Apple však predstavil aj svoj lacnejší iPhone XR, ktorý má síce obyčajnejší displej, za to však obsahuje rovnako špičkový výkon a naozaj skvelý fotoaparát. A to aj napriek tomu, že má "len" jeden fotoaparát na zadnej strane. Dizajnovo sa zároveň tiež podobá na drahších kolegov, no… zatiaľ nie je úplne jasné, ako sa darí predaju týchto iPhonov. Hoci Apple tvrdí, že sa predáva výborne, neposkytol oficiálne dáta.Alžbeta Harry Gavendová/HN
StoryEditor

Tento iPhone je naozaj dobrý... Prečo teda váhame?

27.12.2018, 17:10
iPhone XR je veľmi dobrý telefón. Má však zrejme smolu v podobe konkurencie z vlastných radov.

Spoločnosť Apple dala tento rok fanúšikom na výber. Môžu ísť drahou cestou iPhone XS Max, lacnejšou cestou iPhone XS, alebo "najlacnejšou" cestou XR.

Alžbeta Harry Gavendová/HN

​Dve drahšie alternatívy sme už vyskúšali a musíme ich pochváliť. Hoci nepriniesli významné inovácie, sú to pekné kúsky špičkového hardvéru i softvéru. Kam však zaradiť iPhone XR?

Pozrite si video o tom, ako fotí iPhone XR:

Dizajn a displej

iPhone XR sa snaží tváriť ako ľudový iPhone. Na jednej strane mu to vychádza, pretože ponúka príjemnú cenu na pomery nahryznutého jablka.

V skutočnosti však nie je práve najlacnejší a cenovka okolo 860 eur je stále dosť vysoká za "náhradu" vlajkovej lode. Poďme sa však pozrieť na to, čo ponúka.

Ak ste fanúšikom bláznivých farieb, iPhone XR vás poteší. Žltá, modrá či zvláštna červeno-oranžovo-ružová farba sú skutočne nezvyčajné v Apple-portfóliu. My sme mali k dispozícii modrú a oranžovú a treba povedať, že sme s nimi dostatočne pútali pozornosť.

Na trhu je však aj biela a čierna. Práve tá nás osobne zaujala najviac. 

Alžbeta Harry Gavendová/HN

​Pozornosť však pútalo aj niečo iné. Sú to dosť masívne rámiky okolo displeja, ktoré nás, mierne povedené, šokovali. Zariadenie pôsobí kvôli nim dosť mohutne, i keď v skutočnosti je naozaj štíhle, až natiahnuté. V časoch, keď sa rámiky zmenšujú to pôsobí ako "nevšedná stratégia". 

Alžbeta Harry Gavendová/HN

​IPS LCD displej má uhlopriečku 6,1 palca a rozlíšenie 828 x 1792 pixelov. Nie je to žalostne málo, no v každom prípade to rozhodne nie je nič pre fajnšmekrov.

Oproti OLED displejom s vyšším rozlíšením, ktoré majú jeho drahší kolegovia, pôsobí naozaj lacnejšie. Treba však poznamenať, že ak ho používate dlhšiu dobu, zrejme si na to zvyknete.

Extrémny výkon

Výkon zariadenia však môže dorovnať všetky pochybnosti o zariadení. V útrobách totiž pracuje čip A12 Bionic, ktorý nájdete aj v najdrahšom iPhone XS Max.

Alžbeta Harry Gavendová/HN

​Je to aktuálna špička v smartfónoch a tento procesor bude podľa všetkého stále vynikajúci - a to aj po predstavení nasledujúcich iPhonov. Práca s telefónom je mimoriadne dobrá, všetko funguje bleskovo a spoľahlivo.

Rovnako dobre na nás pôsobil aj nový operačný iOS 12, ovládanie a podobne. Pre niekoho však môže byť nevýhodou absencia 3D Touch. Ak ste si na to zvykli pri predošlých modeloch, môže to predstavovať dokonca až sklamanie a musíte sa naučiť pristupovať k niektorým funkciám inak ako cez obľúbené "skratky".

Alžbeta Harry Gavendová/HN

​Veľmi chválime rýchle odomykanie pomocou tváre. Do zariadenia sa totiž už dostanete len pomocou zadania kódu alebo tvárou. Žiaden odtlačok prsta tu svoje miesto nemá. 

Iba jeden fotoaparát?

Na zadnej strane je "len" jeden fotoaparát. Pred časom by sa tým človek ani nezaoberal, no aktuálne to môže vzbudiť pochybnosti. Upokojíme vás však. Jeden fotoaparát nie je žiadna tragédia.

Alžbeta Harry Gavendová/HN

​Naopak, tento snímač dokáže spraviť skutočne nádherné fotografie, ktoré patria do prvej ligy. Mimoriadne, ale skutočne že mimoriadne, sme si obľúbili portrétový režim, ale aj selfie a a fotografie s rozostreným pozadím.

Fotky sú skrátka výborné a zrejme len pri priamom porovnaní by ste našli lepšiu snímku z XS alebo XS Max. Rovnako skvelé je aj video. Apple skrátka vie, ako spraviť výborné fotky a videozáznam. 

Pozrite si testovacie fotografie z iPhone XR:

​Mimochodom, zadný snímač má rozlíšenie 12 MP (f/1.8) a predná selfie má 7 MP (f/2.2).

Na začiatku sme síce mierne skritizovali rozlíšenie displeja, no tento fakt má aj svetlú stránku. Nižšie rozlíšenie je menej energeticky náročné, čo sa tiež podpíše na lepšej výdrži batérie. S tou sme boli úplne spokojní.

Bez problémov sme fungovali až do dlhého večera. Niekdajšia mrzutosť iPhonov v podobe slabšej výdrže je tak zrejme definitívne zažehnaná.

Záverečné hodnotenie

Nuž. iPhone XR je veľmi dobrý telefón. Má však smolu v podobe konkurencie z vlastných radov. Hoci sa predpokladalo, že tento kúsok bude extrémne predajný ako ľudový iPhone, predsa len - množstvo ľudí si už radšej priplatí tých cca 200 eur navyše, aby sa dostalo do kategórie toho najlepšieho od Apple.

Alžbeta Harry Gavendová/HN

​Ťažko povedať, kadiaľ vedie cesta. Ak nemáte chuť byť príliš rozšafní, no chcete si dopriať iPhone, potom je XR dobrá voľba. Budete spokojní s výkonom, fotografiami, videami i výdržou.

XR sa vám hodí aj v prípade, že si príliš nepotrpíte na dokonale ostrý a žiarivý displej. Ak však chcete Apple-prestíž, potom si už zrejme priplaťte za verziu XS, prípadne XS Max.

iPhone XR nám na testovanie zapožičal Slovak Telekom.

01 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 02 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 03 - Modified: 2024-04-12 14:37:00 - Feat.: - Title: Apple musí čeliť žalobe o 785 miliónov libier kvôli poplatkom v App Store 04 - Modified: 2024-04-12 07:26:47 - Feat.: - Title: Apple čoskoro spustí výrobu čipov M4. Chce nimi vybaviť počítače Mac 05 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 06:30