StoryEditor

Ako sa učiť, keď nie je čas. Na e-learnmedia CAFÉ sa hovorilo aj o mikrovzdelávaní

12.11.2018, 22:59
Autor:
ahgahg
Mikrovzdelávanie je spôsob, akým posúvať rozvoj zamestnancov bez ich nadmerného zaťažovania.

Bežný zamestnanec tvrdí, že na vzdelávanie mu zostáva len jedno percento pracovného času. Z rovnakého prieskumu Bersin by Deloitte však vyplýva, že počas pracovnej doby odomkne svoj smartfón až deväťkrát za hodinu. Aj to ako využiť zvyky moderného zamestnanca v prospech jeho rozvoja, ukázalo podujatie e-learnmedia CAFÉ Business Stage.

Jednou z hlavných tém bratislavského stretnutia odborníkov bolo takzvané mikrovzdelávanie - spôsob, akým posúvať rozvoj zamestnancov bez ich nadmerného zaťažovania.

„Mikrovzdelávanie alebo microlearning využíva návyky ľudí, ktoré si so sebou nesú z konzumácie iných elektronických médií,“ vysvetľuje Juraj Gabrhel, CEO spoločnosti e-learnmedia. „Sociálnym médiám, či online správam tiež venujú krátke úseky svojej pozornosti viackrát denne,“ hovorí.

Dnešní zamestnanci sú v centre neustáleho súboja o pozornosť - výsledkom je, že sú zahltení informáciami, netrpezliví a nesústredení. Prieskum ukazuje, že väčšina z nich nebude sledovať videá, ktoré sú dlhšie ako 4 minúty. Iné štúdie posúvajú hranicu pozornosti ešte nižšie.

​Mikrovzdelávanie so všetkými takýmito výzvami počíta. Študentovi ponúka pravidelné učenie v malých dávkach, ktorých obsah sa dynamicky mení podľa jeho pokroku. Nezaberie tak veľa času, no vďaka pravidelnosti vedie k skutočne hĺbkovému osvojeniu vedomostí.

Slabý nočný spánok spôsobený svetlom z telefónu môže spôsobiť, že sa vám bude ťažšie učiť. Slabý nočný spánok spôsobený svetlom z telefónu môže spôsobiť, že sa vám bude ťažšie učiť. Pixabay

Učiť sa týmto spôsobom dá kdekoľvek - na pracovnom počítači pomedzi vybavenie dvoch e-mailov či na mobile pri čakaní na vychladnutie obeda.

Mikrovzdelávanie ponúka krátke aktivity, špeciálne navrhnuté tak, aby odhalili medzery študenta a pomohli ich zaplniť. Študujúceho vťahujú do problematiky pomocou obmieňaných praktických činností, takže učenie nie je žiadnym memorovaním, ale stále inou a zaujímavou cestou k novým vedomostiam.

​Microlearningom sa dá učiť všetko - od jazykov až po kurz počítačovej bezpečnosti. Na konferencii odznelo i viacero praktických tipov, ako tento spôsob vzdelávania čo najúčinnejšie zaviesť vo firme.

„Teší nás, že sa nám opäť do Bratislavy podarilo dostať to najlepšie z oblasti digitálneho vzdelávania,“ zhodnotil konferenciu Juraj Gabrhel, CEO spoločnosti e-learnmedia. „Predstavili sme riešenia, ktoré patria do svetovej špičky, od tých osvedčených až po horúce novinky.

Najväčšiu radosť však máme z toho, že sa nám opäť podarilo posilniť komunitu a spojiť navzájom našich partnerov a zákazníkov s cieľom posunúť digitálne vzdelávanie na Slovensku na ešte vyššiu úroveň,“ dodal organizátor.

Okrem mikrovzdelávania zažíva rozmach i využitie virtuálnej reality. Študent sa s pomocou okuliarov na virtuálne videnie ocitne priamo na výučbovom pracovisku - napríklad v montážnej hale - kde si môže nacvičiť napríklad skladanie leteckého motora či údržbu stroja od A po Z.

​​K dispozícii má teoretické zázemie, kde si môže neustále overovať svoj postup, no napokon musí všetky kroky vykonať v správnom poradí, tak, ako by ich robil aj naživo. Virtuálna realita je tak ideálnou platformou pre školenia zamestnancov v prostredí, kde by to inak bolo nákladné, neefektívne alebo nemožné.

trh práce, zamestnanci, zamestnancie trh práce, zamestnanci, zamestnancie Dreamstime

CAFÉ je akronymom z Client Advisory Forum Event. Business Stage od e-learnmedia aj tento rok poskytla priestor nielen pre stálych, ale i pre nových biznis partnerov spoločnosti e-learnmedia, aby predviedli, čo hýbe svetom digitálneho vzdelávania.

Podujatie s bezplatným vstupom bolo určené predovšetkým riaditeľom vzdelávania, riaditeľom obchodu a marketingu, manažérom vzdelávania a ľudských zdrojov, špecialistom pre vzdelávanie a rozvoj, exekutívcom, tímlídrom, ale i všetkým, ktorým je blízka problematika digitálneho vzdelávania, riadenia výkonnosti a rozvoja talentu v organizácii.

01 - Modified: 2018-01-23 07:29:21 - Feat.: 0 - Title: Je nesofistikovaný a chýba mu základné vedecké vzdelanie, tvrdí o Danovi Brownovi religionista 02 - Modified: 2018-06-06 07:12:00 - Feat.: 0 - Title: Študovať sa oplatí. Budete zarábať viac po celý život 03 - Modified: 2018-08-27 20:53:25 - Feat.: 0 - Title: Lepší plat aj vzdelanie. Našim sa v Česku darí 04 - Modified: 2018-09-02 19:53:20 - Feat.: 0 - Title: Kto chce duálne vzdelanie, má od štátu časový bonus 05 - Modified: 2018-09-13 14:50:38 - Feat.: 0 - Title: Ste lekár alebo terapeut a hľadáte si novú prácu? Pozrite si voľné pozície v oblasti zdravotníctva
01 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Amerika prestáva chodiť do školy. Ako však bude ekonomicky konkurovať Číne? 02 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 03 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 04 - Modified: 2024-02-28 12:35:57 - Feat.: - Title: Rezort práce predstaví o pár dní európsky program pre nezamestnaných v objeme 300 miliónov eur 05 - Modified: 2024-02-27 18:00:00 - Feat.: - Title: „Katastrophe!“ Nemci nemajú kde bývať, chýbajú im státisíce bytov. A bude horšie
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 06:21