StoryEditor

Testovali sme jedny z najkrajších inteligentných hodiniek

09.11.2018, 23:01
Samsung Galaxy Watch sú nie len krásne, ale aj plné funkcií.

Inteligentné hodinky od Samsungu prešli príkladnou evolúciou. Dá sa povedať, že ide o štvrtú generáciu, hoci názov tomu nijako nenapovedá. Od hranatých tvarov "jednotky" cez plastovo-pôsobiace "dvojky" až po aktuálne, ukážkové náramkové hodinky. Ich hlavnou prednosťou je podľa nášho názoru dizajn a premyslený patent na ovládanie.

Alžbeta Harry Gavendová

​Kým výrobca Apple ide svojou líniou v jedinečnom štvorcovom dizajne, Samsung od neho upustil. Množstvo ľudí si totiž doslova pýta okrúhle tvary smart hodiniek, ktoré by im stále trochu nostalgicky pripomínali bežné hodinky.

Masívnejšia konštrukcia ponúka dve veľkosti, presnejšie v priemere 46 milimetrov a 42 milimetrov. My sme testovali menší, ženský variant Samsung Galaxy Watch v zlato-ružovom prevedení. Treba povedať, že neskutočne zaujali nie len nás, ale aj ľudí v našej blízkosti. Hodinky pôsobia vyspelo a rozhodne nehrozí pocit, že by ste mali na ruke nejaký lacný kúsok "za pár šupov".

Alžbeta Harry Gavendová

​Sú skutočným doplnkom, ktorý sa nemusíte hanbiť vziať ani k vhodne skombinovanému spoločenskému oblečeniu. To isté platí aj pre mužské farebné i veľkostné prevedenie.

Jednou z vecí, pre ktoré nás veľmi bavilo testovanie hodiniek je otočná luneta. Je to prstenec okolo ciferníka, s ktorým sa dá hýbať a slúži na navigáciu v menu hodiniek. Na iných inteligentných hodinkách sa orientujete cez dotykový displej, tu vám stačí veľmi dômyselne otáčať lunetou a hýbať sa v menu.

​A hoci môžete použiť aj dotykový displej, omnoho menej si ho “zacapkáte” odtlačkami prstov. Kombinácia otočnej lunety a dotykov bola skutočne mimoriadne návyková a na iných hodinkách nám po tejto skúsenosti už skutočne chýbala.

Na čo slúžia?

Nuž, v prvom rade ich odporúčame prepojiť so smartfónom a až potom sa ukážu ďalšie vlastnosti a funkcie. Stačí si stiahnuť aplikáciu Gear Wear, pomocou ktorej napríklad dostávate notifikácie z jednotlivých aplikácií, hodinky vás tiež upozornia na prichádzajúci hovor a dokonca ho z nich môžete aj prijať a telefonovať.

Hodinky využijete na množstvo spôsobov:

Obsahujú totiž mikrofón i reproduktor, ktoré majú podľa nás veľmi dobré vlastnosti. Často sme ani nevyužili na telefonovanie smartfón, ale sme pokračovali v rozhovore cez hodinky. Čo je najdôležitejšie - druhá strana s tým nemala vôbec žiaden problém a dobre nás počula.

Na verejnosti si stále však na takéto telefonovanie nevieme zvyknúť. Rozprávať do hodiniek ako Knight Rider nie je celkom pohodlné, napríklad na zastávke, či v reštaurácii. Naopak, v domácnosti to bolo pomerne výhodné.

Po zvolení digitálneho ciferníku si vyberiete tzv. hlavné karty - teda informácie, ktoré chcete mať hneď poruke. Napríklad kalendár, prejdené kroky či počasie a spustenie tréningu. Všetko je tu veľmi prehľadné a intuitívne. Galaxy Watch majú tiež vlastné vnútorné úložisko, do ktorého si môžete vložiť hudbu alebo obrázky.

HN/Peter Mayer

​Nám sa síce galéria v hodinkách nezdá ako najlepšie riešenie, no niekoho to môže baviť. Hoci je tu veľmi pekný 1,2-palcový Super AMOLED displej s rozlíšením 360 x 360 pixelov, stále je to veľmi miniatúrne na poriadny vizuálny zážitok. Do hodiniek si však môžete vložíť hudbu.

Vtedy si napríklad počas behania či turistiky vystačíte len s pripojením Bluetooth slúchadiel - a svoj smartfón môžete nechať doma. Hodinky majú vstavané GPS a spolu s hudbou tvoria výborného kamaráta na najrôznejšie typy cvičenia.

Alžbeta Harry Gavendová

​Od špecializovaných tréningov ako je behanie na páse, či posilňovanie, až po veslovací trenažér. Do uší vám dokonca môže znieť aj “tréner”, ktorý vás informuje o prejdenej vzdialenosti či tempe. Hodinky sú navyše vodotesné podľa špecifikácie IP68 a obsahujú aj tréning aj pre plavcov. Dokážu dokonca rozoznať, či plávate kraula alebo prsia a pri plávaní monitorujú aj srdcový tep.

