FacebookReuters
StoryEditor

Falošní Zuckerbergovia lákajú na výhru. Prečo im profily nezablokovali skôr, Facebook nevysvetlil

27.04.2018, 10:17
Autor:
ČTKČTK
"Chceme sa polepšiť," reagoval hovorca Facebooku.

Podvodníkom, ktorí sa vydávali za šéfa Facebooku Marka Zuckerberga a riaditeľku Sheryl Sandbergovú sa podarilo vymámiť tisíce dolárov od užívateľov sociálnych sietí.

Používajú pri tom známy postup. Používateľovi pošlú správu, že vyhral v internetovej lotérii státisíce dolárov, ale pred ich vyplatením požadujú zaslanie relatívne malej sumy.

"Veľmi vám ďakujeme, že ste toto nahlásili," povedal NYT hovorca Facebooku Pete Voss. Prečo jeho spoločnosť neodstránila desiatky falošných účtov skôr, neoznámil. Niekoľko z nich pritom údajne fungovalo dlhšie ako osem rokov. "Nie je to jednoduché. Chceme sa polepšiť," dodal.

Cielia hlavne na staršie či menej vzdelané osoby, napísal denník The New York Times (NYT). V ich článku nájdete aj sccreenshoty fake-ových profilov aj konverzácie, ako podvodníci lákali od užívateľov peniaze.

Desiatky imitátorov získali tisíce dolárov používateľov

Pátranie amerického denníka odhalilo 205 facebookových a instagramových imitátorov Zuckerberga a Sandbergovej. Najmenej 51 z nich vraj tvorili účty vytvorené pre podvod s lotériou.

Facebook bezprostredne po upozornení od NYT zmazal všetkých 96 falošných profilov na rovnomennej sieti. Na Instagrame, ktorý Facebooku patrí, ostalo všetkých 109 okrem jedného až do dňa publikovania reportáže.

Podvodné účty väčšinou mali na profilových fotkách zábery skutočných šéfov Facebooku, ktorých mená spravidla obsahovali "preklepy" alebo k nim boli pridané skutočné prostredné mená (Elliot u Zuckerberga a Kara u Sandbergovej).

Niektoré profily mali potom vo fotogalérii softvérovo upravené fotky ľudí držiacich obrie šeky s logom sociálnej siete. "Bol som z toho celý nadšený. Vy by ste neboli?" povedal NYT podvedený pán Bernhardt z Minnesotty o okamihu, keď mu falošný Zuckerberg začal sľubovať 750 tisíc dolárov (vyše 616 tisíc eur).

Skôr ako si uvedomil, že sa stal obeťou podvodu, odoslal 67-ročný vojak na dôchodku uvedenému kontaktu 1310 dolárov (takmer 1100 eur) v hotovosti a darčekové kódy do služby iTunes v hodnote 200 dolárov.

Trik podvodníkov trvá roky, falošné profily sa len množia

Podľa NYT sa popísaný trik na sociálnych sieťach objavuje už od roku 2010 a falošní Zuckerbergovia a Sandbergové sa stále množia. A to aj napriek existencii skupín, ktoré podobné praktiky sledujú.

"Rozhovory aj so šiestimi nedávnymi obeťami a online konverzácie s deviatimi podvodnými účtami ukázali, že podfuk s facebookovou lotériou je živý a využíva najmä starších, menej vzdelaných ľudí a osoby s nízkymi príjmami," píše americký denník.

Následne popisuje prípady Donny Keithleyovej a Kathryn Schwartzovej, ktoré v snahe dostať sa k neexistujúcim výhram prišli o 5300, respektíve 1700 dolárov. Mark Zuckerberg označil pri nedávnom vypočutí v americkom Kongrese fenomén falošných účtov za veľký problém a povedal, že jeho spoločnosť vylepšuje nástroje, ktoré automaticky detekujú a odstraňujú takéto profily.

Facebook od užívateľov vyžaduje, aby mali v profiloch svoje skutočné mená, avšak sociálna sieť odhaduje, že toto kritérium nespĺňajú asi tri percentá účtov, čo znamená až 60 miliónov falošných užívateľov.

01 - Modified: 2018-04-26 14:17:16 - Feat.: 0 - Title: Máte už vynovený Gmail? Populárna služba láka aj na "miznúce správy"
01 - Modified: 2024-04-25 11:27:24 - Feat.: - Title: Podvodníci mali získať deväť miliónov. Finančníci odhalili nové zneužívanie daňového bonusu 02 - Modified: 2024-04-25 17:22:18 - Feat.: - Title: Matovičova atómovka podnietila kreativitu podvodníkov. Finančná správa žiada zmeniť systém pre živnostníkov 03 - Modified: 2024-04-26 12:53:58 - Feat.: - Title: Od Amazonu po Netflix. Veľký test desiatich streamovacích služieb odhalil veľké rozdiely 04 - Modified: 2024-04-20 10:10:01 - Feat.: - Title: Dve tretiny obyvateľov Slovenska sa stali terčom kyberpodvodníkov 05 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 03:01