Najväčší a najdrahší iPhone od AppleTASR/AP
StoryEditor

Deň D pre Apple, gigant predstavil prevratné novinky. Vieme už, kedy príde najväčší iPhone na Slovensko

Cena za iPhone XR bude od 749 dolárov. To je menej, ako stál iPhone 8 Plus.

Americký Gigant Apple predstavil svoje prevratné novinky. Medzi inými aj najväčší iPhone MAX. Apple ukázal aj to, kedy a do ktorých krajín prídu tieto novinky. Nového iPhonu sa na Slovensku dočkáme 28. septembra.

Cena za iPhone XR bude od 749 dolárov. To je menej, ako stál iPhone 8 Plus. Objednávky budú možné v USA od 19 októbra. Dodávky začnú o týždeň neskôr. 

Luxusnejší XS stojí od 999 dolárov, väčší XS Max od 1099 dolárov, s predobjednávkami v Amerike od 14. septembra a dodávkami o týždeň neskôr.

V oficiálnej ponuke ostávajú aj iPhone 7 aj 8.

IPhone Xs je vode odolný a má 5,8-palcový OLED displej, ktorého rozmery sú rovnaké ako vlaňajšieho modelu iPhone X, uviedol šéf marketingu koncernu Phil Schiller na stredajšom podujatí, v rámci ktorého Apple, ako už tradične každý september, predstavil nové produkty.

Model iPhone XS Max je väčší, jeho rozmery sú podobné rozmerom iPhonu 8 Plus, aj keď displej (6,5-palcový) je výrazne väčší. Podľa Schillera má najväčšiu batériu, akú kedy Apple montoval do telefónov.

IPhone Xs má nový rýchlejší procesor, vylepšený fotoaparát a pamäť môže mať maximálne kapacitu až 512 GB.

Predstavenie nového iPhonu 20:57 Ďakujeme a dovidenia o rok! Online prenos redakcie HNonline.sk ako aj live vysielanie HNtelevízie sa končí. Ďakujeme za pozornosť! Viac o novinkách od Apple si prečítate v zajtrajších HN, ešte viac v piatkovej prílohe HNtech a od týchto chvíľ na HNonline.sk. 20:55 Sumár HN: Jednoznačne vedú hodinky Apple ukázal vylepšené smart hodinky a tri telefóny. V podstate nič, čo by svet nevedel predtým. "Za najväčšie wow nepovažujem nič ani nikoho z trojice nových iPhonov, ale Apple Watch, ktoré fungujú ako EKG a dostali ďalšie reálne fungujúce život zachraňujúce funkcie," myslí si František Kvarda z HN. "Predstavené iPhony sú iba evolučnou zmenou, uvádza Ondrej Macko z TouchIT. "Že sa za hodinky postavil kardiológ, to bolo skutočným plusom, pre ľudí, ktorí majú problémy so srdcom to môže byť naozaj užitočné," myslí si takisto. 20:47 Už nič navyše, šou skončila TIm Cook poďakoval všetkým, ktorí sledovali online prenos po celom svete, aj tým, ktorí boli prítomní v sále. A na záver zamestnancom spoločnosti. Žiadne "One more thing" sa teda dnes nekonalo, bonusová novinka predstavená nebola. 20:45 Tim Cook je späť A na pódiu v ležérnej košeli a bielych teniskách rekapituluje, čo dnes Apple ukázal svetu.

