The Verge
StoryEditor

Žaloba: Facebook, vrátane Zuckerberga, používal dáta užívateľov ako strategickú zbraň

25.05.2018, 08:43
Autor:
ČTKČTK
Šéf Facebooku Mark Zuckerberg čelí obvineniu, že sám ťažil zo situácie, ktorá umožnila spoločnostiam získavať širokú škálu dát o používateľoch, ako tomu bolo v prípade poradenskej spoločnosti Cambridge Analytica.

Zuckerberg údajne pred rokmi dohliadal na tvorbu firemnej politiky, ktorá z osobných údajov urobila zbraň konkurenčného boja a donucovací prostriedok k zvýšeniu príjmov z reklamy. Uvádza sa to v dokumentoch žaloby proti Facebooku, ktorá je na  súde v Kalifornii. Do dokumentov nahliadli reportéri denníka The Guardian.

S Facebookom sa súdi niekdajší startup Six4Three, ktorý v roku 2013 spustil na sociálnej sieti kontroverznú aplikáciu Pikinis, umožňujúcu užívateľom vyhľadávať fotky svojich priateľov v plavkách.

Žalobu kvôli zlyhaniu spomínanej aplikácie podali vývojári už v roku 2015, krátko po tom, čo Facebook obmedzil prevádzkovateľom pridružených služieb prístup k informáciám o priateľoch užívateľov.

S novými obvineniami ale prišiel Six4Three až minulý týždeň. Vychádzajú z tisícov e-mailov a správ posielaných v rámci vedenia Facebooku, vrátane Zuckerberga, ktorý údajne na celú schému agresívnej dátovej politiky dohliadal.

Spomínaná komunikácia je momentálne zapečatená, píše The Guardian a Facebook má do utorka čas na to, aby formálne požiadal o pokračovanie utajovania dokumentov. Ak tak neurobí, zverejnia ich. 

"Dôkazy odhalené žalujúcou stranou tvrdia, že škandál okolo Cambridge Analytica nebol výsledkom obyčajnej nedbanlivosti na strane Facebooku, ale priamym dôsledkom zákernej a podvodnej praxe, ktorú Zuckerberg v roku 2012 navrhol, aby zamaskoval svoju neschopnosť predvídať prechod sveta na smartfóny," uvádzajú dokumenty predložené súdu v kalifornskom San Mateo.

Podľa žaloby poslúžilo Facebooku lákadlo v podobe dlhodobého prísunu dát o používateľoch ako nástroj pre posilnenie nákupu reklám na mobilnú verziu jeho sociálnej siete. Zuckerberg údajne nútil klientov k zadávaniu drahých reklám na mobilnej platforme pod hrozbou straty prístupu k dátam.

Malo ísť o reakciu na masový prechod používateľov z počítačov na smartfóny, ktorý vraj výrazne zredukoval príjmy Facebooku z reklamy. Spoločnosť tiež podľa právnych dokumentov využívala možnosť prerušiť prístup k dátam na to, aby vyradila z prevádzky konkurenčné služby alebo aby majiteľa perspektívnych aplikácií dotlačila k ich predaju pod trhovú hodnotu.

V dokumentoch predložených súdu v januári potom Six4Three obviňuje Facebook, že prevádzkovateľ sociálnej siete cez svoje mobilné aplikácie vo veľkom sledoval používateľa a osoby, s ktorými boli v kontakte, a to vrátane tých, ktoré nemali na facebookovom portáli účet.

Spoločnosť údajne na zariadeniach s operačným systémom Android dokázala sledovať obsah a ďalšie parametre textových správ. Na telefónoch iPhone podľa Six4Three získala prístup k väčšine fotografií, nevynímajúc tie, ktoré neboli pridané na Facebook.

Facebook na nové obvinenia reagoval vyjadrením, že tvrdenia nemajú žiadnu právnu podstatu a spoločnosť sa bude naďalej ostro brániť. Celý prípad sa snaží firma Marka Zuckerberga zmiesť zo stola protestom v rámci špecifického kalifornského zákona zamýšľaného za účelom ochrany slobody slova, napísal The Guardian.

Facebook sa vo svojom podnete odvoláva na právo prestať vydávať isté informácie tretím stranám, teda vývojárom aplikácií. Podľa reportérky The Guardian Carole Cadwalladrovej je ale táto argumentácia problematická vzhľadom na dlhodobý postoj spoločnosti, že Facebook nie je vydavateľom, ale len "neutrálnou platformou". Súdny proces sa má v Kalifornii začať v apríli 2019.

01 - Modified: 2018-05-11 10:03:44 - Feat.: 0 - Title: Budúcnosť má hlas roztržitej sekretárky. Google vie napodobniť telefonát 02 - Modified: 2018-05-24 08:43:32 - Feat.: 0 - Title: Aj lacnejší telefón môže mať štýl. Samsung je tu s novinkou Galaxy J6
01 - Modified: 2024-04-13 10:47:44 - Feat.: - Title: Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou 02 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické kladivo na vzbúrencov. Európske štáty čaká vlna žalôb, Thunbergová sa raduje 03 - Modified: 2024-04-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena zverejnila na Facebooku negatívnu recenziu na paradajkový pretlak. Hrozí jej za to sedem rokov väzenia 04 - Modified: 2024-03-25 09:00:00 - Feat.: - Title: Muž žaluje ženy o takmer 2,5 milióna eur. Vraj ho ohovárali na internete, ony však len zdieľali skúsenosti zo stretnutia s ním 05 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 11:07