bude uberať vývoj.

Tie najlepšie fotomobily stoja v priemere aj o 400 eur viac, takže je jasné, že toto má byť skôr atak na fotomobily vo vyššej strednej triede.

Fotografie sú v každom prípade nadpriemerné a musíme uznať, že nás počas fotenia aj celkom bavilo meniť si režimy a hľadať vhodný záber. Priamo na displeji si počas prepínania jednoducho porovnávate, ktorý obrázok sa vám viac páči.

Výborná výdrž

Video je na tom kvalitatívne tak nejako podobne. Á-deviatka zvládne nakrúcať video v kvalite 2 160 pri framovaní 30 snímok za sekundu. Nie je to síce na celovečerný film, no dajú sa s tým celkom príjemne zachytiť bežné okamihy.

Veľmi pozitívne hodnotíme batériu. Jej papierová kapacita je až 3 800 mAh a musíme potvrdiť, že aj v praxi sa nám so smartfónom veľmi dobre fungovalo. Menej náročný používateľ sa môže s výdržou dostať aj na dva dni.

Ak ste náročnejší konzument obsahu, nemusíte sa však obávať večera a nosiť so sebou externú batériu. V našom prípade sme mali ešte večer okolo jedenástej približne 30 percent batérie – a to sme rozhodne smartfón nešetrili. Denne sme ho aktívne používali aj vyše päť hodín.

Postreh na záver

Zaujímavosťou je však jedna vec. Nie je to tak dávno, čo nám prešiel rukami prvý smartfón od Samsungu, ktorý mal trojicu fotoaparátov. Nazýva sa Galaxy A7 (2018) a hoci je papierovo nižším súrodencom Galaxy A9, celkovo sme práve z neho mali lepšie dojmy.

Obsahuje o niečo menší displej, stále dobrú výdrž, je lacnejší a má dobrý trojitý fotoaparát. Z testovania sme mali vo výsledku pozitívnejšiu skúsenosť a celkovo sa dá povedať, že by sme ho možno uprednostnili pred štvorfotoaparátovým experimentom.

01 - Modified: 2018-12-11 15:23:33 - Feat.: 0 - Title: Dierka v displeji je realitou. Samsung ju predstavil v novom smartfóne 02 - Modified: 2019-01-01 18:40:20 - Feat.: 0 - Title: Takto funguje svetový unikát. Načo sú nám štyri fotoaparáty? 03 - Modified: 2019-01-07 21:12:37 - Feat.: 0 - Title: Samsung ponúkne onedlho vo svojich televízoroch podporu pre Apple služby 04 - Modified: 2019-01-08 08:58:28 - Feat.: 0 - Title: Nie len Apple. Samsung varoval pred slabými výsledkami
01 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 02 - Modified: 2024-04-05 11:43:54 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme auto pre masy: kórejský hatchback s manuálom a priaznivou cenou 03 - Modified: 2024-04-03 05:58:18 - Feat.: - Title: Spolupráca s Leicou sa vyplatila. Kompaktná vlajková loď z Číny ale dokáže viac ako len fotiť 04 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Kino, luxus a extrémne pohodlie? „Dodávka“ od Lexusu na trhu nemá konkurenciu 05 - Modified: 2024-03-28 12:15:00 - Feat.: - Title: Zlé berú a dobré pridávajú. Aké sú nové verzie dôležitých škodoviek na vlastnej koži?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 11:16