Zdroj: Reuters
20:43 Máme termín pre Slovensko Cena za iPhone XR bude od 749 dolárov. To je menej, ako stál iPhone 8 Plus. Objednávky budú možné v USA od 19 októbra. Dodávky začnú o týždeň neskôr.  Luxusnejší XS stojí od 999 dolárov, väčší XS Max od 1099 dolárov, s predobjednávkami v Amerike od 14. septembra a dodávkami o týždeň neskôr. Na Slovensku začne predaj 28. septembra. V oficiálnej ponuke ostávajú aj iPhone 7 aj 8.
Zdroj: Jan Matura, Mobil.iDNES.cz
20:36 "Veľký deň pre iPhone" Časť technológií, napríklad predná kamera, je na XR rovnaká s drahšími XS. Pokiaľ ide o batériu, vydrží o hodinu a pol denne dlhšie ako model 8 Plus. Procesor je A12 Bionic, snímanie tváre Face ID dostalo takisto upgrade. Lepšia je tiež odolnosť voči prachu či vode. "Toto je veľký deň pre iPhone. Máme tu tri jeho nové modely," uzavrel marketingový viceprezident Applu Phil Schiller.
Zdroj: Jan Matura, Mobil.iDNES.cz
Zdroj: Apple
20:31 Definitívna smrť tlačidla Home button - teda pre iPhony roky príznačné dolné tlačidlo, je definitívne mŕtve. iPhone XR ho už nemá a takisto ho "zobudíte" len ťuknutím na dislpej. 
Zdroj: Youtube
20:29 Ďalší model "One more iPhone". Je tu model XR, takisto podľa očakávaní. Vo farbách od modrej cez žltú po červenú. Ide o lacnejšiu verziu. Ostáva mu ale LCD Retina displej - má byť najlepší aký kedy bol. Veľkosť je 6,1 palca. Model vychádza z predošlej osmičkovej verzie, ale s mnohými vylepšeniami. 
Zdroj: Jan Matura, Mobil.iDNES.cz
20:27 Zelený Apple? Je tu ekologické okienko. Spoločnosť Apple, ako hovorí Lisa Jacskon, viceprezidentka pre životné prostredie, po novom využíva sto percent energie z obnoviteľných zdrojov. Aj samotná produkcia iPhonov, ich zloženie a zároveň recyklácia je ekologickejšia. 20:20 Virtuálna SIM a lepšia batéria Batéria. Kameň úrazu tejto doby. Novinka má vydržať o pol hodiny dlhšie, ako iPhone X, väčšia verzia XS Max až o hodinu a pol viac, ako predchodca.
A Apple opäť prekvapuje. Tým, že uvádza niečo, čo má konkurencia dlhé roky. Dual SIM technológiou. Môžete teda pohodlne cestovať alebo používať firemnú a súkromnú simku naraz. Konečne aj v iPhone. Čo je ale zásadnou zmenou, je eSIM, teda podpora virtuálnych SIM kariet.
UPDATE: Ak tomu rozumieme správne, dual SIM v podobe dvoch fyzických kariet bude fungovať iba v Číne. Škoda.
Zdroj: Jan Matura, Mobil.iDNES.cz
20:12 Lepšie fotky? Áno, budú Lepšie detaily a zachytávanie tieňa, technológia Smart HDR a mnoho, mnoho ďalšieho, čo opäť znamená lepšie fotografie a videá. Práve sa hovorí o vylepšenej kvalite kamery, respektíve kamier s celým radom technologických upgradov, ktoré iphony radu XS obsahujú. Je to takisto zásluhou čipu A12 Bionic či možnosti nahrávať zvuk vo vysokej stereo kvalite.
Zdroj: Jan Matura, Mobil.iDNES.cz
20:08 Nemcov nadchol V redakcii sme chceli zistiť reakcie kľúčových svetových médií na novinky. CNN či BBC sa ich predstavovaním zaoberajú okrajovo. No napríklad nemecký Frankfurter Allgemeine Zeitung má správu o iPhone XS ako hlavnú na homepage - s obrím titulkom "Najväčší iPhone všetkých čias".
Zdroj: Reuters
20:01 Zráta koše v basketbale Na pódiu bol sa teraz strieda niekoľko šéfov developerských firiem. Demonštrujú, čo novinka dokáže v oblasti hier alebo ako sa dá využiť jeho kamera. Napríklad - na počítanie skóre v športe v reálnom svete. Na obrazovke sú dvaja basketbalisti, ktorým aplikácia ráta - iba pohľadom na nich cez kameru - zásahy loptou do koša. Zaujímavé.
Zdroj: Youtube
19:55 Ďalšie vylepšenia Prichádzajú nové live emojis, špeciálna aplikácia na vtipné videoklipy a upgrade asistentky Siri - bude ovládať takzvané Siri skratky. XS má tiež vylepšené schopnosti virtuálnej reality a dokáže sa lepšie učiť.
Zdroj: Jan Matura, Mobil.iDNES.cz
Zdroj: Jan Matura, Mobil.iDNES.cz
19:50 Pol terabajtu pamäte Trochu tvrdších technologických dát: A12 Bionic je prvý 7-nanometrový čip so 6,9 miliónmi tranzistorov. Má byť najvýkonnejším v histórii smartfónov. A bude v iPhone XS. Vnútro smartfónu zvládne 5 miliárd operácií za sekundu, k dispozícii bude až 512 gigabajtová verzia pamäte - teda úctyhodného pol terabajtu.
Zdroj: Reuters
19:45 Bude aj XS Max 6,5 placa bude mať zväčšená verzia iPhone XS Max. Takže, žiadne prekvapenie sa nekoná. HDR OLED displej ako bonus (pri oboch modeloch XS, 3D Touch a vylepšený priestorový stereo zvuk).
Zdroj: Jan Matura, Mobil.iDNES.cz
19:42 Megaodolný XS má byť mimoriadne odolný, odolá vode a iným tekutinám, vrátane piva. OLED displej s veľkosťou 5.8 palca - ako sa očakávalo. 
Zdroj: Reuters
Zdroj: Jan Matura, Mobil.iDNES.cz
