Inteligentné telefóny, tablety či laptopy vyžarujú vysoko energetické modré svetlo. Podľa odborných výskumov je toto svetlo jednou z príčin vekom podmienenej makulárnej degenerácie, ktorá je najčastejším vinníkom straty zraku u starších ľudí. Modrá oblasť svetelného spektra môže tiež prispievať k poškodeniu sietnice. Modrasté studené svetlo navyše blokuje vylučovanie melatonínu, hormónu, ktorý je zodpovedný za riadenie denných rytmov v tele. Pozeranie na smartfón po večeroch a v noci tak môže výrazne narušiť váš spánkový rytmus a viesť k problémom s nespavosťou.Flickr
StoryEditor

Sledovanie priamo z továrne. Medzi podozrivými značkami sú aj tie veľké

28.07.2018, 09:00
Hovorca značky Huawei spoluprácu so spoločnosťou GMobi poprel, rovnako ako hovorca čínskej spoločnosti Xiaomi.

Na rozvojových trhoch s malou právnou ochranou súkromia sa predávajú smartfóny, ktoré sú priamo z továrne vybavené zbieraním dát používateľov, píše iDnes.cz. Ako príklad štátov, kde sú telefóny už od výroby vybavené aplikáciami zbierajúcimi dáta, server The Wall Street Journal menuje Kambodžu a Mjanmarsko.

Server ako dôkaz udáva exotický smartfón Singtech P10. Ten je na vymenovaných trhoch vybavený priamo z továrne aplikáciou, ktorá reklamnej spoločnosti GMobi so sídlom na Taiwane tajne odosiela polohu telefónu a unikátne dáta. Rovnaká aplikácia bola nájdená aj v smartfónoch predávaných v Brazílii.

​ingtech P10 u nás zrejme nikto nepoužíva, ale samotná spoločnosť GMobi sa chváli spoluprácou aj s veľkými výrobcami, ako sú Huawei alebo Xiaomi či Blu. Celkovo by sa aplikácia GMobi mala nachádzať v dvetisíc rôznych modeloch smartfónov od viac ako stovky rôznych výrobcov. Aplikácia má zneužívať dáta 150 miliónov používateľov.

Známe firmy spoluprácu popierajú

Hovorca značky Huawei spoluprácu so spoločnosťou GMobi poprel, rovnako ako hovorca čínskej spoločnosti Xiaomi. Značka Blu, ktorá predáva smartfóny predovšetkým v Severnej a Južnej Amerike, taktiež spoluprácu poprela. Dodala však, že bola v minulosti s GMobi v kontakte. Práve pri firme Blu sa však už ukázalo, že jej smartfóny predávané v USA odosielajú pomocou softvéru AdUps dáta do Číny.

Blu sa ospravedlnilo s tým, že ide o omyl. Podľa hovorcu firmy už s AdUps nespolupracuje, hovorca AdUps sa však nevyjadril. GMobi odmieta akúkoľvek zodpovednosť a podľa šéfa Paula Wu nenesie za škodlivé funkcie ich aplikácie žiadnu zodpovednosť. Vrcholový predstaviteľ spoločnosti Singtech so sídlom v Singapure udáva, že so spoločnosťou ukončili spoluprácu v minulom roku.

Aplikácia GMobi však stále zostáva na zhruba milióne používaných smartfónov tejto firmy. Zástupca Singtechu prítomnosť škodlivej predinštalovanej aplikácie priznáva a rovno ju označuje za malware. Pre Singtech vyrába smartfóny čínska spoločnosť Shenzhen Hotwav Science and Technology Co. Ltd., ktorá uvádza, že aplikácia bola do telefónov nainštalovaná priamo pri výrobe na želanie Singtechu.

