StoryEditor

Testovali sme nový televízor od Sony. Má perfektný procesor, ale panel nás sklamal

23.07.2018, 10:53
Na papieri je Sony Bravia KD-55XF8505 výborný televízor, pri teste sa však ukázalo, že sa niekoľko vecí nepodarilo.

Hlavne ide o kombináciu IPS panelu a podsvietenia v ráme televízoru, ktoré bude pri nočnom sledovaní prekážať, píše idnes.cz. 

Na model XF 85 sme sa celkom tešili. V špecifikácii sa chváli výkonným procesorom X1, ktorý bol donedávna doménou omnoho drahších televízorov a tiež 100Hz LCD  panelom. Boli sme teda zvedaví, či sa výrobcovi podarí preniesť kvality vyššej triedy do strednej. 

Pri inštalácii vyzeralo všetko veľmi nádejne. Z hľadiska pripájacích miest je televízor dobre osadený, nájdeme v ňom štyri HDMI porty (z toho jeden so spätným zvukovým kanálom), tri USB porty (2x 2.0, 1x 3.0), ethernetový port, digitálny optický zvukový výstup a analógový komponentný/kompozitný vstup.

A samozrejme konektory pre anténu pozemného, káblového aj satelitného vysielania. Tunery pre pozemný a káblový príjem sú dva, satelitné tiež dva. Tuner pre terestrický príjem dokáže aj štandard DVB-T2 HEVC, to dnes už netreba zdôrazňovať. 

Stojí na dvoch vidlicových nožičkách vyklopených k hranám televizoru. Televízny stolík tým pádom nemôže byť oveľa užší ako televízor, inak by nožičky presahovali mimo. Milým konštrukčným prvkom je odnímateľný vrch zadných častí nožičiek, ich dutinami totiž môžete elegantne viesť káble zo zadného panelu za stolík.

Václav Nývlt, technet.cz

​Android TV

Niekedy mám intenzívny pocit, že niektoré zmeny a inovácie prebiehajú len preto, aby mali vývojové oddelenia čo robiť. Potom sa stane, že výborne fungujúcu vec vylepšujú tak dlho, až je horšia ako tá pôvodná.

To ale rozhodne nie je prípad platformy Android TV. Tá by totiž potrebovala ako soľ zásah vývojového tímu. Bohužiaľ, zatiaľ sa nič také nestalo. 

Domáca obrazovka Android TV sa prakticky nemení už niekoľko generácií. Konkurenčné systémy pritom ponúkajú pomerne veľa možností osobitného prispôsobenia ponuky, preskupenie obľúbených a vynechanie nechcených položiek.

Menu google platformy má pevnú štruktúru a len položky sa automaticky menia podľa používania aplikácií, prehrávania multimédií a podľa toho, ako vám systém skúša ponúkať iné multimédiá alebo napríklad hry. Niekomu sa možno tento proaktívny spôsob nebude páčiť, my máme radšej, keď je všetko na svojom mieste a podľa našej voľby. 

Václav Nývlt, technet.cz

​Pochváliť naopak musíme celkom bohatú ponuku aplikácií, multimediálne služby, prehrávače alebo aj hry - to je najsilnejšia stránka Android TV. Hráči, ktorí si nainštalujú vlastné mediacentrum (napríklad KODI, alebo PLEX) či prehrávače (napr. VLC), môžu do televízora integrovať celú filmovú zbierku napríklad zo sieťového disku, alebo využívať rôzne pololegálne filmové on-line služby. 

Výborný je integrovaný Chromecast, vďaka ktorému môžete okamžite presmerovať obraz a zvuk mnohých aplikácií zo smartfónu na obrazovku. Nechýba hlasové vyhľadávanie Google, mikrofón je v diaľkovom ovládači. Ovládať hlasom televízor? Príliš to nejde, maximálne môžete spustiť konkrétnu službu.

Aplikácie na sledovanie televízneho vysielania by mohli prepínať kanály rýchlejšie, ale inak fungujú spoľahlivo. Veľmi vydarený je programový sprievodca EPG. Je prehľadný, pri programoch ponúka dostatok informácií, dá sa naprogramovať ich záznam na pripojený pevný disk.

Vyhľadávanie podľa názvu funguje iba pre práve vybraný program (ďalšie diely seriálu, alebo iná repríza filmu), hlasové vyhľadávanie s EPG nespolupracuje.

Aj v prípade veľmi výkonného televízoru, aký je XF 85, ale nie je pohyb systému a spúšťanie aplikácií najrýchejšie. Niekoľkokrát sa nám stalo, ze televízor zamrzol a reštartoval sa. 

Zvuk a obraz
Začneme zvukom. Ten sa naozaj podaril. Vokál je perfektne zrozumiteľný, plný a výrazný aj pri vyššej hlasitosti. Na pomer úplne integrovaných reproduktorov solídne znejú aj efekty a filmová hudba. Film si samozrejme lepšie užijete so samostatným soundbarom alebo domácim kinom, ale pre bežné sledovanie znie veľmi dobre. 

Pri dennom sledovaní obraz poteší ostrou detailnou kresbou, solídnou pohybovou ostrosťou i príjemnými, prirodzene saturovanými farbami. Horšie je to v tmavých pasážach obrazu, tam sa stráca kresba a chýbajú tak detaily a podrobnosti. 

Problém ale nastane pri nočnom sledovaní v tmavej miestnosti. Kombinácia IPS panelu a LED podsvietenia v rámčeku televízora prináša zlé podanie čiernej farby, akonáhle je v obraze výrazne jasný objekt, je okolitá čierna šedá a zároveň sa v tejto šedi stráca gradácia a detaily.  IPS panel potrebuje lokálne stmievané podsvietenie, na ktoré však v rozpočte evidentne nezostalo miesto.

A je to škoda, procesor X1 aj tu robí veľmi dobrú prácu, v čistení a upscalingu obrazu je veľmi dobrý, čo spoznáte aj na zobrazení bežného televízneho vysielania.

Televízor si poradí s HDR štandardmi HDR10 a HLG, pri svetlých scénach oceníte vyšší jas a sýte prirodzené farby, ale celok ešte o niečo viac kazí horšia čierna a chýbajúce detaily v tmavých pasážach - čo obrazu s vysokým dynamickým rozsahom rozhodne uberá na kvalite.

Záver
Zámer preniesť prvky špičkových modelov do cenovo atraktívnejšej kategórie pokazila kombinácia IPS panelu a podsvietenia v rámčeku displeja. Operačný systém Android TV je najviac vhodnejší na hranie ako pre pasívnych televíznych divákov.

Televízor sa predáva za 1419 eur. 

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 02:41