StoryEditor

Štýlový smartfón, ktorý šokuje cenou. Túto novinku neprehliadnite

28.05.2018, 19:05
Moto G6 Plus našiel príjemný pomer vzhľadom na dizajn, výkon a cenu.

Smartfón Motorola Moto G6 Plus si získal pri predstavení slušnú pozornosť. Pritom nejde o vlajkovú loď Motoroly, ani o zariadenie patriace do najvyššej triedy. V čom teda spočíva tajomstvo úspechu?

Luxusný vzhľad

Motorola totiž pretavila aktuálny dopyt v rámci špecifikácií i dizajnu do až naozaj nízkej ceny. Pozitívny dojem zo smartfónu začína už prvým dotykom. Keď chytíte do rúk G6 Plus, všimnete si veľmi príjemné ergonomické tvarovanie. Bočné hrany sú zakrivené tak, aby sa zariadenie lepšie a istejšie držalo v rukách.

HN/Peter Mayer

​Ďalším zaujímavým momentom je sklenená zadná strana. V kombinácii so zakrivenými hranami pôsobí naozaj luxusne a vy skutočne nemáte pocit, že sa pozeráte na zariadenie "len" za 299 eur. Takýmto štýlom bývajú vybavené telefóny o desiatky eur drahšie.

Iste, nevýhoda extra lesklého zadného krytu je v tom, že priťahuje odtlačky prstov. Špeciálne by sme sa tomu však nevenovali, pretože týmto "znakom krásy" dnes trpia aj smartfóny, ktoré kúpite za 900 eur a viac.

Ešte tenšie rámiky

Predná strana prešla v rámci dizajnu Moto veľkou zmenou. Stretneme sa s pomerom strán displeja 18:9, ktorý je vhodný na pozeranie obrázkov či videí v horizontálnej polohe. Určite si všimnete aj menšie rámčeky a brady zariadenia.

HN/Peter Mayer

​Displej má pekné zobrazenie a je ostrý, prichádza s rozlíšením 1080 x 2160 pixelov (409 ppi) a veľkosťou 5,9 palca. Je vybavený technológiou IPS LCD a ponúka dobré pozorovacie uhly, ale aj vysoký jas.

Spodná časť rámčeka obsahuje aj nenápadný skener odtlačkov prstov. Je rýchly, no najmä spoľahlivý a nemuseli sme opätovne prikladať prsty na odomknutie zariadenia.

A hoci je tu aj snímanie tváre, ktoré tiež slúži na vstup do zariadenia, bolo o trochu menej praktické. Potrebujete totiž najskôr prebudiť smartfón stlačením tlačidla napájania.

HN/Peter Mayer

​Vo vnútri smartfónu pracuje osemjadrový procesor Snapdragon 630 a k dispozícii máte 4 GB pamäte RAM. Pripomíname, že smartfón nie je high-endovým zariadením, teda neočakávajte výkon ako tých najlepších zariadeniach.

Pravdou však je, že Moto G6 Plus pracovala veľmi spoľahlivo a rýchlo. Počas nášho testu sme sa ani raz nestretli so zaváhaniami, spomaleniami či nejakým neštandardným chovaním. Pri bežnom používaní viacerých aplikácií všetko bežalo ako hodinky.

​Vyladený softvér bez zbytočností

Spoločnosť Lenovo-Motorola sa skutočne snaží aj v rámci softvéru. Smartfón je tu s novým operačným systémom Android 8.0 Oreo s takmer čistým Androidom, čo napomáha svižnosti celého zariadenia. Nestretnete sa tu tak so zbytočnými aplikáciami, ktoré by vám zavadzali.

HN/Peter Mayer

​Zaujímavosťu je, že tu nenájdete ani vlastnú motorolácku Galériu či Kalendár. Výrobca sa rozhodol konštruktívne radšej využiť už vstavané aplikácie, ako sú Google Fotky na prezeranie fotografií a videí, ale aj Google Kalendár. Pokladáme to za šikovné a úsporné riešenie.

Moto akcie

Ak ste o nich doteraz nepočuli, je ten správny čas ich spomenúť. Nadstavba Motoroly v rámci operačného systému prináša so sebou tzv. Moto akcie. Je to niekoľko gest, ktoré môžete využívať na prácu s telefónom. Tak napríklad, snímku obrazovky môžete vytvoriť pomocou jednoduchého položenia troch prstov na obrazovku.

Extrémne návykovou je tiež funkcia Moto Displej. Rukou jednoducho prejdete ponad smartfón, a ten vám zobrazí aktuálny čas, úroveň batérie a aj prijaté notifikácie. Nemusíte pritom stále zapínať displej. Je to skvelá náhrada za Always on displej napríklad na Samsungoch. K ďalším patrí jednoduché spustenie baterky či fotoaparátu. Vynikajúce zjednodušenie života.

