StoryEditor

Testovali sme najlepší iPhone: Nič prevratné za veľmi veľa peňazí

15.10.2018, 08:25
Výborný výkon, skvelý fotoaparát, dobrá batéria, extrémna cena.

Kým smartfónov s operačným systémom Android pribúda každým mesiacom, operačný systém iOS je zviazaný len s výrobcom Apple. Predstavenie nových iPhnov tak vždy vzbudí obrovskú pozornosť. Novinky iPhone XS a XS Max sme vyskúšali už aj my a prinášame vám naše dojmy.

Dizajnovo je novinka XS takmer navlas rovnaká ako jej predchodca iPhone X. Je to nevýhoda? Na to zrejme odpovedia až čísla po pár mesiacoch predaja. Pre tých, ktorým je uhlopriečka displeja 5,8 palca málo je tu však aj verzia Max s veľkosťou 6,5 palca.

Alžbeta Harry Gavendová/HN

​V našej ankete pri polnočnom spustení predaja na Slovensku mali čakajúci záujem práve o tento model. Zaujal ich výrazný veľký OLED displej, ktorý je vhodný najmä na konzumáciu multimediálneho obsahu, teda pozeranie videí, obrázkov na sociálnych sieťach a tak ďalej.

Displej oboch nových iPhonov sa podľa nás radí k najkrajším na trhu. Dokonalá čierna, veľmi pekné farebné prevedenie ostatných farieb, ktoré navyše podčiarkuje funkcia True Tone. Tá automaticky prispôsobí displej svetelným podmienkam okolia, takže farby budú zobrazené rovnako - a to bez ohľadu na prostredie.

​Displej zdobí i tento rok výrez, ktorý buď milujete, alebo nenávidíte. My sme si naň jednoducho zvykli, i keď pri pozeraní videí sme ho nenechávali “vyniknúť”. Zasahuje totiž do obrazu, a tak sme volili radšej menší obraz, no bez vykrojenia.

Bezchybná konštrukcia

Za konštrukčnú stránku musíme povedať, že zariadenie pôsobí perfektne. Nenájdete tu jedinú časť, ktorá by nejakým spôsobom nesedela, bola nekvalitne spracovaná či nebodaj vŕzgala a podobne. Oba nové iPhony sú kusmi prémiových zariadení.

Jediné, čo vám môže na konštrukcii prekážať, je vytŕčajúca šošovka fotoaparátov. Keď zariadenia položíte na rovný povrch, doslova sa preklápajú pri práci s displejom. Na druhej strane, nie je to nič nezvyčajné a vytŕčajúcu šošovku majú aj iní výrobcovia. Riešenie je skrátka vo využití niektorého z množstva obalov, ktoré výčnelok ukryjú.

Alžbeta Harry Gavendová/HN

​Oba iPhony sme mali na testovanie v novom zlatom prevedení rámikov. iPhone X takéto hrany nemal. Na zadnej strane dominuje sklo, ktoré pôsobí na pohľad perfektne, no podpisuje sa pod väčšiu krehkosť iPhonov. Treba však uznať, že odolné sklo prešlo viacerými zaujímavými testami a počínalo si skutočne skvele.

Telefón celkovo zvládol niekoľko pádov z výšky okolo 1,7 metra počas simulácie telefonovania. Nepoškodil sa displej, zadná sklenená časť a dokonca ani rámik neutŕžil významné škrabance. Apple už pri predstavení povedal, že smartfón obsahuje “najodolnejšie sklo, aké kedy bolo použité na smartfóne”. Slová zrejme neboli len marketingom.

Nekompromisný výkon

iPhone XS aj XS Max sú vybavené novým procesorom A12 Bionic a musíme uznať, že reakcie zariadení na naše príkazy boli bleskové. Nestretli sme sa so žiadnymi problémami či zaváhaniami systému ani aplikácií.

Tak ako pri iných vlajkových lodiach však musíme povedať, že sme ani nič iné neočakávali. Rýchle reakcie na podnety sú v takejto kategórii samozrejmosťou.

V najlepšom slovazmysle na nás tiež pôsobil vynovený operačný systém iOS 12, ktorý si môžete vyskúšať už aj na starších modeloch iPhonov. Pre používateľa môže byť nesmierne prínosná funkcia “Čas pred obrazovkou”, ktorá graficky i číselne zobrazí, koľko času ste za deň strávili so smartfónom a v rôznych aplikáciách.

Alžbeta Harry Gavendová/HN

​Aplikácia rovno vo forme widgetu v skratke prepočíta, ako dlho ste boli na sociálnych sieťach, koľko ste venovali kreativite, čítaniu a podobne. Máte tak slušný prehľad o tom, ako ste na tom s využívaním svojho telefónu, prípadne si môžete aj nastaviť obmedzenia na jednotlivé aplikácie ak zistíte, že to preháňate s Instagramom.