19:40 Je tu XS. Desať S "Toto je najpokrokovejší iPhone, aký sme kedy vytvorili," hovorí Cook. Heteri by povedali, že by bolo smutné, keby to tak nebolo, všakže. A je tu iPhone XS - ako sa očkávalo. Vyslovujú ho ako desať S, nie XS. 19:38 "Let´s talk about iPhone" ...povedal Tim Cook. A začína dojemnou spomienkou na to, čo všetko priniesol vlaňajší iPhone X. "Zmenil celé odvetvie a stal sa smartfónom číslo jeden na svete a je s ním spokojných 98 percent zákazníkov".  19:36 Tri farby Hodinky dostanú tri základné farby "tela" a mnoho ďalších náramkov. Od elegantných po športové.To vlastne ale nie podstatná. Podstatné je technologické vylepšenie. Príde aj nový operačný systém.
Zdroj: Reuters
19:34 Odklepol ich dôležitý úrad "Je úžasné, že prístroj, ktorý dokáže prijímať hovory a riešiť e-maily, vám zároveň kontroluje údaje o srdci," povedal Williams. Zároveň ubezpečuje, že všetky údaje sú šifrované, uložené v cloude a o vašom zdraví sa nikto cudzí nedozvie. A čo viac, Apple Watch Series 4 odsúhlasil Americký úrad pre kontrolu liečiv (FDA). "To je pre Apple obrovský úspech, schválenie zo strany FDA je pre Američanov dôležitou vecou. Napríklad - tabakový koncern Phillip Morris sa už dlhé mesiace snaží dostať kladné stanovisko na svoju e-cigaretu IQOS. A neporadilo sa mu to. Ak FDA povie, že hodinky dokážu urobiť EKG, tak to naozaj dokážu," zdôrazňuje Kvarda z HN. 19:25 Slúžia ako EKG Digitálny senzor zabezpečí, že hodinky môžu fungovať ako EKG. Ide teda o prvý "voľnopredajný" EKG prístroj na trhu. Hodinky dokážu upozorniť na odchýlky v srdcovom rytme a upozornia vás, že máte navštíviť lekára. Okrem toho dokážu detekovať pády a údaje - napríklad o vašom srdcovom rytme - posielať priamo do iPhonu vášho lekára. "Tak malá oprava, minirevolúcia sa nožno koná," hovorí Kvarda. Na pódium si Apple pozval aj jedného zo špičkových amerických kardiológov, ktorý hovorí o výhodách novinky.
Zdroj: Jan Matura, Mobil.iDNES.cz
Zdroj: Jan Matura, Mobil.iDNES.cz
19:20 Haptika aj v hodinkách Zadná časť Apple Watch dostala kompletne čierny materiál z keramiky a zafíru. "Korunka", teda bočné tlačidlo, má haptický senzor. Nový procesor má zabezpečiť, že budú dvakrát také rýchle a výkonnejšie, ako ich predchodca. "Príjemné evolučné zmeny, ale revolúcia sa v tomto prípade určite nekoná," myslí si zástupca šéfredaktorky HN František Kvarda. 
Zdroj: Apple
19:16 Okrúhle nie sú "Okrúhlych hodiniek sme sa nedočkali, ale sú aspoň zaoblené," komentuje Alžbeta Harry Gavendová. Williams vyzdvihol, že ich reproduktor je o polovicu silnejší, čo je vhodné napríklad pre konferenčné hovory. "A sú absolútne krásne". 
Zdroj: Jan Matura, Mobil.iDNES.cz
19:14 Hodinky Series 4 Jeff Williams (prevádzkový riaditeľ Apple) uvádza prezentačný shot k novým Apple Watch. Štvrtá generácia - a očakávaný názov Series 4. "Sú jednoducho prekrásne," hovorí Williams. A prvou zásadnou zmenou je až o tretinu väčší displej hodiniek, podľa Willamsa to dosiahli bez toho, aby sa zásadne zmenila ich celková veľkosť. 
Zdroj: Jan Matura, Mobil.iDNES.cz
19:09 Ako prvé hodinky Tim Cook začína uvádzať prvú novinku. Nové Apple Watch. "Úplne zmenili to, čo pre vás hodinky môžu urobiť. Pre milióny ľudí sa stali neoddeliteľnou súčasťou každodenného života," hovorí. 19:07 Apple mení svet Cook začína netradične. Poukazuje ako Apple mení životy ľudí a na to, aký unikátny je koncept ich obchodov Apple Store. "Ročne ich navštívi pol miliardy ľudí," uviedol. 19:04 Tim Cook je na pódiu ...kam sa presunul priamo z videa.
Zdroj: Mobil.iDNES.cz
19:02 A je to tu Šou sa začína, priamy prenos zo Steve Jobs Theater odštartovalo emotívne video. Tentokrát v štýle Jamesa Bonda. 18:59 HNtelevízia ide live V reálnom čase bude udalosti v Kalifornii komentovať Alžbeta Harry Gavendová z HN a Ondrej Macko z TouchIT. Sledujte video vyššie! 18:55 Niečo navyše? Príde aj formulka "One more thing"? Teda - bonus vo forme predstavenia ďalšej, nečakanej novinky? Uvidíme, mohli by to byť napríklad luxusné, vysokovýkonné slúchadlá alebo novinky predplatenej streamovacej službe Apple Music. 18:51 Ostáva niekoľko minút Veľkolepé divadlo sa má začať presne o 19:00 stredoeurópskeho času. Ostáva už len niekoľko minút. 18:48 "Leak" cez český e-shop Každoročným folklórom, ktorý sprevádza predstavenie nových generácií iPhonov, sú uniknuté parametre respektíve snímky, ako budú nové modely zaručene vyzerať. Pred niekoľkými dňami sa "leak" podaril - relatívne nezvyčajne - aj českému e-shopu czc.cz, ktorý zverejnil sériu fotografií s údajnou podobou noviniek.  18:42 Zlaté okraje Z uniknutých informácií vyplýva, že nové iPhony by sa mohli predstaviť so zlatými rámikmi. V porovnaní s minuloročným modelom by tak išlo o príjemnú zmenu. iPhone X sa totiž so zlatým okrajom nepredával.

