techcrunch.com
StoryEditor

Špinavé tajomstvo Googlu, súkromné e-maily si môžu čítať aj cudzí ľudia

05.07.2018, 00:00
Autor:
lidovky.czlidovky.cz
Spoločnosť Google pripustila, že vývojári aplikácií napojených na ich služby môžu čítať súkromné e-maily klientov.

Internetový gigant Google potvrdil, že súkromné správy užívateľov v službe Gmail si môže prečítať aj "tretia" strana, hoci k e-mailom mala mať pôvodne prístup len umelá inteligencia, ktorá ich mala spracovávať podľa určitých algoritmov. Podľa BBC tieto praktiky spoločnosti Google prekvapili aj bezpečnostných expertov.

Hoci si správy môžu čítať "cudzí" ľudia, firma sa obhajuje tým, že žiadne pravidlá neporušila, pretože používateľ s tým súhlasil v zmluvných podmienkach. Väčšina ľudí to však urobila nevedome.

Problém s nevedomým poskytovaním súkromných mailov tretím stranám môžu mať pritom všetci používatelia, ktorí si k svojmu účtu pripojili ďalšie aplikácie a externé služby. Ide napríklad o vyhľadávače leteniek alebo porovnávače cien.

Americký denník The Wall Street Journal uviedol, že toto "špinavé" tajomstvo spoločnosti Google bolo vo veľkom zneužívané niektorými firmami. Jedna nemenovaná technologická firma denníku potvrdila, že čítala tisíce súkromných e-mailov. Firma mala presne určených pracovníkov, ktorí túto agendu obstarali a na základe získaných informácií potom vytvárali webové aplikácie.

E-mailová platforma Gmail od Googlu patrí medzi najobľúbenejšie na svete, keď sa na nej registrovalo 1,4 miliardy e-mailových schránok. Podľa BBC Google tvrdí, že zodpovednosť za sprístupnenie súkromných správ tretím stranám nesú používatelia, keď po požiadaní o poskytnutie súhlasu s "čítaním, odosielaním, mazaním a upravovaním e-mailových správ", súhlasia. Práve v tom je podľa BBC kameň úrazu, pretože mnohí text súhlasu nečítajú.

Gmail je bezplatná e-mailová služba prevádzkovateľa vyhľadávačom Google. Gmail umožňuje pokročilé vyhľadávanie v e-mailoch, radenie do konverzácií, vďaka týmto funkciám a 150 000 megabajtom voľného miesta, ho používajú desiatky miliónov ľudí na celom svete.

Pozrite si video o službe História polohy od Google:

01 - Modified: 2024-04-18 18:19:23 - Feat.: - Title: Google prepustil 28 zamestnancov, ktorí protestovali proti zmluve s Izraelom 02 - Modified: 2024-04-15 12:08:02 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia od Googlu: rozpozná miesto z fotky, či spraví text čítanejším 03 - Modified: 2024-04-17 05:30:00 - Feat.: - Title: Google sprístupnil prvú verejnú beta verziu nového Androidu. Aké zmeny a novinky prináša Android 15? 04 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast 05 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Google čoskoro sprístupní svoje AI nástroje úpravy fotiek iným zariadeniam. Budete ich môcť použiť aj vy?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 00:08