Oceňujeme aj rýchle a presné snímanie tváre pri vstupe do telefónu. Nezažili sme kvôli nemu absolútne žiadne “nervujúce” chvíle, kedy by nám odopieral prístup do telefónu. Hoci sú na svete aj rýchlejšie odomykania, Apple deklaruje vysokú bezpečnosť, ktorá prebehne v zlomku sekundy.

Výborný fotoaparát

Hoci fotoaparát neprešiel výraznou zmenou, patrí medzi špičku. Oba nové iPhony zdieľajú ten istý hardvér aj softvér fotoaparátu a zábery z duálneho fotoaparátu sú doslova krásne, s primeranou hĺbkou ostrosti.

Problémom pri niektorých iných výrobcoch je to, že za zaostreným objektom rozostria komplet celé pozadie rovnako. iPhone XS aj XS Max však berú do úvahy celú plochu na pozadí a rozostria predmety podľa vzdialenosti. Tie bližšie sú ostrejšie, tie vzdialené sú o niečo rozmazanejšie. Vytvára sa tak omnoho prirodzenejší efekt a fotografie sú skutočne veľmi dobré.

Alžbeta Harry Gavendová/HN

​Nočné fotografie sú pre fotomobily dosť náročné, no iPhone XS aj XS Max ich zvládli veľmi dobre. V tomto smere však máme stále favorita v podobe Huawei P20 Pro.

Veľmi nás však oslovilo video a jeho schopnosti. Perfektná stabilizácia i obraz spravia z tohto zariadenia tiež nástroj na tvorbu vlogov. Videozáznam v 4K kvalite so 60 fps je totiž neskutočne dobrý a plynulý, vhodný aj na postprodukčnú úpravu.

Priemerná batéria

Výdrž batérie je celkom dobrá. Ani jeden z nových iPhonov by sme neoznačili tak, že má extrémnu výdrž, no nemusíte sa obávať produktívneho dňa. Ak sa však večer ešte chystáte posedieť v meste, pre istotu si vezmite so sebou nabíjačku. No a keď sme pri nabíjaní - to je s priloženou nabíjačkou v balení skutočne pomalé. Väčší z iPhonov sme nabíjali vyše troch hodín.

Rozoznali ľudia nový iPhone XS od staršieho iPhone X? Pozrite si našu anketu:

Záverečné hodnotenie

Faktom je, že majitelia predošlej generácie nedostali príliš rozhodujúci podnet na výmenu zariadenia. Priplatiť si za smartfón, ktorý vyzerá presne tak ako aktuálny model? Vo vnútri je síce lepší procesor, no úprimne sa dá povedať, že už aj A11 ponúka poriadny výkon, ktorý množstvo z nás ani reálne nevyužije.

Fotoaparát prešiel len minimálnou zmenou a iOS 12 je dostupný už aj na Xku. iPhone XS môže byť teda lákadlom pre tých, ktorý majú nižšie modely ako iPhone X.

Alžbeta Harry Gavendová/HN

​iPhone XS Max je tu zase pre fajnšmekrov, ktorí chcú skvelý telefón s veľkým displejom. Obe skupiny však musí spájať jedna vec - nesmie vám byť ľúto vysoliť za telefón poriadne vysokú sumu.

Výborne vybavené novinky nájdete totiž aj u konkurencie - a pritom za menšie peniaze. Zarytých fanúšikov Apple však zrejme nepresvedčíme. Napokon, na cenové stropy sú už zvyknutí. Ten navyšší je v prípade XS Max vyše 1600 eur.

Čo si o nových iPhonoch myslia šéfredaktori známych technologických portálov? 

Martin Drobný, PC Revue

"Tohtoročné modely XS a XS Max nie sú primárne zamerané na majiteľov minuloročného iPhonu X, hoci v porovnaní s ním prinášajú výkonnejší procesor, kvalitnejší fotoaparát, aj displej a väčšiu batériu. Skôr sú určené pre majiteľov iPhonu 7 a starších, pre ktorých (ak na to majú) je to takmer povinná výmena.

Zaujímavý je 512 GB úložný priestor a podpora eSIM kariet. Ak cena nie je problém, väčšiu šancu na úspech má skôr verzia XS Max so 6,5 palcovou uhlopriečkou s podporou HDR vzhľadom na relatívne malý cenový rozdiel oproti verzii XS s 5,8-palcovým displejom.

Lepšie sa však podľa mňa bude predávať cenovo dostupnejší iPhone XR so 6,1-palcovým displejom, rovnako výkonným procesorom a podobnou výbavou, ktorý bude dostupný aj vo veľmi atraktívnych farbách. Ak už nie technické parametre, tak farby urobia svoje."

Michal Chabada, MojAndroid.sk

"Aj ja som pozorne sledoval predstavenie noviniek iPhone XR, XS a XS Max. Apple však nevyrába telefón do ruky, ako hlásal pred pár rokmi. Aktuálne novinky majú uhlopriečky 5,8 palca a 6,5 palca.

