StoryEditor

Slováci, ktorí vymysleli prevratné riešenie. A teraz sú svetoví

02.10.2018, 08:15
Domotron je jednou z mála firiem na svete, ktoré sa venujú pokročilej inteligentnej domácnosti.

V súčasnosti čítame o inteligentnej domácnosti (smart home, SH) takmer všade. Všetko je “inteligentné”. Čo to predstavuje podľa vás?

Pojem SH rezonuje v spoločnosti v posledných rokoch. Možno sa to správnejšie nazýva v USA ako “connected home” (prepojená domácnosť), čo vystihuje podstatu – spotrebiče a technológie sú navzájom prepojené a online, vďaka čomu ich používatelia vedia lepšie ovládať.

Podstatou týchto riešení je to, aby priniesli používateľovi väčší komfort. V naozaj pokročilom SH sa má väčšina vecí diať automaticky na základe užívateľských prednastavení a informácií z najrôznejších senzorov v domácnosti aj exteriéri.

Alžbeta Harry Gavendová/HN

​Skutočne chytrá domácnosť využíva čidlá teploty, kvality vzduchu, pohybu, intenzity osvetlenia, počasia, časové programy, zohľadňuje správanie obyvateľov atď., aby sa SH správal čo najviac autonómne. Podstatou je, aby sa domácnosť starala o jej obyvateľov nie opačne. To je podľa nás “inteligentné”. Ja nevidím nič smart na tom, že si užívateľ technológie ovláda cez aplikáciu.

Ale to, že žalúzia vie, či má priestor zatemniť alebo ešte hodinu zostať na mieste - nakoľko má informácie o teplote v miestnosti, intenzite vonkajšieho osvetlenia, súčasne pozná preferencie užívateľa a tiež vie, či je aktuálne v danej miestnosti aktuálna požiadavka na chladenie - to už je smart a prináša to aj dva základné benefity, komfort a úsporu. A takýchto funkcií je Domotrone viac ako tisíc.

Vysvetlite teda presnejšie, aký je rozdiel v bežnom a vo vašom prístupe k SH?

Zákazník nie je príliš edukovaný, takže nevie, čo je v SH dôležité. Marketingovo naňho vplývajú jednoduchšie gadgetové riešenia. V týchto “kvázi SH” nie sú technológie nijak zásadne inteligentné. Ide len o diaľkové ovládanie.

V najlepšom prípade sa výrobca smart žiaroviek spojí s výrobcom smart termostatov a funguje to v jednej aplikácii. Ale technológie nepracujú automaticky, nevedia spolupracovať a ich obmedzená inteligencia je navyše závislá od pripojenia k internetu. V našom riešení nie sú podstatné koncové technológie. Môžete mať žiarovky, žalúzie či tepelné čerpadlá od rôznych spoločností.

Navyše, sú to bežné “hlúpe” spotrebiče. Smart to však začína byť vtedy, keď pridáme logiku, podľa ktorej sa budú technológie správať. Používame na to priemyselný hardvér, centrálnu jednotku a aktory, a štandardizovaný softvér, ktorý ovláda všetky spotrebiče v dome a núti ich spolupracovať. Hovorí im, kedy a ako majú fungovať.

O akej sofistikovanej centrálnej jednotke je reč a ako vyrobíte z klasických spotrebičov “múdrejšie” riešenie?

Tento princíp sme priniesli z priemyselnej automatizácie. Ide o rovnakú centrálnu jednotku, tzv. PLC, ktorá vie riadiť aj technológie v elektrárňach, výrobných linkách či ropných termináloch. Tá sa umiestni spolu s aktormi do elektrického rozvádzača. Vždy jedna centrála a kopec aktorov.

Alžbeta Harry Gavendová/HN

​Zjednodušene sa dá povedať, že podľa toho, koľko technológií v dome ovládame, toľko je tam aktorov. K aktorom v rozvádzači sa pripojí kabeláž vedúca k jednotlivým technológiám. Pri ich ovládaní je to veľmi často o regulácii elektrického napätia.

Vysvetlím to na príklade osvetlenia. Kopec svetiel sa väčšinou len zapína a vypína, čiže to má dve polohy. Nula a 230 Voltov. Na to potrebujeme klasický relátkový aktor. Týmto princípom môžem ale aj otvárať napr. ventil, čo využijem pri kúrení a chladení. Pokračujeme ďalej, niektoré svietidlá sa dajú aj stmievať. Na to potrebujeme aktor, ktorý vie regulovať napätie plynulo v rozmedzí 0-230 V.

