StoryEditor

Samsung DeX Pad, alebo ako vytvoriť z telefónu stolový počítač

05.08.2018, 09:00
Ako sa v praxi pracuje s takýmto riešením a pre koho je vhodné?

Pokročilejšie smartfóny dnešnej doby ponúkajú skutočne úctyhodný výkon. Môžeme v nich strihať videá, ale aj surfovať na internete a popritom počúvať hudbu či hrať naozaj náročné hry. Rôzni vývojári sa preto už dlhšiu dobu snažia využiť túto výpočtovú silu našich zariadení vo vreckách a požičať ju ďalším zariadeniam.

Spoločnosť Samsung tiež priniesla svoje vlastné riešenie v podobe dokovacej stanice DeX Pad. Tá má jasný cieľ - zobrazovať obsah telefónu na monitore. Používateľ do nej totiž vloží svoj smartfón a vďaka tomu získa väčší komfort pri práci so smartfónom. Na jednej strane vidí obsah na väčšej ploche a na druhej strane sa do dokovacej stanice dá pripojiť aj myška a klávesnica.

Alžbeta Harry Gavendová

​Vo výsledku tak získate pohodlnejší zážitok, podobný tomu z desktopu. Klávesnica s myšou sú vhodnejšie na dlhšie písanie a prácu napríklad s dokumentami, ako ťukanie prstami do malej klávesnice na smartfóne. Je však toto riešenie to, na čo sme čakali?

Pár špecifikácií

DeX Pad má obdĺžnikový tvar v podobe “placky”, ktorú položíte na pracovný stôl a nasuniete do nej smartfón pomocou USB-C konektora. Obmedzenie je v tom, že to môžu byť len smartfóny Samsung Galaxy S8, S8+, S9, S9+ a Note 8. Keďže sa však nepredáva ako univerzálne riešenie, ale ako špeciálne príslušenstvo k týmto smartfónom, je to logické.

Alžbeta Harry Gavendová

​​K DeXu pripojíte monitor cez HDMI kábel a tiež klávesnicu i myš pomocou USB pripojenia. Využiť však môžete aj bezdrôtovú klávesnicu s myšou a samozrejmosťou je tiež pripojenie DeXu do siete. Nie všetky klávesnice či myši vedia s DeXom spolupracovať, no my sme na takýto problém nenarazili.

Ak teda všetko poprepájate ako treba, pred vami sa automaticky na obrazovke objaví obsah vášho smartfónu, no v prostredí, ktoré pripomína Windows. V dolnej lište vidíte aplikácie, ktoré máte spustené, v pravom rohu nájdete kalendár a aj prípadné notifikácie v podobe SMS a podobne.

Alžbeta Harry Gavendová

​Celé je to veľmi intuitívne a familiárne. Aplikácie sa vám zobrazia na veľkej obrazovke, vy sa tešíte a zrazu máte pocit, že pracujete na ozajstnom stolovom počítači. Avšak len do chvíle, kedy začnete postupne pracovať s jednotlivými aplikáciami. Nie všetky sú totiž optimalizované na zobrazenie v “obdĺžnikovom” okne.

Alžbeta Harry Gavendová

​Predstavte si teda napríklad aplikáciu Instagram, ktorá vyzerá, akoby ste ju vystrihli zo smartfónu - teda ponúka zobrazenie “nastojáka”. Samsung totiž optimalizoval len niekoľko aplikácií, aby sa vedeli horizontálne zobrazovať. V hlave máte jedinú otázku - ako sa dá na tomto efektívne pracovať?

Alžbeta Harry Gavendová

​Problém sa dá pomerne jednoducho vyriešiť, pretože zrejme už vŕtal v hlave mnohým ľuďom. Vznikli tak aplikácie tretích strán, ktoré cez niekoľko potrebných krokov dokážu do jednotlivých aplikácií dostať možnosť prispôsobovať okno aj na šírku. Je to napríklad Desktop Hub, ktorý ponúka aplikáciám určitú responzívnosť. Čo je však ešte lepšie - vytvorí v ľavom rohu niečo ako ponuku Štart na Windowse a vám sa veci zase o niečo lepšie ovládajú.

Práca s DeX Padom

Kto všetko môže na DeX Pade pokojne pracovať? Z našich skúseností ho odporúčame napríklad tým, ktorí nepotrebujú robiť s náročnejšími programami. Ak chcete riešiť emaily, vyhľadávať na internete, písať články, texty, upravovať tabuľky, dokumenty či tvoriť prezentácie, potom je všetko v poriadku. Internetový prehliadač sa totiž dá rozložením stránky prispôsobiť v Nastaveniach na webové rozhranie.

