StoryEditor

Testovali sme jeden z najlepších telefónov na svete. Je z Číny a chce poraziť iPhone X

23.04.2018, 13:07
Huawei P20 Pro sa nám v teste predviedol v tom najlepšom svetle.

Spoločnosť Huawei má aktuálne veľmi dobré obdobie. Ich zariadeniam sa darí zaujať a značka sa dostáva do všeobecného povedomia. Bežný používateľ sa už nebojí kúpiť si Huawei ako neznámy čínsky telefón. V tomto duchu sa drží aj novinka Huawei P20 Pro, na ktorej sa nám počas testu len ťažko hľadali nevýhody.

Štíhly a elegantný

Taký je smartfón, ktorý sa aktuálne radí k tým najžiarivejším hviezdam smartfónového neba. Prednú a zadnú stranu tvoria sklenené plochy, ktoré spája po bokoch kovový rámik. Hoci sa zariadenie komfortne drží v rukách a netlačia vás žiadne hrany, predsa len je veľmi klzký a kedykoľvek sa vám môže vyšmyknúť z rúk.

Náklady na opravu zariadení sú čoraz náročnejšie, preto odporúčame vložiť tento kúsok do pekného obalu. V kryte navyše nebude trčať z tela ani fotoaparát, ktorý tvorí vypuklejšiu časť.

HN/Pavol Funtal

​Na prednej strane je i snímač odtlačkov prstov s bleskovými reflexami. Umiestnenie nám vyhovovalo, no v skutočnosti sme si zvykli na odomykanie pomocou rozpoznania tváre. To nás totiž veľmi prekvapilo pohodlnosťou. Bolo veľmi rýchle a dokonca nám rozpoznalo tvár s okuliarmi i bez nich, aj keď sme si funkciu spustili s okuliarmi na nose. Navyše, nebolo potrebné „šaškovať“ so smartfónom a hľadať vhodný uhol pri identifikácii.

Výrezy sú „in“

Jednou z nájzásadnejších noviniek je prítomnosť “výrezu” v displeji. Hoci ho majú už viaceré smartfóny, už ikonickým sa stal vďaka iPhone X. Huawei má však výrazne menší výrez a je v ňom umiestnený reproduktor, predný fotoaparát a nad nimi aj veľmi jemná notifikačná dióda.

Výrez je vec vkusu a ak vám prekáža, môžete si nastaviť, aby horné chýbajúce časti vyplnila čierna, a tak zrazu žiaden výrez nepostrehnete. Máte vtedy síce o kúsok menší displej, no zobrazovací panel je v skutočnosti dostatočne veľký. Má až 6,1 palca. Zaujímavosťou však je, že to nie je “obluda”.

HN/Pavol Funtal

​Vďaka veľmi tenučkým rámikom je displej osadený v skutočne skromnom tele a mužské ruky ho môžu bez problémov ovládať aj v jednej ruke. Displej je vybavený technológiou AMOLED a ponúka veľmi pekné zobrazenie farieb, krásny kontrast i vysoké rozlíšenie.

HN/Pavol Funtal

​Vďaka využitiu tohto typu displeja si zároveň môžete naplno užiť aj funkciu Always Display Information, ktorá vám na zamknutej obrazovke zobrazuje napríklad čas a úroveň batérie. Nemusíte tak neustále zapínať smartfón. Svietia pritom iba tieto informácie, pričom celá zvyšná plocha displeja je nečinná. Má to tak len veľmi malý dopad na výdrž batérie.

Toto je však len jedna návyková funkcia z veľkého množstva vecí, ktorú si môžete v smartfóne nastaviť. Android 8.1 Oreo prichádza v P20 Pro s nadstavbou EMUI 8.1 a spoločne vám poskytnú príjemnú personalizáciu.

Výkon a pamäť

Huawei P20 Pro priniesol viacero noviniek, no vo svojich útrobách má rovnaký procesor, ako výrobca využil už v smartfóne Huawei Mate 10 Pro. Ide o výkonný Kirin 970, ktorý využíva umelú inteligenciu. Rozhodne sa ale netreba báť, že nebude stíhať. Sekunduje mu 6GB pamäte RAM, čo tiež naznačuje, že smartfón prichádza veľmi dobre vyzbrojený.

HN/Pavol Funtal

​Umelá inteligencia pomáha napríklad pri fotografovaní, kde rozoznáva rôzne objekty a navrhuje im najvhodnejšie scény. Smartfón sa tiež „učí“, ako ho používate a prispôsobuje tomu svoje správanie. Hry, sociálne siete, množstvo aplikácií a ich používanie, fotografovanie - to všetko zvláda telefón s úplným prehľadom. Kapacita vnútorného úložiska je 128 GB, čo je síce naozaj dostatok, no nedá sa sem vložiť microSD karta.

