StoryEditor

Tieto tri veci nikdy nezdieľajte na svojich sociálnych sieťach

09.09.2018, 08:00
Autor:
ipip
Digitalizácia informácií a popularita sociálnych médií môže ohroziť súkromie spotrebiteľov viac ako kedykoľvek predtým.

Niektorí používatelia, najmä tínedžeri, si neuvedomujú, že informácie, ktoré zdieľajú - počnúc ich polohou až po výplatu - môžu byť zneužité na krádež identity či podvod.

Pozrite si aj naše archívne video k danej téme (ktoré sa na celú tému pozerá z trochu veselšieho uhla):

​Pre lepšiu predstavu sa pozrime na čísla. Time uvádza, že podľa prieskumu Pew Research Center až 92 percent tínedžerov pôsobí na internete pod vlastným menom, 82 percent uvádza dátum narodenia a 71 percent zverejňuje na profiloch svoje mesto alebo miesto bydliska.

Nadmerné zdieľanie takýchto informácií sa stalo problémom a spotrebitelia by mali byť opatrnejší, čo zverejňujú prostredníctvom sociálnych médiách.

Prinášame vám tri druhy informácií, ktoré nikdy nesmiete zdieľať:

1. Detaily vodičského preukazu

Prvý vodičský preukaz so sebou prináša aj pokušenie pochváliť sa úspechom na sociálnej sieti. Platná identifikačná karta, akou je aj vodičský preukaz, ale obsahuje relevantné osobné informácie, ako dátum narodenia, fotografiu a iné osobné identifikovateľné informácie, ktoré môžu byť zneužité.

Ak máte automobil pripravený, poslednou vecou je istota, že máte všetky potrebné dokumenty. Poistka, technický, občiansky či tiež vodičský preukaz by rozhodne nemali chýbať vo vašej „výbave“. Skontrolujte si tiež dôležité doklady, potrebné pre jazdu v  Ak máte automobil pripravený, poslednou vecou je istota, že máte všetky potrebné dokumenty. Poistka, technický, občiansky či tiež vodičský preukaz by rozhodne nemali chýbať vo vašej „výbave“. Skontrolujte si tiež dôležité doklady, potrebné pre jazdu v  HN/Radoslav Petrík

​Myslite na to a vyhnite sa zdieľaniu osobných informácií, ktoré môžu viesť ku krádežiam identity. Prístup k nim umožňuje potenciálnym zlodejom obohatiť sa na váš úkor.Ide o zakladanie úverov, páchanie podvodov alebo aj poškodzovanie bonity voči banke.

2. Cestovné údaje a informácie o polohe

Ak sa chystáte na dovolenku, samozrejme sa tešíte aj na to, ako budete zážitky prostredníctvom fotografií tlmočiť aj na svojich sociálnych sieťach. Buďte ale opatrní v tom, čoho sa vami zdieľané príspevky týkajú a koľko tým (potenciálnym zlodejom) o sebe poviete.

Nezdieľajte informácie o odchode na sociálnych sieťach už vopred. Konkrétne ide o informácie o tom, ako dlho budete preč a kam idete.

Jedným z najsúkromnejších údajov, ktorý o sebe vôbec môžeme niekomu poskytnúť, je naša fyzická poloha, miesto, kde sa nachádzame. Pri zdieľanie fotografií na sociálnych sieťach to ale bežne robíme, bez toho aby sme si to uvedomovali. Niekedy vyplýva lokalita priamo z fotky, prípadne z popisku fotografie. Inokedy si mobilný telefón dáta o polohe prečíta z GPS modulu. Oplatí sa rozmyslieť si, či túto polohu chcete zdieľať, alebo nie. Jedným z najsúkromnejších údajov, ktorý o sebe vôbec môžeme niekomu poskytnúť, je naša fyzická poloha, miesto, kde sa nachádzame. Pri zdieľanie fotografií na sociálnych sieťach to ale bežne robíme, bez toho aby sme si to uvedomovali. Niekedy vyplýva lokalita priamo z fotky, prípadne z popisku fotografie. Inokedy si mobilný telefón dáta o polohe prečíta z GPS modulu. Oplatí sa rozmyslieť si, či túto polohu chcete zdieľať, alebo nie. Flickr

3. Osobné bankové údaje

Zverejňovanie akýchkoľvek finančných informácií vo verejnom priestore sociálnych sietí môže viesť k podvodom. Hoci niektorí ľudia užívajú sociálne médiá v dobrej viere toho, že sa "len" pochvália prvou výplatou, mali si byť vedomí, že to znamená zdieľanie osobných informácií o svojom bankovom účte. Tie sú inak chránené, a má to svoj zmysel.

Instagram

​CNN Money zverejnil aj prípady z roku 2014, kedy vyšetrovatelia pracovali na vymáhaní značného obnosu peňazí. Poškodeným totiž ukradli identitu.  Podvodníci si finančné informácie obetí hľadali prostredníctvom Instagramu, uvádza portál.

Obete sa na sociálnej sieti pochválili výplatami pod hashtagom #myfirstpaycheck. S ich zverejnenými informáciami boli zlodeji schopní dopustiť sa rozsiahlych peňažných podvodov.

01 - Modified: 2018-07-11 10:33:08 - Feat.: 0 - Title: Facebooku hrozí polmiliónová pokuta. Išlo by o prvé hmatateľné potrestanie firmy za škandál
01 - Modified: 2024-04-18 11:02:22 - Feat.: - Title: Zvrat v prípade vykradnutej prevádzky Jovinečka. Influencer všetkých oklamal, valí sa na neho vlna kritiky 02 - Modified: 2024-04-14 05:30:00 - Feat.: - Title: Chcete zarábať na sledovaní sociálnych sietí? TikTok to možno čoskoro umožní 03 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey 04 - Modified: 2024-04-06 07:00:00 - Feat.: - Title: OnlyFans modelka si našla v zozname odberateľov meno svojho bratranca. Ten prišiel s bizarnou výhovorkou 05 - Modified: 2024-04-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena zverejnila na Facebooku negatívnu recenziu na paradajkový pretlak. Hrozí jej za to sedem rokov väzenia
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 07:17