Nových funkcií je skutočne málo, najlepší ostáva vo svojom procesore, ktorý ponúka nekompromisný výkon. Ceny zariadení sú opäť vyššie, a tak som zvedavý, ako dlho Applu vydrží stratégia predávať mobily za takéto šialené sumy."

Richard Hombauer, Fony.sk

"Apple ma tento rok svojou stratégiou prekvapil. Ak vám nestačí základná 64 GB verzia vylepšeného iPhonu X predávaného pod názvom XS, pripravte si približne 1350 eur na stredný model tohtoročnej ponuky. Za menej peňazí už robíte kompromisy, ak chcete silnejšiu batériu a väčší displej, pripravte si ešte viac.

Úprimne čakám, kedy už iPhone nebude znamenať istý spoločenský status, ale skôr vyčítavé pohľady, prečo za obyčajný mobil, ktorý neprináša trebárs oproti dvojročnému a stále veľmi vydarenému modelu iPhone 7 Plus nič prevratné, človek zaplatí dve priemerné slovenské výplaty.

Vodeodolnosť, vysoký výkon, plynulé reakcie aj veľmi dobrý fotoaparát je totiž typický aj pre rok či dva roky staré iPhony, ktoré ostávajú v predaji. A drvivá väčšina majiteľov iPhonov v mojom okolí oprávnene nevidí dôvod nahradiť svoj starší model niektorou z drahých noviniek.

Drahý AMOLED displej s vykrojením ním totiž nie je. Okrem nejasných výhod totiž prináša aj zbytočné kompromisy (ovládacie centrum musíte stiahnuť zhora, percentuálny stav batérie tiež nájdete až po vyrolovaní hornej lišty). Výdrž na jedno nabitie je tiež skôr devízou starších modelov s prívlastkom Plus.

Skrátka, nech sa snažím akokoľvek, tohtoročné iPhony mi dávajú zmysel len ako akcionárovi Applu, nie ako používateľovi produktov tejto značky. Ak mám vybrať jeden najvydarenejší tohtoročný model, je ním asi XS Max. Pri pohľade na cenovku si však dávam ruku na čelo."

Ondrej Macko, TouchIT

"Môj názor na iPhone XS Max, ktorý som testoval, je, že ako hlavné a možno jediné viditeľné vylepšenie je displej. Ten je asi najlepší v súčasnosti, minimálne do 16.októbra, kedy Huawei predstaví novinku Mate 20 Pro.

Inak existuje len málo dôvodov, prečo by si majiteľ iPhonu X mal kúpiť iPhone XS alebo XS Max. Podľa testovania sú to minimálne zlepšenia vo fotografovaní. Telefón sa mierne lepšie drží v ruke, ale tieto zmeny sú málo postrehnuteľné.

Zaráža ma tiež cena nových iPhonov, hlavne v súvislsoti s tým, že súčasťou balenia nie sú bezdrôtové slúchadlá. V skutočnosti mi chýbal adaptér na 3,5 mm jack a tiež rýchla nabíjačka. Rovnako mi chýba pamäťová verzia 128 GB, ktorú by väčšina používateľov chcela. Ale predpokladám, že predaje budú rekordné. Najmä v Rusku."

Zariadenia nám na test zapožičali operátori O2, Orange a Telekom.

01 - Modified: 2018-09-18 08:39:46 - Feat.: 0 - Title: Apple predstavil špičkový iPhone XS. Bude to však stačiť? 02 - Modified: 2018-09-21 07:04:52 - Feat.: 0 - Title: Apple spustil predaj noviniek. Pred obchodmi sa tvorili rady, ľudia však nečakali na iPhone 03 - Modified: 2018-09-24 15:54:40 - Feat.: 0 - Title: Prvé dojmy z iPhone XS Max. Čo ponúka najdrahší iPhone? 04 - Modified: 2018-09-25 17:28:45 - Feat.: 0 - Title: Ako Apple dieru do sveta neurobil. Toto je päť dôvodov, prečo si nekúpiť nový iPhone 05 - Modified: 2018-09-28 09:37:34 - Feat.: 0 - Title: Poznáme ceny, za ktoré budú ponúkať operátori nové iPhony
01 - Modified: 2024-04-23 13:32:33 - Feat.: - Title: V recenziách sa mu vysmiali. Toto zariadenie malo nahradiť mobily 02 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 03 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát 04 - Modified: 2024-04-23 06:00:00 - Feat.: - Title: Toto so svojím iPhonom robí úplne každý. Vskutočnosti si však ničíš mobil aj batériu, potvrdzuje to aj samotný Apple 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Rodinný elektromobil s brutálnym výkonom: potešil kvalitou i jazdou, no nie dojazdom
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 10:30