Alžbeta Harry Gavendová/HN

​Tým pádom žiarovka môže svietiť napr. na 30 %. Ďalší aktor je pre LED osvetlenie, tam sa pracuje s nižším napätím. Sofistikovanejšie technológie sa už s centrálnou jednotkou rozprávajú nejakým protokolom, napríklad klimatizácia alebo tepelné čerpadlo. Na to tiež máme komunikačný modul.

A takto ešte zopár ďalších aktorov a portfólio, ktoré potrebujete na ovládanie technológií v budovách, je kompletné. Vo finále zistíte, že vďaka aktorom viete z centrálnej jednotky ovládať hociktorú technológiu. Regulujete všetko z rozvádzača. To poskytuje výhodu, že nepotrebujete používať koncové technológie s vlastnou logikou, lebo tá je celá v centrále. Celé riešenie je maximálne efektívne a spoľahlivé.

Na čo by si mal podľa vás zákazník pozor - čo je dôležité na SH?

Riadna domáca automatizácia má vysoké nároky na spoľahlivosť komunikácie. Napríklad, keď riadite chladené stropy, nemôžete si dovoliť, aby komunikácia medzi centrálou a termohlavicou zlyhala. Lebo by sa vám o chvíľu celý strop orosil a kvapkala by vám voda na hlavu ako v jaskyni.

Pri prenose informácií prostredníctvom WiFi či Bluetooth sa nikdy nedá hovoriť o stopercentnej spoľahlivosti. Preto sme v rámci architektúry volili doposiaľ káblové riešenie. Navyše, každé spoľahlivé riešenie musí vedieť fungovať bez pripojenia na internet, teda offline. To ho odlišuje od bežných gadgetov.

Aby sa dialo všetko, čo sa v dome má diať, program nám beží priamo v centrálnej jednotke a nie je závislý od pripojenia na internet. To ale neznamená, že s internetom nepracujeme; práve naopak, naša cloudová služba rozširuje základnú funkcionalitu produktu. Vďaka tomu môžete SH ovládať aj na diaľku a zálohovať si nastavenia.

Alžbeta Harry Gavendová/HN

​Alebo napríklad využiť hlasové ovládanie domácnosti pomocou služby Amazon Alexa. Ak mi ale vypadne pripojenie na internet, prestane fungovať iba Alexa, diaľkový prístup a zopár ďalších doplnkových funkcií. Všetky domáce technológie budú ale naďalej pracovať – v manuálnom aj autonómnom režime, rovnako ako predtým.

Bezdrôtové WiFi riešenie by vám odbúralo nutnosť počiatočnej väčšej elektroinštalácie, no na druhej strane vravíte, že nie je najspoľahlivejšie. Premýšľate teda do budúcnosti nad nejakými alternatívami?

Usilovne na nej pracujeme a v prototypoch sme ukázali už aj bezdrôtový Domotron. Nie je ale postavený na štandardoch, ktoré používa spotrebná elektronika, ale opäť na priemyselnom štandarde. Na ďalšie kolo investícií do Domotronu je naviazané dokončenie a výroba prvej série bezdrôtových prvkov, takže budeme mať aj riešenie pre retro-fit market, teda pre trh existujúcich stavieb.

Bezdrôtový Domotron však nebude postavený na WiFi, ale na frekvencii, ktorá sa používa na bezdrôtovú komunikáciu v priemysle. Ide o komunikáciu vo vyhradenom pásme s nižšou frekvenciou a teda dlhšou vlnou - čo zaručí lepšiu priechodnosť cez steny a vyhneme sa aj neželanej interferencii s ostatnými zariadeniami v domácnosti, ktoré používajú WiFi.

Máme za sebou v tejto oblasti už viac ako rok intenzívneho vývoja spolu s naším strategickým partnerom a výrobcom hardvéru. V priebehu prvej polovice budúceho roka bude na trhu naše bezdrôtové riešenie, ktoré dáva odpoveď na to, či je možné inštalovať aj takýto sofistikovaný systém do existujúcej stavby.

Vaše riešenie je komplexné, zapája viaceré koncové zariadenia, vyžaduje si zatiaľ aj špeciálnu kabeláž. Zrejme je teda i drahšie. Čím presvedčíte zákazníkov?

