StoryEditor

Opäť skvelá výbava za skvelú cenu. Tento telefón vie, ako na to

26.12.2018, 00:20
Duálny fotoaparát, čistý Android, dobrá výdrž. Motorola One stojí za obzretie.

Spoločnosť Lenovo na slovenský trh prináša príjemné modely zo strednej triedy, ktoré vedia zaujať na svetovom trhu. Dôkazom sú vydarené kúsky Moto G6 a Moto G6 Plus, ktoré sme už otestovali a mali sme z nich veľmi dobré dojmy. V tomto duchu prichádza aj Motorola One - smartfón, ktorý zaujme pomerom cena/výkon.

Konštrukčne sa Motorola poriadne posunula - a to smerom k iPhonu. Úprimne, treba povedať, že je tu celkom slušná podobnosť s modelom XS, prípadne XR. Či je to na škodu alebo či jej to slúži k dobru, posúďte sami.

Alžbeta Harry Gavendová/HN

​​My sme sa dosť rýchlo naučili fungovať aj s typickým výrezom v displeji. Smartfón sa vďaka zaobleným hranám dobre drží v rukách a celkovo nám ergonomicky vyhovoval.

Navyše, strieborné rámiky v kombinácii s bielym telom pôsobili podľa nás skutočne dobre. Veľmi pozitívne hodnotíme, že Motorola prichádza už v balení s ochranným silikónovým púzdrom. Lenovo býva v tomto smere tradične celkom štedré.

Obrazovka zariadenia má uhlopriečku 5,9 palca, no celkovo Motorola One nepôsobí mohutne. Práve naopak. Rozlíšenie IPS LCD displeja je 720 x 1520 pixelov - a hoci je podanie farieb veľmi slušné, možno vás predsa len zamrzí, prečo Lenovo nepoužilo aspoň Full HD.

Smartfón je však určený pre menej náročných používateľov, ktorí by sa nad týmto rozlíšením zrejme nebudú vôbec pozastavovať. Nižšie rozlíšenie zároveň pôsobí šetrnejšie na batériu. Počas slnečných dní nebudete mať problém s čítaním z displeja a celkovo dobre sú na tom aj pozorovacie uhly.

Alžbeta Harry Gavendová/HN

​Vnútorná výbava pozostáva z procesora Snapdragon 625 a 4 GB pamäte RAM. S rukou na srdci vravíme, že je to úplne dostačujúce - smartfón zvládal multitasking, aplikácie nám nepadali, skrátka, vedel si dať rady s úlohami.

Na druhej strane, ak ho chcete skutočne zaťažiť náročnými hrami alebo extrémnejšie zaťažovať, oneskorenia či sekania sa môžu stať realitou. Treba si uvedomiť, že telefón stojí tak tretinu sumy vlajkových lodí, presnejšie 249 eur. Nečakajte teda od neho zázraky a špičkový výkon.

​Výkon je skrátka dostačujúci na každodenné používanie, bežné prezeranie webových stránok, sociálnych sietí a podobne.

Prečo je však práca s týmto smartfónom naozaj dobrá? Tajomstvo je vo využití (takmer) čistého operačného systému Android, ktorý nie je zaťažený špeciálnymi nadstavbami a zbytočnými predinštalovanými aplikáciami.

Alžbeta Harry Gavendová/HN

​Výhodou je tiež platofrma Android One, ktorá zaručuje pravidelné aktualizácie a bezpečnostné záplaty. Za systém dávame celkovo palec hore. Samozrejmosťou sú ešte tzv. Moto akcie, ktoré pomáhajú ovládať smartfón cez gestá.

Potrasením napríklad spustíte fotoaparát, dvojitým švihnutím spustíte baterku a podobne. Sú to extrémne návykové veci.

Fotografie a video sú v rámci svojej cenovky 249 eur veľmi obstojné. Netreba ich porovnávať s vlajkovými loďami, no na bežné použitie absolútne stačia a neurazia nikoho, ani náročnejších na sociálnych sieťach.

Alžbeta Harry Gavendová/HN

​Duálny fotoaparát má rozlíšenie 13 MP + 2 MP a vie spraviť veľmi dobré fotografie so zaujímavými efektami. S trochou kompozičného oka vytvoríte skvelé zábery, no treba si dávať pozor na množstvo svetla v scéne.

Fotoaparát akoby dlhšie vyvažoval HDR, no s kúskom trpezlivosti sa dostaví výborný výsledok. Nočné fotografie nie sú silnou stránkou, no v cene pod 250 eur sa hľadá len ťažko kráľ nočných fotiek. 

​S videom si tiež celkom príjemne poradíte - môžete nakrúcať dokonca až 4K video so snímkovaním 30 fps. Treba si však dať pozor na výrazné kroky, pretože obraz bude roztrasenejší.

Výdrž nás celkom milo zaujala. Nie je to energetický obor, no rozhodne je to veľmi dobrý spoločník, ktorý vás vďaka dobrej optimalizácii nenechá v štichu ani vo večerných hodinách. A to sme mali zapnutý displej aj 4-5 hodín denne, prezerali sme sociálne siete, písali emaily, telefonovali...

​Záverečné hodnotenie vôbec nie je ťažké. Ak ste menej náročný používateľ a hľadáte dobrý telefón za rozumnú cenu, Motorola One je tu pre vás s veľmi dobrými fotografiami v cenovej skupine 249 eur, s dobrou výdržou a príťažlivým dizajnom. Ak chcete svoj telefón zaťažovať hrami, ste náročnejší používateľ a hľadáte lepšie fotky, potom sa treba poobzerať inde.

01 - Modified: 2018-09-03 17:13:26 - Feat.: 0 - Title: Smartfón za tisíc eur. Vlajková loď Samsungu je dokonalá, skrýva aj zabijaka selfie tyčí 02 - Modified: 2018-09-17 08:09:33 - Feat.: 0 - Title: Ohybný smartfón príde ešte tento rok, tvrdí šéf Samsungu 03 - Modified: 2018-11-14 18:09:11 - Feat.: 0 - Title: Samsung za 350 eur. Zažili sme viacero sklamaní, prebil ich však skvelý fotoaparát 04 - Modified: 2018-09-09 06:31:26 - Feat.: 0 - Title: Nový smartfón od Sony a najvýkonnejší čip od Huawei. Čo všetko ukázala svetová výstava?
01 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 02 - Modified: 2024-04-05 11:43:54 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme auto pre masy: kórejský hatchback s manuálom a priaznivou cenou 03 - Modified: 2024-04-03 05:58:18 - Feat.: - Title: Spolupráca s Leicou sa vyplatila. Kompaktná vlajková loď z Číny ale dokáže viac ako len fotiť 04 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Kino, luxus a extrémne pohodlie? „Dodávka“ od Lexusu na trhu nemá konkurenciu 05 - Modified: 2024-03-28 12:15:00 - Feat.: - Title: Zlé berú a dobré pridávajú. Aké sú nové verzie dôležitých škodoviek na vlastnej koži?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 15:50