Alžbeta Harry Gavendová

​Aplikácia, ktorá vás naplno vtiahne do aktívneho používania hodiniek je S Health od Samsungu. V nej uvidíte síce to, čo v hodinkách, no v prehľadnejšom formáte. Sledujete tu mapku prejdenej vzdialenosti, svoje denné výkony či záznamy o spánku. Spánok sme si s hodinkami monitorovali len párkrát, pretože sú predsa len trochu väčšie ako jemný fitness náramok. Ak vám však všeobecne spánok s hodinkami neprekáža, potom to nebude inak ani v tomto prípade.

Alžbeta Harry Gavendová

Fungujú aj s iPhonom

Prepojenie so smartfónom nám prebehlo bez problémov - a to na troch rôznych smartfónoch, ktoré sme počas testovania hodiniek vystriedali. Samozrejmosťou je Samsung, no fungovanie hodiniek sa osvedčilo aj pri používaní Huawei uči dokonca iPhoneu.

Pre používanie iných smartfónov ako Samsungov si treba stiahnuť z obchodov s aplikáciami plug-in, ktorý vyrieši kompatibilitu. Za túto otvorenosť dávame Samsungu jednoznačne palec hore.

Alžbeta Harry Gavendová

​Výdrž batérie býva veľkým úskalím. Pre jej predĺženie volia často výrobcovia napríklad šetrnejší typ displeja, ako je to napríklad pri Garmin Fenix.

Samsung však hodinky nepostavil len na vysokej funkčnosti, ale aj na vizuálnom zážitku, a tak si neužijete desať dňovú výdrž, ale v našom prípade len tri dni používania. Napriek tomu je to príjemný priemer, ktorý vás nejako špeciálne nebude vyrušovať.

Batéria s kapacitou 270 mAh sa síce nabíja vyše dvoch hodín, no bezdrôtová kolíska slúžiaca ako nabíjačka môže stáť jednoducho na vašom pracovnom stole a hodinky sem odložíte nabíjať. Čo sa týka spotreby pri tréningoch so zapnutým GPS, ide o stálu klasiku, teda asi 8 - 10 percent straty za hodinu behania.

Alžbeta Harry Gavendová/HN

​Hodinky Samsung Galaxy Watch nás zaujali po všetkých smeroch. Športovo elegantný štýl si nájde kopec priaznivcov a hodinky disponujú neskutočným množstvom funkcií a senzorov, ako je snímač srdcového tepu, barometer, výškomer, gyroskop, akcelerometer, Bluetooth, NFC pre bezdrôtové platby a podobne. Cena však nie je najnižšia, pohybuje sa okolo 300 eur. Za to však získate jedny z najvybavenejších smart hodiniek na trhu.

Čo ponúka konkurencia:

Apple Watch Series 4

Nová generácia hodiniek Apple nesie názov Apple Watch Series 4. Ich hlavnou úlohou je najmä na monitorovanie zdravia. Obsahujú vynovené sledovanie činnosti a rytmu srdca a sú prvými hodinkami, ktoré zaznamenávajú EKG.

Apple

​Hodinky majú vylepšené aj rôzne snímače a zaujímavosťou je, že keď zistia, že ste spadli, ponúknu možnosť spustiť SOS signál. Appe Watch Series 4 poskytujú dobrý výkon a na jedno nabitie zvládnu jeden deň. Ich cena začína na úrovni 420 eur. 

Huawei Watch GT

Nové inteligentné hodinky Huawei Watch GT sa pýšia najmä výdržou na jedno nabitie. Využívajú zaujímavý algoritmus šetrenia batérie a hodinky majú vďaka tomu vydržať až dva týždne. Sú určené pre milovníkov športových aktivít, no potešia aj pomerne elegantným dizajnom.

Alžbeta Harry Gavendová/HN

​Huawei využil vlastný procesor i operačný systém a hodinky prináša v dvoch verziách – Classic s koženým remienkom za cenu okolo 200 eur a Sport so silikónovým remienkom za 249 eur.

01 - Modified: 2018-04-07 21:56:48 - Feat.: 0 - Title: Toto sú najdrahšie inteligentné hodinky od švajčiarskej legendy 02 - Modified: 2018-05-21 15:11:23 - Feat.: 0 - Title: Švajčiari zničili hodinky za pol miliardy eur, aby zabránili poklesu ceny 03 - Modified: 2018-06-12 07:42:24 - Feat.: 0 - Title: ASUS predstavil revolučný notebook, ale aj nové hodinky na meranie tlaku 04 - Modified: 2018-06-15 08:47:06 - Feat.: 0 - Title: Cenovo dostupné hodinky pre minimalistu alebo milovníka áut? Vyberte si tie svoje 05 - Modified: 2018-10-15 14:04:01 - Feat.: 0 - Title: Na prvý pohľad ručičkové, vo vnútri smart. Hodinky, ktoré zmerajú viac.
01 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 02 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 03 - Modified: 2024-04-11 08:19:21 - Feat.: - Title: Na tovar z Temu sme sa dívali s hrôzou. Značková konkurencia je úplne inde 04 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý 05 - Modified: 2024-04-10 14:00:00 - Feat.: - Title: Samsung obmedzí procesory od konkurencie. Použije svoje vlastné
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 01:23