StoryEditor

Je skvelý ako vlajkové lode. Malý šampión je však výrazne lacnejší

09.05.2018, 13:20
Skvelý výkon, výborná výdrž a najmä malé rozmery. Tým sa Sony Xperia XZ2 Compact snaží zaujať.

Výrobcovia sa pri tvorbe dnešných smartfónov príliš neobmedzujú vo veľkosti. Dá sa povedať, že uhlopriečky displejov sa postupne zväčšujú a kým kedysi bol štandard dajme tomu štyri palce, dnešné smartfóny majú s prehľadom päť a viac palcové displeje. Nehovoriac o tom, že k displeju treba ešte pripočítať telo a rozmery razom ešte narastú. V našich vreckách sa tak väčšinou nachádzajú skutočne veľké zariadenia.

Čo je dôležité, máloktorý telefón v menšom vydaní poskytuje najvyššie vybavenie. Spoločnosť Sony našla túto medzeru na trhu a už niekoľko generácií prináša priam unikátny telefón s prívlastkom Compact. Predstavuje ho zvyčajne spoločne s vlajkovou loďou a spravidla ide o jeho menšiu verziu, no bez kompromisov vo výkone.

HN/Peter Mayer

​​Iste, nejaké maličkosti sa nájdu, no Sony Xperia XZ2 Comact je tu pre všetkých, ktorí si stále nemôžu zvyknúť na veľké smartfóny, ale zároveň si chcú vychutnať poriadny výkon a funkcie. Nie je to žiadna „odľahčená verzia“ a v porovnaní s „väčším bratom“ Sony Xperia XZ2 je ukrátený skutočne len o maličkosti.

Zaujímavosťou je, že Sony Xperia XZ2 Compact pritom nemá až taký malý displej. Kým predchodca XZ1 Compact mal 4,6 palca, aktuálny Compact-kráľ má až päť palcov. Dôvtip je v tom, že Sony tento rok popracovala na rámikoch a vďaka ich zmenšeniu sa väčší displej podarilo vtesnať do takmer totožných rozmerov, ako predošlá generácia.

​Telefón sa mimoriadne ergonomicky drží, presne ako sme to chválili už na väčšom modeli XZ2 v našej nedávnej recenzii. Je to presne ten telefón, ktorý padne skvele do ruky. Ak máte však väčšie prsty, nemusia sa vám práve najpohodlnejšie na ňom písať správy. V prípade, že to pre vás nepredstavuje problém, potom ste našli to, čo ste hľadali.

HN/Peter Mayer

​Menšia výčitka k dizajnu môže smerovať k tomu, že telefón je zase o niečo ťažší, ako jeho predchodca a dokonca v najhrubšom bode má takmer o 3 mm viac. Ako sme však spomínali, telo je stále veľmi malé a vo všeobecnosti vás to nemusí vôbec vyrušovať. Rámiky sú vyrobené z hliníka a zadná strana z plastu, no napriek tomu nepôsobí lacno. Smartfón je vode a prachu odolný podľa špecifikácie IP68.

HN/Peter Mayer

​V rámci konštrukcie nájdete na zadnej strane okrúhly snímač odtlačkov prstov s rýchlymi reakciami, ktorý je umiestnený v rovnakej výške ako v jeho väčšom bratovi. Paradoxne sa nahmatá oveľa rýchlejšie a presnejšie, takže si príliš nezašpiníte šošovku fotoaparátu.

HN/Peter Mayer

​​Okrem toho môžete na zabezpečenie smartfónu využiť aj rozpoznávanie tváre, no my sme si zvykli na rýchlosť a pohodlnosť snímaču odtlačkov prstov. Pri snímaní tváre tu musíte predsa len o máličko dlhšie špekulovať s telefónom.

IPS LCD displej ponúka jemné rozlíšenie 1080 x 2160p a moderný pomer strán 18:9. Je dostatočne jasný a ak vám nesedí tón displeja, môžete si zobrazenie prispôsobiť v nastaveniach. Osobne si myslíme, že viac by mu pristal AMOLED, no i tento displej s podporou HDR je dostatočne kvalitný, jemný a kontrastný.

HN/Peter Mayer

​Sony Xperia XZ2 Compact je slušný rýchlik. Vo vnútri má aktuálny špičkový procesor Snapdragon 845, ktorému sekundujú 4 GB pamäte RAM. Ak tento smartfón používate dlhšie, uvedomíte si, že rýchlosť telefónu je dosť podstatná. Nezaznamenali sme nejaké zbytočné „lagy“, teda oneskorenia či iné mrzutosti. Načítanie stránok, aplikácií, využívanie viacerých vecí naraz, práca s obrázkami, hry - to všetko sa dialo s istotou a precíznosťou.