18:39 Plus bude minulosťou Mali by sme sa dočkať dvoch noviniek s uhlopriečkami 5,8 palca a 6,5 palca, ktoré budú takmer určite obsahovať OLED displej. Sú to nástupcovia minuloročného modelu iPhone X a názov oboch smartfónov má znieť iPhone XS a iPhone XS Max. Apple tak ustúpi od názvu "Plus". K tomu sa pridá séria lacnejších modelov XR. 18:36 Tri iPhony a smart hodinky Apple, ktorý sa tento rok stal najhodnotnejšou firmou sveta (jeho trhová hodnota prekročila hranicu bilión dolárov), dnes predstavuje niekoľko svojich noviniek. Okrem očakávaných troch modelov iPhonov ukáže aj smart hodinky Apple Watch Series 4. Teda ich štvrtú generáciu. 18:32 Novinári sa zhromažďujú Pred budovou Steve Jobs Theater v kalifornskom Cupertine sa už zhromažďujú stovky pozvaných hostí, svetových novinárov, analytikov a VIP´s. Čakanie na technologické novinky si krátia postovaním príspevkov o občerstvení, ktoré im Apple nachystal. 18:31 Začíname Vitajte v priamom prenose predstavovania čerstvých noviniek od Apple. Z redakcie vás zdraví zástupca šéfredaktorky HN František Kvarda, zo štúdia HNtelevízie editorka HNtech Alžbeta Harry Gavendová spoločne s tradičným hosťom, šéfredaktorom TouchIT Ondrejom Mackom.

01 - Modified: 2018-08-30 21:00:59 - Feat.: 0 - Title: Apple útočí na masy. Luxusom aj cenou​ 02 - Modified: 2018-09-06 14:40:32 - Feat.: 0 - Title: Unikli názvy a ceny nových iPhonov. Iba týždeň pred premiérou 03 - Modified: 2018-09-07 22:01:30 - Feat.: 0 - Title: Čo doteraz uniklo o novom iPhone? Pozrite si krátky prehľad 04 - Modified: 2018-09-12 08:42:21 - Feat.: 0 - Title: Český obchod vypustil do sveta údajnú podobu nového iPhonu a Apple Watch
01 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 02 - Modified: 2024-04-23 06:00:00 - Feat.: - Title: Toto so svojím iPhonom robí úplne každý. Vskutočnosti si však ničíš mobil aj batériu, potvrdzuje to aj samotný Apple 03 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 04 - Modified: 2024-04-12 14:37:00 - Feat.: - Title: Apple musí čeliť žalobe o 785 miliónov libier kvôli poplatkom v App Store 05 - Modified: 2024-04-12 07:26:47 - Feat.: - Title: Apple čoskoro spustí výrobu čipov M4. Chce nimi vybaviť počítače Mac
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 20:51