StoryEditor

Orange chystá revolúciu, chce nahradiť plastové SIM karty. Má to však viacero háčikov

06.12.2018, 14:31
Orange priniesol ako prvý operátor na Slovensku podporu eSIM kariet.

Orange priniesol ako prvý operátor na Slovensku podporu eSIM kariet. Vďaka tomu nebudete potrebovať v smartfónoch a iných zariadeniach klasickú fyzickú SIM kartu.

Novinka eSIM (teda Embedded SIM) spočíva v zabudovaní čipu SIM karty v zariadeniach priamo od výrobcu, uvádza Orange. Klienti tak budú môcť využívať novým spôsobom nie len smartfóny, ale aj tablety, smart hodinky, notebooky, malé senzory či inteligentné autá.

Alžbeta Harry Gavendová

​Aktuálne je malý háčik len v tom, že v Orange oficiálne podporujú eSIM kartu "len" hodinky Samsung Galaxy Watch 46 mm eSIM. Oficiálne nemá podporu operátora žiadne ďalšie zariadenie. Tieto hodinky však už oddnes môžu klienti využívať na plnohodnotné telefonovanie, SMSkovanie či dátovanie bez toho, aby mali so sebou svoj smartfón. 

(Mimochodom, hodinky Samsung Galaxy Watch v menšej verzii, teda Orangeom už predávané 42-milimetrové hodinky, zatiaľ podporu pre eSIM nemajú. Orange to však časom nevylučuje.)

Alžbeta Harry Gavendová

Prečo zatiaľ iba hodinky?

Podpora eSIM kariet nezávisí len od operátorov. Závisí na začiatku celej „reťaze“ od výrobcu, ktorý musí do zariadenia podporu eSIM zabudovať. Až potom prichádzajú na scénu jednotliví operátori a musia eSIM "spojazdniť" vo svojej sieti. Na slovenskom trhu sú oficiálne od výrobcu podporovateľom eSIM karty v rámci smartfónov len tri nové iPhony - teda iPhone XR, XS a XS Max.

Alžbeta Harry Gavendová

​Je teda zároveň možné, že sa vám ako klientom Orange môže podariť aktivovať si eSIM kartu aj na týchto zariadeniach. Treba si však dávať pozor - ako sme spomínali, Orange zatiaľ túto funkciu oficiálne nepodporuje.

„Nakoľko zabudovanú eSIM do zariadenia prinášajú ich jednotliví výrobcovia, Orange zaručuje svojim zákazníkom jej plnohodnotnú funkčnosť na tých zariadeniach, ktoré doteraz sám otestoval a zároveň ich má v ponuke,“ upozorňuje oranžový operátor.

Alžbeta Harry Gavendová

​Ak by ste teda chceli po aktivovaní eSIM karty reklamovať službu či nejaké dodatočné dátové služby súvisiace s eSIM na neoficiálne podporovaných zariadeniach, operátor nie je povinný vám vyhovieť. Aktuálne Orange podporuje len spomínané nové smart hodinky od Samsungu, ktoré týmto aj zaraďuje do ponuky.

„Orange však bude portfólio zariadení vybavených touto prevratnou technológiou postupne rozširovať,“ komentuje situáciu Orange.

Prečo je eSIM veľká vec?

Využívanie tejto „digitálnej“ SIM karty nám ozrejmil Ivan Golian, riaditeľ úseku informačných systémov a sietí spoločnosti Orange Slovensko:

„Mali sme možnosť čakať ďalších päť rokov a mať ďalších dvadsať zariadení a spustiť to vtedy. Nečakali sme, lebo chceli sme začať testovať a púšťať novinky do siete. eSIM nepovažujem za evolučnú zmenu, ale za revolučnú zmenu. eSIM dáva diametrálne iný pohľad na Industry 4.0, dáva predpolie na služby druhej generácie v 5G. Je to dôležitá vstupná brána do internetu vecí celkovo, ale aj to internetu vecí v rámci B2B, B2C.“

Vďaka tomu budú mať svoje pripojenie do internetu aj zariadenia, kam sa pred tým fyzická SIM karta nevkladala. Alžbeta Harry Gavendová

Ako si eSIM aktivovať?