HN/Peter Mayer

​A ako to vždy pripomíname, hoci benchmarky nie sú úplne najdôležitejšie, malý Compact si počínal výborne. V známom AnTuTu dosiahol skóre až 260-tisíc bodov.Sony navyše ponúkala už pri uvedení nový Android 8.0 Oreo spolu s nadstavbou, ktoré spoločne ponúkajú množstvo možností a prispôsobení.

HN/Peter Mayer

​Sony Xperia XZ2 Compact vám spraví veľmi dobré fotografie. Obrázky nie sú zbytočne presaturované a nazvali by sme ich až realistické. Možno niekomu vyhovujú skôr sýtejšie prevedenia fotografií, no to sa dá prípadne vyriešiť dodatočnou úpravou. Smartfón si veľmi pekne poradil aj s prirodzenou hĺbkou ostrosti.

Treba upresniť, že na bokeh efekt má aj zvlášť funkciu vo fotoaparáte, no s tou treba narábať opatrne. Nie vždy presne zachytila obrys predmetu, a tak nemalo rozostrenie logické kontúry okolo foteného predmetu.

​Musíme spomenúť, že nás príliš neohúrila kvalita selfie. Snímač má rozlíšenie 5 MP a hodí sa skôr na základnejšie fotografovanie.

Zaujímavosťou je, že Sony síce nezmenila rozlíšenie snímaču oproti minulej generácii, no fotografie sú krajšie vďaka lepšej softvérovej úprave. Je skvelé, že sa tu nachádza rovnaký snímač, ako vo väčšom modeli XZ2. So smartfónom teda nakrútite aj 4K HDR video. Otázne je plnohodnotné využitie takéhoto videa, nakoľko ho oceníte najmä s kompatibilným displejom. Sony ho však v tomto modeli integrovalo.

Neomrzelo nás ani nakrúcanie super spomalených videí. Táto funkcia je v Sony síce už od minulého roka, no stále ide o príjemnú fičúru, ktorú využijete či už s kamarátmi, deťmi alebo so štvornohými domácimi miláčikmi. Navyše, tento raz tu pribudla možnosť nakrúcať super spomalené videá pri Full HD rozlíšení. Zostalo tu aj minuloročné HD rozlíšenie, kde má záber vo výsledku dĺžku 6 sekúnd. Full HD je o polovicu kratší. O jedinečnosti tejto funkcie vraví aj to, že si ju „požičali“ tento rok aj Samsung a Huawei.

Pre niekoho môže byť zaujímavá aj možnosť 3D skenovania tváre, ktoré prenesie vašu podobu jednoducho, aj pomocou selfie kamery do 3D rozmeru. Potrebujete na to však pekné svetlo a precízne pohyby, inak bude váš model, ehm, menej verný predlohe…

Veľmi nás potešila aj výdrž batérie. Musíme potvrdiť, že smartfón sa využíva hneď s voľnejšou hlavou, keď viete, že ho nemusíte šetriť. Bez absolútnych kompromisov sa dostanete cez celý deň, a to sme mali displej zapnutý aj vyše štyroch hodín. Ak ste slabší používateľ a nepozeráte príliš často do smartfónu, potom môžete nabíjať aj raz za dva dni.

Alžbeta Harry Gavendová

​Sony Xperia XZ2 Compact má jednu výhodu, a tou je jeho rozmer. V inom prípade by bol možno tuctovým zariadením, ktoré len ťažko nájde svoju cieľovú skupinu. Vďaka kompaktným rozmerom a vynikajúcim špecifikáciám však určite vytŕča z radu. Za všetko hovoria obdivné pohľady známych so slovami „Jeej, konečne menší telefón.“

01 - Modified: 2017-09-26 13:08:32 - Feat.: 0 - Title: Je to pán telefón! Testovali sme Sony Xperia XZ Premium 02 - Modified: 2018-04-10 09:47:51 - Feat.: 0 - Title: Testovali sme špičkový smartfón Xperia XZ2 a Sony nás konečne zaujalo 03 - Modified: 2018-04-16 15:49:32 - Feat.: 0 - Title: Sony Xperia XZ2 Premium: Prvý smartfón od Sony s duálnym fotoaparátom
01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 03 - Modified: 2024-04-16 05:30:00 - Feat.: - Title: Sony predstavila slúchadlá a reproduktory novej série. Prinesú silný zvuk a mohutné basy 04 - Modified: 2024-04-17 14:00:00 - Feat.: - Title: Sony pristúpi k razantnému kroku. Zo svojho vlajkového smartfónu odstráni vlastnosť, ktorá ho robí výnimočným 05 - Modified: 2024-04-10 13:14:11 - Feat.: - Title: Zaváhajú aj automobiloví experti: Spoznáte menej známe automobilky iba podľa loga?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 04:00