Alžbeta Harry Gavendová

​V prípade, že si už vaša robota vyžaduje prácu so vzdialenou plochou, môže to byť trochu náročnejšie. Je to síce možné napríklad aj vďaka aplikáciám ako Microsoft Remote Desktop, no už sa tu dá pozorovať menšie oneskorenie reakcií. Ak si však len večer či cez víkend chcete skontrolovať nejaké objednávky či skontrolovať iné veci vo firme, určite vám to poslúži. DeX Pad môže ďalej vyhovovať aj vtedy, ak si chcete na väčšej ploche pozrieť film.

Alžbeta Harry Gavendová

​Dokovaciu stanicu viete navyše pripojiť aj k televízoru. Ako sme spomínali, v pravom rohu sa vám zobrazujú prichádzajúce notifikácie, na ktoré môžete ihneď pohodlne reagovať. Samozrejmosťou je ale aj prijímanie hovorov, kedy telefón môže využívať svoj mikrofón a reproduktor.

Pri práci s dátami sa využíva WiFi alebo mobilné dáta smartfónu. Je to škoda, pretože v predošlej generácii ste mohli využiť káblové pripojenie k internetu cez ethernet port v dokovacej stanici. DeX Pad je totiž v poradí druhá generácia dokovacej stanice pre smartfóny od Samsungu. To, čo má ale túto novinku posunúť vpred je, že telefón sa nachádza v ležatej polohe a jeho displej sa dá využiť aj ako touchpad - teda myška, prípadne virtuálna klávesnica.

Alžbeta Harry Gavendová

​V predošlom riešení DeXu bol smartfón vložený v istej "kolíske" a iba ticho prepožičiaval výkon tomuto desktopovému riešeniu. Aktuálna možnosť je síce zaujímavejšia, no ohodnotili by sme ju skôr ako núdzové riešenie. Keď už máte mať komfort desktopu, tak si ho chcete užívať naplno.

Keď sa teda vo výsledku pozrieme na všetky zariadenia, ktoré k práci s DeXom potrebujete, nie je to úplne najvhodnejšie na cesty. Využijete ho skôr na jednom mieste, kde máte konfiguráciu stále nachystanú, čakajúcu len na pripojenie smartfónu. Práca s DeXom je však podľa nás určená pre menej náročných používateľov. Ak chcete vo veľkom štýle pracovať s videami, fotografiami a náročnejšími programami, potom zvoľte radšej klasický laptop či stolový počítač.

Alžbeta Harry Gavendová

​K celkovému dojmu už len toľko, že DeX Pad stojí okolo 70 eur. V prípade, že máte doma monitor, klávesnicu a myš, je to rozumné. Ak by ste mali všetko dokupovať, nemusí sa vám to oplatiť. Za nápad dávame ale Samsungu palec hore, pretože skutočne dostal do praxe pekný, fungujúci ekvivalent k desktopovému počítaču.

Alžbeta Harry Gavendová

Ako vyzerajú podobné pokusy využiť výpočtovú silu smartfónu?

  • Nedávno rozvíril vody startup menom Superbook. Je to notebook, ku ktorému pripojíte káblom telefón, ktorý de facto poháňa tento notebook. Jeho výhodu tvorí možnosť pracovať so smartfónom na väčšej ploche s pohodlnou klávesnicou

Asus

  • Spoločnosť Asus sa snažila využiť silu smartfónu aj tak, že sa dal nasunúť do väčšieho zariadenia. To malo len úlohu “škrupinky” s veľkým displejom, takže sa spojením vytvoril väčší tablet. Riešenie sa volá Asus Padfone.

Superbook

  • Project Linda je zase zaujímavý pohľad na vec od firmy Razer. Jej špičkový herný smartfón Razer Phone sa dá totiž priamo vložiť do notebooku v mieste, kde býva bežne touchpad. V tomto prípade ho vlastne nahradí displej smartfónu. Razer Phone zároveň aj poháňa notebook, takže vytvorí laptop s operačným systémom Androidom.

Razer

01 - Modified: 2018-07-18 10:06:28 - Feat.: 0 - Title: Telefón s telom citlivým na dotyk. Vyskúšali sme tromf od HTC 02 - Modified: 2018-03-23 11:01:41 - Feat.: 0 - Title: Testovali sme novinky od Samsungu. Pozitíva prekvapili, jedna nevýhoda sa však dala čakať 03 - Modified: 2018-04-10 09:47:51 - Feat.: 0 - Title: Testovali sme špičkový smartfón Xperia XZ2 a Sony nás konečne zaujalo 04 - Modified: 2018-05-09 11:36:43 - Feat.: 0 - Title: Je skvelý ako vlajkové lode. Malý šampión je však výrazne lacnejší
01 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát 02 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Rodinný elektromobil s brutálnym výkonom: potešil kvalitou i jazdou, no nie dojazdom 05 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 15:32