Aktivácia eSIM karty môže prebehnúť z pohodlia vášho domova. Potrebujete na to zariadenie podporujúce túto technológiu a eSIM profil, ktorý reprezentuje program (paušál). Tento eSIM profil získate vo forme QR kódu, ktorý nasnímate do telefónu pomocou aplikácie.

Alžbeta Harry Gavendová

​Po úspešnom nasnímaní číslo a paušál využívate v priebehu niekoľkých sekúnd, hneď po prihlásení do siete. Na jeden čip sa dá nahrať aj viac profilov, no aktívny môže byť len jeden. Môžete ho kedykoľvek odstrániť a profily viete prepínať. Napríklad v podporovanom roamingu. 

V praxi to vyzerá tak, že v prípade zatiaľ jediného zariadenia, hodiniek Galaxy Watch 46 mm eSIM, si cez aplikáciu Galaxy Wearable nasnímate v kolonke Mobilné siete spomínaný QR kód – a ste v hre. 

Alžbeta Harry Gavendová

​Pri aktivovaní nového paušálu máte eSIM zdarma, ak si však chcete aktivovať eSIM na už existujúci paušál, zaplatíte poplatok 10 eur. Každé ďalšie aktivovanie nového profilu je s poplatkom 2,99 eur. 

Ako vidia eSIM ostatní operátori?

O vyjadrenie k téme eSIM a jej nasadenia sme požiadali aj ostatných slovenských operátorov.

O2 Slovensko: „V prípade akýchkoľvek noviniek zo strany O2 budeme našich zákazníkov včas informovať.“

Slovak Telekom: "Technológii eSIM plánujeme nasadiť v budúcnosti a momentálne ju testujeme na nadnárodnej úrovni v skupine Deutsche Telekom. Do konca roka 2018 eSIM v našej ponuke ešte k dispozícii nebude."

01 - Modified: 2018-09-28 09:37:34 - Feat.: 0 - Title: Poznáme ceny, za ktoré budú ponúkať operátori nové iPhony 02 - Modified: 2018-10-01 09:45:16 - Feat.: 0 - Title: Orange nasadzuje svoje online video aj do televízie 03 - Modified: 2018-11-05 12:17:21 - Feat.: 0 - Title: Týždeň v médiách: Zmätky okolo Najväčšieho Slováka vyriešili operátori. Tiso v ankete nebude 04 - Modified: 2018-11-08 08:03:37 - Feat.: 0 - Title: Preteky medzi operátormi o najviac kanálov v ponuke sa skončili. Tvrdí Andrej Miklánek, šéf televízneho obsahu v Telekome 05 - Modified: 2018-11-29 14:28:40 - Feat.: 0 - Title: SWAN a BENESTRA sa spoja. Nový operátor prinesie aj riešenia na mieru
01 - Modified: 2024-03-21 11:40:24 - Feat.: - Title: Orange vypol po 18 rokoch prevádzky 3G sieť. Nahradí ju 4G sieťou a rozšírením 5G 02 - Modified: 2023-09-29 13:37:18 - Feat.: - Title: Chceme prinavrátiť starý dobrý Orange 03 - Modified: 2023-06-26 13:49:21 - Feat.: - Title: Orange ukázal nový festivalový módny kúsok, a to čelenku z recyklovaných mobilov 04 - Modified: 2023-06-23 08:50:57 - Feat.: - Title: Orange v letnej kampani odkazuje, že každý občas potrebuje pridať 05 - Modified: 2023-05-17 09:48:29 - Feat.: - Title: Huawei sa nebabre. Predstavuje jeden model smart hodiniek za druhým, teraz uvádza najvyspelejšiu novinku
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 09:20