StoryEditor

Rusi vydali kontroverznú hru, kde má útočník vystrieľať školu. Rodičia obetí útokov sú v šoku

02.07.2018, 00:01
Cieľom hráča je aj zavraždiť čo najväčší počet školákov.

Kontroverzná počítačová hra Active Shooter, ktorá hráčovi umožňuje vystrieľať školu, má ďalší problém. Po tom, čo ju pár dní pred vydaním stiahla z ponuky najväčšia herná platforma Steam, odmietol napomáhať jej šíreniu aj PayPal, píšu Lidovky.

Od minulého týždňa nie je možné túto platobnú metódu použiť na nákup hry. Videohra ruskej vývojárskej spoločnosti Acid Software začala budiť pozornosť na konci mája, len pár dní po streľbe na škole v texaskom Santa Fé.

Hra umožňuje vžiť sa buď do úlohy člena zvláštnej jednotky SWAT, ktorá zasahuje proti strelcovi na škole, alebo priamo do úlohy tohto strelca. Jeho cieľom je zavraždiť čo najväčší počet školákov.

Opis na platforme pre správu a predaj hier Steam inzeroval možnosť "zavraždiť čo najviac civilistov". Proti hre sa postavili rodičia obetí aj preživší školských masakrov.

"Táto spoločnosť (Valve, ktorej patrí Steam) musí čeliť hnevu každého, komu nie je ľahostajné školské a verejné bezpečie," napísal na Twitter Fred Guttenberg, ktorého dcéra Jamie zomrela pri streľbe na škole na Floride.

Online petíciu, ktorá požadovala stiahnutie videohry, podpísalo do konca mája 200-tisíc ľudí. Rodičia obetí školských masakrov si myslia, že ruskí tvorcovia hry sa snažia vyťažiť peniaze z tragédií.

Steam hru stiahol, údajne však nie kvôli kontroverziám. Za hrou podľa vyhlásenia vydavateľskej spoločnosti Valve stál "troll, ktorý v minulosti zneužíval zákazníkov, porušoval autorské práva a manipuloval s užívateľským hodnotením".

Možnosť predaja hry teraz zablokoval aj PayPal. "Reakcia oboch veľkých spoločností je správna. Takéto hry robia zlé renomé celej digitálnej kultúre," uviedol herný expert Jiří Bigas, ktorý je presvedčený, že autori hry ju vydali len s cieľom šokovať.

"V tom neboli prví ani poslední," dodal Bigas. Acid Software hru pod novým názvom Standoff ponúka ďalej na vlastnom e-shope, zaplatiť ľudia už môžu ale len priamo svojou kreditnou kartou.

Podľa Bigasa sa šíreniu podobných hier vopred zabrániť nedá. "Nie je v silách nikoho nastaviť nejaké všeobecné pravidlá, ktoré by niekto skutočne dodržiaval," myslí si Bigas s tým, že funkčná je práve regulácia verejnou mienkou, ako ukazuje príklad kontroverznej hry. Veľké spoločnosti sa tlaku verejnosti neubránia a herný titul tak na trhu stratí podporu.

Pozrite si ukážku hry na YouTube:

01 - Modified: 2024-04-18 13:00:00 - Feat.: - Title: Prvé slovenské GTA je na svete. Gangsterka Vivat Slovakia ťa prenesie do čias, keď Bratislave vládla mafia 02 - Modified: 2024-04-04 14:00:00 - Feat.: - Title: Lacný, lacnejší a najlacnejší. Toto trio nových mobilov zaujme šetrných zákazníkov 03 - Modified: 2024-04-03 14:00:00 - Feat.: - Title: Prvý pacient s čipom v mozgu strávil prvú noc po operácii pri videohre 04 - Modified: 2024-04-02 10:00:00 - Feat.: - Title: Marvel predstavil novú multiplayerovú strieľačku. Zadarmo si budeš môcť zahrať za Avengerov či Strážcov galaxie 05 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 19:17