StoryEditor

Číňan, ktorému patrí rok 2018

17.11.2018, 06:44
Tento rok nás vďaka svojim inováciám „dostala“ vlajková loď čínskej spoločnosti Huawei – Mate 20 Pro.

V dnešnej dobe len máloktorý telefón vzbudí emócie. Ich dizajn sa totiž v zásade nemení. Vpredu je zvyčajne veľký displej, na zadnej strane fotoaparát(y). K tomu patrí samozrejme aj množstvo funkcií, ktoré môžu telefón zatraktívniť.

Za posledné roky sme boli svedkami toľkých inovácií, že je čoraz ťažšie prinášať skutočne prevratné funkcie. Skrátka, hocičo nás už neprekvapí. S rukou na srdci však musíme povedať, že tento rok nás poriadne „dostala“ vlajková loď čínskej spoločnosti Huawei – Mate 20 Pro.

Radoslav Petrík/HN

​V októbri sme sa dokonca osobne zúčastnili jej predstavenia v Londýne a naše nadšenie veru zdieľali aj ostatní novinári. Ako sa však novinky osvedčili počas používania?

Dizajn je otázkou vkusu, a tak vás nebudeme presviedčať, že smartfón je krásny. Z nášho pohľadu však vyzerá výborne a oceňujeme najmä nový displej so zakrivenými hranami. To bolo doteraz najmä výsadou Samsungu, no Huawei sa tiež rozhodol pre túto zmenu.

Alžbeta Harry Gavendová/HN

​6,39-palcový displej tak vyzerá omnoho útlejšie, pretože skosené bočné hrany ho zoštíhľujú. Nemáte tak pocit, že v rukách držíte veľkú placku.

Huawei celkom slušne ohúri aj svojím výkonom. Hoci sa zdá, že nový iPhone XS je o niečo výkonnejší, huawejácky čip Kirin 980 ponúka tiež nadmieru výkonu. V kombinácii so 6 GB pamäte RAM sme mali len tie najlepšie skúsenosti a po stránke výkonu nemáme skutočne čo vyčítať.

Bleskové reakcie, žiadne zaváhania, množstvo práce s viacerými aplikáciami. Skrátka skvelá skúsenosť.

Pozrite si aj naše video z predstavenia:

​​Svojou cenovkou, ktorá je oficiálne na 999 eur za kus, sa však Huawei posúva do prémiovejšieho segmentu. Keď si môže dosť pýtať Samsung a samozrejme Apple, rozhodol sa tak aj Huawei. Týmto vstúpila aj do pozície luxusnejšieho tovaru aj svetová dvojka v predajoch smartfónov.

Za túto nemalú sumu však získate skutočne zaujímavé vlastnosti. Pozrite si štvoricu najzaujímavejších inovácií, ktoré na nás zapôsobili:

Snímač odtlačkov prstov v displeji

Huawei odstránil fyzický snímač odtlačkov prstov, na ktorý sme zvyknutí. Zvyčajne sa nachádza pod displejom alebo na zadnej strane smartfónu. Výrobca však medzi prvými využil snímač, ktorý je súčasťou displeja.

Radoslav Petrík/HN

​Pre odomknutie telefónu tak stačí priložiť palec na miesto v displeji. Vyzerá to nesmierne efektne a je to pomerne rýchle. V skutočnosti sú aj rýchlejšie snímače odtlačkov prstov, no snímače integrované v displeji sú v praxi ešte v začiatkoch.

Nám tento spôsob celkom vyhovoval a zároveň občas i priťahuje zvedavosť okolia.

Multifunkčný fotoaparát

Na trhu by ste len ťažko hľadali smartfón, ktorý má viac funkcií. Huawei má trojicu snímačov a vďaka nim vznikajú pozoruhodné zábery. V prvom rade tu asistuje umelá inteligencia, ktorá sa snaží dopomáhať záberom. Podľa nás je to veľmi užitočné a zvykli sme si na jej pomoc.