GMobi je malware

Ako malware je aplikácia GMobi označovaná množstvom antivírusových programov. Podľa šéfa GMobi však o malware nejde. Bráni sa, že používatelia musia schváliť zbieranie dát pri prvom zapnutí telefónu. Ukázalo sa, že aplikácia dáta používateľov odosiela aj bez akéhokoľvek povolenia. To nakoniec priznal aj Wu a dodal, že jeho firma nezneužíva žiadne zákony ohľadne zhromažďovania dát.

Mnoho aplikácií, ktoré sú dostupné pre smartfóny z oficiálnych aplikačných obchodov, dáta používateľov zhromažďuje. Používateľ s tým však musí súhlasiť a kedykoľvek môže aplikáciu odinštalovať. GMobi je však súčasťou systému smartfónov a jej odstránenie si vyžaduje vyššie technologické znalosti.

Nie je pritom jedinou spoločnosťou, ktorá takto zarába na dátach používateľov. O spoločnosti AdUps už bola reč, tá rovnako ako indická spoločnosť MoMagic spolupracuje s množstvom výrobcov smartfónov, ktorí inštalujú ich aplikáciu priamo pri výrobe.

Špecializácia na Indiu

MoMagic sa špecializuje na indických používateľov a používateľov z Bangladéša. Tamojšie zákony vraj spoločnosť neporušuje. Aj MoMagic však spolupracuje s veľkými výrobcami smartfónov. Za svojich partnerov označuje opäť Xiaomi, ďalej u nás málo známych výrobcov MicroMax a Intex, ale aj japonské firmy Sony a Panasonic.

Hovorca Xiaomi opäť poprel spoluprácu s MoMagic. Intex spoluprácu priznal, avšak s tým, že sa netýka zhromažďovania dát používateľov. Sony, Panasonic ani MicroMax sa nevyjadrili. The Wall Street Journal kontaktoval vlastníka modelu Singtech P10 z Mjanmarska, ktorý je otrávený zobrazovaním reklám na svojom smartfóne. Tvrdí, že nechce takú aplikáciu.

Používateľ smartfónu, ktorý si ho zakúpil v prepočte za zhruba 70 eur, priznáva, že sa v technológiách nevyzná, no jeho dáta by mali zostať súkromné. Vďaka inštalácii takýchto aplikácií môže výrobca predávať model lacnejšie a zarábať na podiele z reklamy, ktorá plynie zo zhromažďovania používateľských dát.

01 - Modified: 2018-04-05 20:56:56 - Feat.: 0 - Title: Facebook stráca hodnotu. Sociálna sieť zletela o miliardy dolárov 02 - Modified: 2018-04-17 15:42:51 - Feat.: 0 - Title: Cambridge Analytica získavala dáta z Facebooku rôznymi cestami. Zneužitých je viac, ako sa predpokladalo 03 - Modified: 2018-05-02 19:38:29 - Feat.: 0 - Title: Firma Cambridge Analytica po škandále s dátami z Facebooku končí 04 - Modified: 2018-05-22 19:20:50 - Feat.: 0 - Title: Facebook nezabránil zneužitiu údajov, Zuckerberg sa v europarlamente ospravedlnil 05 - Modified: 2018-05-25 12:38:31 - Feat.: 0 - Title: Žaloba: Facebook, vrátane Zuckerberga, používal dáta užívateľov ako strategickú zbraň
01 - Modified: 2024-04-11 12:02:38 - Feat.: - Title: VIDEO Pri pobreží Indie objavili veľké podmorské mesto. Podľa niektorých vedcov by mohlo prepísať históriu civilizácie 02 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý 03 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú najpredávanejšie telefóny všetkých čias. Vládne im roky sa trápiaca značka 04 - Modified: 2024-04-06 14:40:24 - Feat.: - Title: Akciové trhy v Číne a Hongkongu za tri roky padli o takmer päť biliónov dolárov 05 - Modified: 2024-04-05 19:15:45 - Feat.: - Title: India pohrozila vstupom do Pakistanu s cieľom usmrtiť teroristov na úteku
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 17:10