StoryEditor

Zabi techniku, zachrániš svet

13.06.2018, 12:00
Autor:
ČTKČTK
Hollywood má dlhé skúsenosti s prebúdzaním kolektívneho strachu.

Úsvit atómového veku odštartoval rozmach katastrof hroziacich skazou sveta. Po celú dobu studenej vojny bojoval James Bond proti Rusom a éra po útokoch z 11. septembra zaznamenala predvídateľný nástup arabských a moslimských zloduchov. Tento trend sa ale nekončí.

Keď počas posledných pár rokov získali Mark Zuckerberg, Elon Musk, Jeff Bezos a im podobní väčšiu moc než väčšina vlád, tvár zloduchov opäť nabrala novú podobu, napísal spravodajský server The Guardian.

Od prelomu desaťročí obsadzujú kasové trháky do úlohy superzločincov čím ďalej, tým častejšie bratstvo zo Silicon Valley. A nie je ťažké pochopiť prečo.

Či už je to obrázok bledého Zuckerberga predvolaného pred Kongres kvôli porušovaniu demokracie, alebo Jeff Bezos vkladajúci na Twitter obrázky seba samého, ako pilotuje obrie roboty, ich verejný obraz rozhodne nie je žiarivý.

Akoby títo mierni baránkovia zdedili krajinu a teraz sú pevne odhodlaní ju zničiť. Až donedávna boli počítačoví hrdinovia v kasových trhákoch skôr láskavými, hoci trochu pojašenými figúrkami.

Od satelitného technika v podaní Jeffa Goldbluma v Dni nezávislosti, až po postavu spodobnenú Simonom Peggom v sérii Mission Impossible, počítačoví géniovia boli zvyčajne po ruke, aby vyradili z prevádzky bezpečnostné kamery alebo dekódovali správy.

Boli to milí čudáci, fyzicky nie príliš obdarení, ale schopní zachrániť situáciu nejakým hacknutím v poslednej sekunde, zatiaľ čo všetci okolo už sú zaliati nervóznym potom. Od tej doby sa veci zmenili.

Vezmite si napríklad film Upgrade, ktorý teraz beží v amerických kinách. Rozpráva príbeh Greya Traceyho (Logan Marshall-Green); mechanika, ktorého manželka je zavraždená a on skončí ako quadruplegik potom, čo ich samoriadiace auto zlyhá a pošle ich do zlej časti mesta.

Na scénu vstupuje technicky zbehlý inžinier - postava s príhodným menom Eron Keen. Greyovi ponúkne možnosť znovu chodiť a pomstiť smrť svojej manželky s pomocou implantátu do chrbtice.

Ako sa dá predpokladať, tento čip je vybavený množstvom, povedzme, dodatočných funkcií a veľkorysý vynálezca má vlastné postranné zámery. Podobne ako Jesse Eisenberg ako Lex Luthor vo filme Batman vs Superman: Úsvit spravodlivosti z roku 2016.

Ten zmenil pôvodného magnáta s cigarou v ústach na v tričku oblečeného mladého génia, ktorý v kanceláriách svojej nadnárodnej technologickej korporácie hrá basketbal. Koniec koncov, kto by mohol hrať lepšie superzločinca moderného veku, než hviezda sociálnej siete?

Nástup vedeckých, technologických či počítačových maniakov sa tiež odrazil v Jurskom parku. Doktor Henry Wu, nenápadný laboratórny technik stvárnený BD Wongom, ktorý sa prvýkrát objavil v originálnom filme v roku 1994 v okrajovej úlohe ako genetik zavádzajúci ihlu do dinosaurích vajec.

V Jurskom svete z roku 2015 už bol povýšený na hlavného inžiniera bioinženierskej firmy Ingen - International Genetic Incorporated. A zdá sa, že sa do rovnakej úlohy vrátia aj v tohtoročnom pokračovaní.

Ukážku z nového Jurského parku si pozrite tu:

Nejde pritom len o samotných vývojárov, ale aj o ich nápady. Vo filme Transcendencia, ktorý v roku 2014 strhli kritici, hrá Johnny Depp odborníka na umelú inteligenciu (AI), ktorý sa po svojej smrti stane vnímajúcim počítačom a pokúsi sa pretvoriť svet.

V tejto snímke sa odráža dlhodobá posadnutosť Silicon Valley zmiešať ľudské vedomie s technológiami. Napríklad Ray Kurzweil, riaditeľ inžinierskej sekcie spoločnosti Google, je zástancom teórie "technologickej jedinečnosti", ktorá predpovedá, že ľudia budú čoskoro pretvorení spojením nanotechnológií s umelou inteligenciou.

A zatiaľ čo najslávnejší filmový miliardár a technologický mág Tony Stark využíva svoje nápady na strane dobra ako Iron Man, je veľavravné, že vo filme Avengers: Age of Ultron, dokonca aj jeho premôže jeho vlastné vybavenie, keď začne byť operačný systém príliš inteligentný a pokúsi sa vyhladiť ľudstvo.

Skrátka vo svete, kde je technológia a moc koncentrovaná do hŕstky technologických korporácií, kde sa súkromné ​​spoločnosti predháňajú, aby odpálili rakety do vesmíru, kde samoriadiace vozidlá zabíjajú ľudí, a kde mnohí veria, že Mark Zuckerberg chce kandidovať na prezidenta, je zrejme správne preliať tieto obavy do filmovej mytológie.

01 - Modified: 2018-06-13 07:56:40 - Feat.: 0 - Title: VIDEO: Opravy sú skvelá vec, keď ich nezažijete. Pozrite sa, čo ukázal náš test
01 - Modified: 2024-05-06 15:16:04 - Feat.: - Title: Múzeum Prado potvrdilo pravosť strateného Caravaggiovho obrazu, vystavia ho na konci mesiaca 02 - Modified: 2024-04-30 12:39:16 - Feat.: - Title: Boy Kills World. Na Slovensko prichádza šialená jazda, ktorá ťa v kine dvihne zo stoličky 03 - Modified: 2024-04-30 13:36:46 - Feat.: - Title: SNS a Hlas sa dostali do sporu. Ešte ráno som bol v tom, že panuje dohoda, ale zdá sa, že nie, tvrdí Michelko 04 - Modified: 2024-04-30 11:56:27 - Feat.: - Title: SNG má za sebou úspešný rok, privítala vyše 200-tisíc návštevníkov. Mnohí boli zo zahraničia, vraví riaditeľka 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
09. máj 2024 01:59