V dnešnej dobe je táto vec stále považovaná za vysoký nadštandard. Samozrejme rozumiem, že to nie je pre každého, no verím, že naša cieľová skupina je 10 % domácností, nie 1 %, ako to je pri podobných systémoch nášho typu.

Alžbeta Harry Gavendová/HN

​Kľúčom k tomu je štandardizácia. Cena riešenia priamo závisí od množstva pripojených technológií v domácnosti. Pohybuje sa od dvoch tisíc pri menších bytoch do cca. dvadsať až tridsať tisíc eur pri veľkých rodinných rezidenciách. Treba však porovnávať komplexne.

Ak by sme chceli v „lacnejšom” gadgetovom riešení bežný dom vybaviť čo i len smart žiarovkami, suma sa vie vyšplhať aj na viac ako tisíc eur. A to sme len pri osvetlení. Naše riešenie nepotrebuje špeciálne smart žiarovky. V bežnej „kvázi-smart” domácnosti tiež potrebujete rôzne ovládače pre rekuperačnú jednotku, riadenie motorov žalúzií, termostaty, atď.

U nás sa tieto veci škrtajú. Domotron je veľmi modulárny, no najčastejšie ide o riešenie do celého domu. Ak si chcete v bežnej domácnosti spraviť inteligentné kúrenie, potrebujete inteligentný termostat na každú miestnosť. Spolu so zmieňovaným osvetlením vás to už môže stáť celkom dosť peňazí.

Ste možno na podobnej cene ako s Domotronom, a to s úplne inou funkčnosťou, lebo máte stále len ovládače cez mobil, čiže nejde o niečo, čo mi vie dom kompletne zautomatizovať a samo riadiť. Naša centrálna jednotka stojí cca. 1000 eur, aktory sa cenovo pohybujú v stovkách eur, ale to je už hardvér vrátane celého softvéru pre ovládanie akejkoľvek technológie.

To je obrovský rozdiel oproti ostatným riešeniam v našom segmente. U nás sa už nič neprogramuje na mieru, čo generuje významnú úsporu v porovnaní s ostatnými komplexnými systémami domácej automatizácie na trhu.

Keďže sa jedná o komplexný systém domácej automatizácie, ktoré všetky technológie dokáže ovládať?

Do Domotronu integrujeme všetky domáce technológie. Bavíme sa teda o osvetlení, kúrení, zabezpečovacom systéme, tienení, rekuperácii, chladení, zavlažovaní, audio systéme, saune, bazénovej technológii, atď. Autonómnosť smart domácnosti sa prejavuje tým, ako sa jednotlivé technológie správajú a ako dokážu spolupracovať pri dosahovaní cieľov.

Alžbeta Harry Gavendová/HN

​Znamená to, že tienenie pomáha pri kúrení aj chladení tým, že v prípade intenzívneho slnečného žiarenia sa buď stiahne alebo vytiahne. Senzory pohybu zase slúžia v prípade aktivovaného zabezpečovacieho systému na stráženie domácnosti.

Ak je zabezpečovací systém vypnutý, rovnaké senzory môžu slúžiť na spúšťanie svetiel, prípadne blokovanie zavlažovania, ak si práve opekáte na záhrade. Alebo môžu aktivovať obehové čerpadlo teplej vody, keď vojdete do kúpeľne.

Domotron vie rozpoznať, kedy ste doma a kedy ste preč. Na základe toho koriguje výkon kúrenia, chladenia aj rekuperácie. Zjednodušene by sme mohli povedať, že pre každú technológiu si majiteľ domácnosti zadá v aplikácii parametre, podľa ktorých sa technológie správajú.

Domáce technológie sa tak môžu aktivovať na základe času, pohybu, intenzity osvetlenia, teploty, hladiny CO2, vlhkosti pôdy a tak ďalej. Majiteľ ale nikdy nestráca kontrolu nad týmito technológiami a nastaveniami. Kedykoľvek môže zasiahnuť a manuálne ovládať technológie cez aplikáciu, nástenné tlačidlá alebo hlasom.

Domotron mu ale dáva ešte ďalšiu pridanú hodnotu. Človek má k nastaveniam svojho smart home neustále prístup a môže ich kedykoľvek zmeniť bez toho, aby musel čokoľvek programovať.

Existujú rôzne podobné robustné riešenia v oblasti domácej automatizácie. V čom je vaša odlišnosť či výhoda?