Fotografie – tá najvyššia liga

Počas predstavenia smartfónu v Paríži, kde nechýbala ani naša redakcia, sa Huawei nevyhol množstvu porovnávania s konkurenciou. Na prezentácii priamo porovnávali fotografie z konkurenčných zariadení. Faktom je, že Huawei sa skutočne má s čím chváliť.

So smartfónom Huawei P20 Pro totiž spravíte zlú fotografiu len veľmi ťažko. Iste, trochu kompozičného oka spraví fotografa z každého, aj keď má v rukách len slabšie zariadenie. No Huawei hrá poriadne vysokú ligu. Fotografie sú skutočne nádherné, ostré i farebné, s veľmi primeranými efektami.

HN/Pavol Funtal

​Smartfón využíva unikátnu trojicu snímačov na zadnej strane. Je tu senzor s rozlíšením 40 MP, monochromatický snímač s rozlíšením 20 MP a teleobjektív s rozlíšením 8 MP. Výsledkom sú exkluzívne fotografie počas noci či fotografie s 3-násobným priblížením bez straty kvality.

Sú tu však nejaké „obmedzenia“. S využitím najvyššieho rozlíšenia fotografií prichádza to, že vaše fotografie majú naozaj veľký dátový objem. Treba to mať na pamäti a popremýšľať, či skutočne potrebujete fotiť v profesionálnych nastaveniach. Navyše, pri najvyššom rozlíšení nie je možné približovať záber.

​P20 Pro si pekne poradí aj s videom. Nakrúca 4K pri 30 fps, ale aj Full HD so 60 fps. Nemusíte sa báť spraviť pohyb či kráčať. Pravdou však je, že počas chôdze je na tom viditeľne lepšie Full HD video, ktoré ťaží zo stabilizácie obrazu. 

Určite vás poteší aj snímanie super spomalených videí so snímkovaním až 960 fps, ktoré dá nový nádych akejkoľvek pohybovej aktivite. Až filmové zábery spravíte zo skokov do bazéna, hádzania lopty či nalievania čaju do pohára. Z obyčajných chvíľ spravíte výnimočné momenty.

Výborná výdrž

Už je to raz tak – svoje smartfóny musíme dávať nabíjať každý večer, aby sme s nimi zvládli nasledujúci deň plnohodnotne fungovať. Otázkou však je, do koľkej môže ten jeden deň trvať. Do šiestej večer? Do ôsmej? Nuž, s Huaweiom P20 Pro môže ten deň trvať aj do pol noci.

Len málokedy sa nám podarilo batériu vyžmýkať do dna. S prehľadom nám pred spaním zostávalo vyše 30 % baterky. A to sme sa v jeho používaní počas dňa rozhodne neobmedzovali. 4000 mAh batéria sa ukázala ako výborné riešenie.

ahg

Záver

Huawei P20 Pro je tu pre tých, ktorí si chcú dopriať to najlepšie. Treba už však rátať s tým, že načriete hlbšie do vrecka - cena sa pohybuje až okolo 849 eur. P20 Pro na oplátku ponúka pekný displej, výbornú výdrž a fotoaparát, ktorému sa konkurencia hľadá len ťažko.

Huawei P20 Pro Huawei P20 Pro HN/Pavol Funtal

​Z nášho pohľadu je nevýhodou super-lesklé telo, ktoré je lepšie ochrániť v puzdre proti pádom, ale aj proti odtlačkom prstov. Po všetkých stránkach je však Huawei skutočnou vlajkovou loďou.

PS: Ak si tento smartfón kúpite, odporúčame sa prihlásiť aj do služby Premium Servis, ktorá vám zabezpečí za určitých podmienok servis zdarma.

01 - Modified: 2024-03-29 16:33:41 - Feat.: - Title: Huawei sa zotavuje z amerických sankcií, čínska firma zaznamenala vlani najväčší rast za posledné štyri roky 02 - Modified: 2024-03-21 14:00:00 - Feat.: - Title: Radujú sa z biedneho začiatku roka. Vyzerá to na veľký návrat aj na úkor Applu 03 - Modified: 2024-03-20 14:47:59 - Feat.: - Title: Pôjdu na čiernu listinu. Spojené štáty zvažujú sankcie proti čínskym výrobcom čipov pre Huawei 04 - Modified: 2024-02-29 12:40:19 - Feat.: - Title: Huawei Mate X5 a Mate 60 RS Ultimate Design 05 - Modified: 2024-02-29 13:26:26 - Feat.: - Title: Toto sú najdrahšie čínske smartfóny. Majú byť lepšie ako iPhony
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 09:48