Nadpriemerne dobré fotografie

Zadnú stranu Moto G6 Plus zdobí typický okrúhly dizajn fotoaprátu. Je duálny a má rozlíšenie 12 MP (f/1.7) a 5 MP (f/2.2). Musíme povedať, že nás celkom prekvapil. Fotografie s použitím HDR boli naozaj veľmi dobré a fotoaparát si vedel poradiť aj s náročnými svetelnými podmienkami, teda s tieňmi i presvetlenými plochami.

HN/Peter Mayer

​V tomto zmysle musíme pochváliť aj predný fotoaparát, ktorý sa tiež nezľakol pri fotografovaní selfie v rôznych svetelných podmienkach. Pri selfie však treba byť opatrný s efektami skrášľovania, ktoré sú dosť výrazné už s minimálnym použitím.

​​Nezabúdajme, že G6 Plus stojí necelých 300 eur. Netreba ho porovnávať s dvoj či trojnásobne drahšími kúskami. Fotografie boli však aj tak na veľmi dobrej úrovni a s príjemným rozmazaným pozadím v prípade potreby.

Rovnako použiteľné je aj video. Dokážete nakrúcať 4K pri snímkovaní 30 fps alebo Full HD so 60 fps. Pri videách sme však mali dojem, že jeho okraje boli mierne rozblurované. 

Moto G6 Plus vie robiť aj pekné spomalené videá, ale aj časozberné zábery. Ak máte teda chuť, môžete sa s tým pohrať a výsledok vie byť s pevnou rukou naozaj na dobre úrovni. 

Za zmienku stojí fakt, že smartfón obsahuje dva plnohodnotné sloty na SIM karty a ešte je tu tretí, ktorý slúži na vloženie microSD karty. Ak vám teda nestačí 64 GB úložisko, môžete ho rozšíriť.

​Nenechá vás v štichu

Na batériu v zariadení je spoľah. S Moto G6 Plus sme prežili nejeden náročný deň a večer nám zostávalo prijateľných 30% batérie. Neobmedzovali sme sa v posielaní správ cez komunikačné aplikácie, fotografovali sme, telefonovali, zdieľali sme internetové pripojenie, sledovali sociálne siete, videá i emaily. Batéria má kapacitu 3200 mAh a výhodou je aj rýchle Turbo nabíjanie.

ahg

​Záverečné hodnotenie

Keď sme zbadali prvý raz Moto G6 Plus, ani nám nenapadlo, že jeho cena bude 299 eur. Zabudnite na lacno pôsobiace plastové telefóny. Moto G6 Plus vyzerá skvele a kombinuje v sebe snáď až prémiový dizajn, veľmi dobré špecifikácie a spomínaný zaujímavý peniaz. Z tohto hľadiska sa mu veru ťažko hľadá konkurencia.

01 - Modified: 2018-04-23 11:46:23 - Feat.: 0 - Title: Testovali sme jeden z najlepších telefónov na svete. Je z Číny a chce poraziť iPhone X 02 - Modified: 2018-05-21 13:22:21 - Feat.: 0 - Title: Tento čínsky smartfón žije v tieni svojho lepšieho kolegu, ale aj tak bude úspešnejší 03 - Modified: 2018-03-23 11:01:41 - Feat.: 0 - Title: Testovali sme novinky od Samsungu. Pozitíva prekvapili, jedna nevýhoda sa však dala čakať 04 - Modified: 2018-04-10 09:47:51 - Feat.: 0 - Title: Testovali sme špičkový smartfón Xperia XZ2 a Sony nás konečne zaujalo 05 - Modified: 2018-05-09 11:36:43 - Feat.: 0 - Title: Je skvelý ako vlajkové lode. Malý šampión je však výrazne lacnejší
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Ohybný displej, AI a ideálna výbava do kancelárie. Novinky od Lenova sa dočkali zaujímavých vylepšení 02 - Modified: 2024-03-20 11:00:00 - Feat.: - Title: Motorola chystá predstavenie špičkového smartfónu. Spoločnosť odhalila jeho dizajn a prítomnosť AI 03 - Modified: 2024-03-01 23:00:00 - Feat.: - Title: Smartfón, ktorým si obopnete zápästie. Motorola a Samsung ukázali na MWC budúcnosť ohybných zariadení 04 - Modified: 2024-03-03 23:00:00 - Feat.: - Title: Vystupujú z tieňa Samsungu a Applu? Slovenský trh so smart telefónmi v tichosti dobývajú nenápadní Američania 05 - Modified: 2024-02-26 11:00:00 - Feat.: - Title: Priehľadná obrazovka a AI. Lenovo ukazuje novým konceptom schopnosť inovovať
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 22:02