V existujúcich systémoch domácej automatizácie nevie zákazník technológie jednoducho a sám nastaviť. Za systémom je programátor, ktorý sa stará, aby to dobre fungovalo. Keď sa posunieme viac ako 7 rokov dozadu, predtým ako vznikol Domotron, integrovali sme rôzne zahraničné systémy domácej automatizácie, na svete je ich do desať.

Základná vec, ktorá nás trápila bola, že každá požiadavka zákazníka musela byť samostatne naprogramovaná. Samozrejme problém je v tom, že ten, kto to naprogramuje, ten to vie často ako jediný zmeniť. Sám používateľ teda nevie povedať žalúzii v spálni, aby sa ráno automaticky odteraz nevyťahovala o ôsmej, ale až o deviatej.

Alžbeta Harry Gavendová/HN

​On to musí povedať programátorovi a ten to vyrieši za neho. Samozrejme to vždy stojí peniaze a hlavne - človeka to po čase jednoducho prestane baviť. Predstavte si, že aby ste si v domácnosti dobre vyladili automatiky žalúzií, trvá to niekoľko týždňov. A každú zmenu v logike za vás musí robiť váš integrátor.

A takto je to s každou inou technológiou, s kúrením, s chladením, s vetraním, so zavlažovaním… Potrebujete si predsa všetko nastaviť podľa seba a navyše, potreby vás a vašej rodiny sa časom menia. No pri komplexných systémoch, ku ktorým má “kľúč” len programátor, dochádza po čase k frustrácii zákazníkov. Začnú sa cítiť byť otrokom svojho inteligentného domu.

My sme do tohto štádia došli postupne naozaj so všetkými zákazníkmi. Ich rétorika bola, že za riešenie dali desiatky tisíc eur a po dvoch rokoch je situácia taká, že si nevedia sami nastaviť ani kúrenie, no sused, čo má klasický termostat, si to zmeniť vie. Aj keď majú najinteligentnejší dom v ulici, sú to oni, kto sa musia prispôsobiť, lebo dom sa nespráva, ako by chceli, ale ako im ho naprogramovali.

Toto je status quo na trhu domácej automatizácie, nielen v strednej Európe ale globálne. A to je to, čo sme sa rozhodli zmeniť, lebo je to podľa nás jediný spôsob, ako presvedčiť ľudí o obrovských výhodách domácej automatizácie.

(Fotografie sú zo spoločného showroomu Smart Light s.r.o. v Bratislave) 

01 - Modified: 2018-02-21 12:57:47 - Feat.: 0 - Title: Hackeri zneužili cloudový systém Tesly na ťažbu kryptomien 02 - Modified: 2018-03-19 09:31:40 - Feat.: 0 - Title: Startup plánuje: Nahráme váš mozog na cloud. Ale zabije vás to 03 - Modified: 2018-03-21 04:59:29 - Feat.: 0 - Title: Slovák založil cloudové ERP riešenie, ktoré podporuje kryptomeny 04 - Modified: 2018-07-02 06:11:59 - Feat.: 0 - Title: Tipy a triky s cloudom v mobile. Uľahčite si situáciu s množstvom fotografií 05 - Modified: 2018-06-29 13:10:21 - Feat.: 0 - Title: Smart home vyžaduje vašu obozretnosť. Na tieto veci si musíte dávať pozor
01 - Modified: 2023-01-04 13:00:00 - Feat.: - Title: Inteligentné zariadenie, ktoré bude chcieť každý. Vkladá sa do záchodu, ono odhalí rakovinu aj metabolizmus tukov 02 - Modified: 2020-10-07 10:24:54 - Feat.: - Title: Obišli celý svet a chcú sa stať globálnou firmou. Slováci vyvinuli systém, ktorý vám sám riadi domov 03 - Modified: 2020-04-29 07:13:10 - Feat.: - Title: Experti objavili zraniteľnosti v ďalších smart home zariadeniach. Sú dostupné aj na Slovensku 04 - Modified: 2018-08-30 16:27:45 - Feat.: - Title: Samsung predstavil revolučný 8K televízor, priemerný Slovák si ho len ťažko dovolí 05 - Modified: 2018-06-29 13:10:21 - Feat.: - Title: Smart home vyžaduje vašu obozretnosť. Na tieto veci si musíte dávať pozor
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 23:06