StoryEditor

Takto vyzerá budúcnosť Androidu. Z Kalifornie nám konferenciu Google zhodnotili dvaja mladí Slováci

10.05.2018, 20:00
Novinky sa budú bezprostredne týkať každého používateľa mobilných zariadení.

Google I/O je jedna z najvýznamnejších konferencií, ktoré spoločnosť Google organizuje. Udáva v nich trend na nasledujúce obdobie, predstaví hotové produkty, ale aj ponúkne náhľad na pripravované veci. Zaujímavosťou je, že predstavené novinky sa budú týkať takmer každého z nás.

Väčšina z nás totiž používa napríklad Gmail, alebo Google Dokumenty, zálohu na Google Disku, Fotky alebo známe Google Mapy. No a samozrejme, ak máte telefón s operačným systémom Android, potom ste s novinkami z Google I/O spojení denne. 

Konkrétne nám v Skype hovore priamo z centra diania zhrnuli novinky dvaja mladí Slováci, ktorí sa priamo na konferencii zúčastnili. Dávid Kováč je zakladateľom spoločnosti, ktorá sa zameriava na predaj a implementáciu Google služieb a v rámci voľného času vedie vývojársku komunitu v Košiciach Google Developer Group spolu s Dianou Vysokou. Diana študuje informatiku na Technickej univerzite vo Viedni. Popri programovaní sa venuje organizovaniu podujatí pre vývojárov v Košiciach.

Android P s novými gestami

Ani tento rok tomu nebolo inak. Najväčšiu pozornosť si uchytilo predstavenie novej verzie Androidu s pracovným označením P. Ako to býva zvykom, aj táto verzia sa bude nazývať podľa niektorej zo sladkých dobrôt. Meno Google odhalí až neskôr.

Zatiaľ sme sa však o novej verzii systému dozvedeli to, že odstráni tri staré známe navigačné tlačidlá v dolnej časti (Spať, Domov a Multitasking) a nahradí ich jediným, ktoré plní viacero funkcií. Práca s poslednými spustenými aplikáciami mierne pripomína rozhranie z iPhone X, no v skutočnosti je doplnená ešte o niekoľko zaujímavých funkcií.

Počas večera vám napríklad môže smartfón postupne stmavovať obrazovku, aby si vaše oči postupne privykali na tmavšie prostredie a na režim spánku. 

Adaptívny spôsob využívania batérie sa zase zakladá na predpoklade, že niektoré aplikácie už nebudete v blízkej dobe využívať. Preto ich nebude mať systém stále prichystané na pozadí, čo má výrazne ušetriť spotrebu energie. 

Štatistika používania smartfónu

V novom usporiadaní Dashboard uvidíte, ako využívate svoj smartfón. Získate tak prehľad, koľko minút či hodín strávite s jednotlivými aplikáciami, koľko notifikácií ste dostali, koľkokrát ste odomkli smartfón a podobne. Vďaka tomu si môžete stanoviť ciele, aby ste trávili menej času pri hraní hier, pozeraním YouTube či scrollovaním Instagramu.

Inteligentný fotoaparát

Pomocou funkcie Google Lens dokážete prostredníctvom fotoaparátu preniesť nasnímaný text do digitálnej podoby. Môžete si tak napríklad odfotiť heslo od WiFi a rovno ho skopírovať vo forme textu do vyhradeného políčka.

​Vďaka rozpoznaniu objektov môžete cez fotoaparát zistiť viac napríklad o oblečení. Stačí naň namieriť zapnutý fotoaparát a Google ponúkne možnosti, kde sa dajú vybrané džínsy kúpiť.

K téme Google I/O sme mali aj Skype hovor s doma Slovákmi, ktorí sa konferencie zúčastnili:

Mapy v rozšírenej realite

Množstvo ľudí si obľúbilo Google Mapy. Jedným z dôvodov sú pekné možnosti, ktoré sem Google stále dopĺňa. Tak ako v už spomínaných funkciách, aj tu si našla miesto umelá inteligencia. Dočkáme sa navigácie v rozšírenej realite.

Teda nie len plošne, ako to poznáme teraz, ale Google by nám mal ukazovať smer šípkami v reálnom prostredí. Opäť na to využijete fotoaparát a Google inteligentne spojí dáta zo Street View.

Za zmienku stojí vylepšenie aplikácie Google Fotky, kde budete mať k dispozícii šikovnejšie nástroje na úpravu fotiek. Či už ich budete chcieť upraviť sami, alebo vám Google pomocou umelej inteligencie sám navrhne niektoré úpravy. Skvelou správou je aj kolorovanie starých čiernobielych fotografií.

Hoci známy Gmail prešiel obrovským updatom len pred pár dňami, predsa len Google priniesol na konferencii ešte jednu zaujímavú novinku. Gmail vám pomôže písať správy, a to inteligentným ponúkaním slov a navrhovaním viet. 

Novinky, špeciálne len pre vás

A opäť má slovo umelá inteligencia. Tá sa totiž uplatňuje aj pri usporiadaní Google News, teda noviniek na internete. Umelá inteligencia analyzuje všetok obsah podobe článkov aj videí, ktoré sú publikované na webe. Následne vám ho usporiada v prehľade podľa toho, čo by vás mohlo (alebo malo) zaujímať.

Známy Asistent Google tiež dostal ďalšie hlasy, aby sa ešte viac podobal ľudskému. Jeden z nich patrí aj známemu umelcovi menom John Legend.
Na konferencii odznelo aj mnoho ďalších vecí, s ktorými sa zrejme budeme časom stretávať v našich mobilných zariadeniach.

01 - Modified: 2018-04-04 13:00:23 - Feat.: 0 - Title: Google končí so skracovačom URL adries. Ponúka alternatívy 02 - Modified: 2018-04-30 18:58:33 - Feat.: 0 - Title: Je to jednoduché a bezpečné. Používate platby cez mobil Google Pay už aj vy? 03 - Modified: 2018-05-01 21:10:38 - Feat.: 0 - Title: Slováci zaplatili cez Google Pay milióny eur 04 - Modified: 2018-05-09 14:03:48 - Feat.: 0 - Title: Strojové učenie je alchýmia, upozorňujú odborníci v oblasti AI 05 - Modified: 2018-05-09 17:57:03 - Feat.: 0 - Title: Google, YouTube a Facebook nebudú zobrazovať reklamy k referendu o interupciách
01 - Modified: 2024-04-18 18:19:23 - Feat.: - Title: Google prepustil 28 zamestnancov, ktorí protestovali proti zmluve s Izraelom 02 - Modified: 2024-04-15 12:08:02 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia od Googlu: rozpozná miesto z fotky, či spraví text čítanejším 03 - Modified: 2024-04-17 05:30:00 - Feat.: - Title: Google sprístupnil prvú verejnú beta verziu nového Androidu. Aké zmeny a novinky prináša Android 15? 04 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast 05 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Google čoskoro sprístupní svoje AI nástroje úpravy fotiek iným zariadeniam. Budete ich môcť použiť aj vy?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 00:27