Radoslav Petrík/HN

​Fotoaparát dokáže trojnásobne priblížiť záber, a to bez akejkoľvek straty kvality. Päťnásobne vie prizoomovať s pomocou softvéru, no stále je to mimoriadne dobré. Fotoaparát robí mimoriadne dobré snímky počas noci a treba povedať, že na fotkách uvidíte občas ešte viac, ako voľným okom:

​Nuž a novinkou je aj snímanie širokouhlých záberov, ktoré využijete pri objektoch, ktoré sa vám nevmestia do záberu. Skreslenie je minimálne a fotky sú rovno prichystané pre sociálne siete. Spomenúť musíme ešte režim na absolútne detaily, makro, ktoré sme doteraz v takejto kvalite u smartfónoch nevideli.

Radoslav Petrík/HN

​Bohužiaľ, video je stále slabšou stránkou tohto zariadenia. Hoci na všeobecné pomery je až veľmi dobré, svojimi kvalitami ho podľa nás poráža Samsung aj Apple. 

Batéria a ultra rýchle nabíjanie 

Mate 20 Pro obsahuje papierovo veľmi dobre vybavenú batériu. 4200 mAh postačí aj pokročilým používateľom, ktorí poriadne vyťažujú batériu. So smartfónom sa skutočne nemusíte báť náročného dňa. A keď sa neskôr rozhodnete ísť ešte večer von, netreba zháňať nabíjačku.

Radoslav Petrík/HN

​Batéria vás skrátka nezradí a patrí k jednotkám na trhu. Extrémne zaujímavým je však aj jej nabíjanie. Je skvelé, že už v balení ponúka výrobca rýchlonabíjačku, ktorá vám nabije smartfón doplna za asi 70 minút.

Nabíjanie vám doslova plynie pred očami pri pohľade na grafiku batérie, pričom za pol hodinu nabíjania získate až 70 % kapacity batérie.

Reverzné bezdrôtové nabíjanie 

Jedinečnou funkciou, ktorá nás skutočne zaujala, je reverzné bezdrôtové nabíjanie. V praxi to znamená toľko, že môžete „darovať“ energiu z tohto telefónu inému zariadeniu, ktoré podporuje bezdrôtové nabíjanie.

Huawei YouTube

​Keď teda priložíte chrbtom k Mate 20 Pro napríklad iPhone X, začne sa nabíjať. Je pravda, že to nie je extrémna rýchlosť a percentá naskakujú pomalšie, no takéto riešenie na smartfóne ešte nebolo použité. Palec hore za inováciu.

01 - Modified: 2018-07-27 14:18:55 - Feat.: 0 - Title: Sledovanie priamo z továrne. Medzi podozrivými značkami sú aj tie veľké 02 - Modified: 2018-08-01 20:49:59 - Feat.: 0 - Title: Dravý Huawei naštrbil úspech Applu 03 - Modified: 2018-08-29 05:41:38 - Feat.: 0 - Title: Trapas pre Huawei. Podvod v reklame odhalila nechtiac samotná herečka 04 - Modified: 2018-09-09 06:31:26 - Feat.: 0 - Title: Nový smartfón od Sony a najvýkonnejší čip od Huawei. Čo všetko ukázala svetová výstava? 05 - Modified: 2018-10-17 19:57:14 - Feat.: 0 - Title: Londýn sme nafotili novým top mobilom. Takto fotí najlepší Huawei 06 - Modified: 2018-10-18 19:13:40 - Feat.: 0 - Title: Číňania porazili Apple. Toto je jeden z najlepších smartfónov na svete 07 - Modified: 2018-10-25 09:15:51 - Feat.: 0 - Title: Čo Applu chýbalo, priniesli Číňania. Tri veci, v ktorých Huawei ohúril 08 - Modified: 2018-10-25 20:27:18 - Feat.: 0 - Title: Ak má obavy o bezpečnosť, nech si vymení iPhone za Huawei, odkazuje Čína Trumpovi
01 - Modified: 2024-04-23 13:32:33 - Feat.: - Title: V recenziách sa mu vysmiali. Toto zariadenie malo nahradiť mobily 02 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát 03 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Rodinný elektromobil s brutálnym výkonom: potešil kvalitou i jazdou, no nie dojazdom 04 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 05 - Modified: 2024-04-05 11:43:54 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme auto pre masy: kórejský hatchback s manuálom a priaznivou cenou
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 23:02