StoryEditor

Štyri dôvody, prečo už tablety nie sú také populárne

12.04.2018, 19:26
Hoci to s tabletmi na začiatku vyzeralo dobre, vývoj ich posunul do úzadia.

Pred pár rokmi ich chcel každý. Tenučké inteligentné zariadenie, ktoré ste na schôdzke držali v rukách a čítali z neho poznámky či odosielali emaily. Doma ste na ňom pohodlnejšie ako na smartfóne surfovali po internete či sledovali film. Prečo sa začali vytrácať?

1. Veľkosť uhlopriečky smartfónov začala narastať

Hoci to s tabletmi na začiatku vyzeralo dobre, vývoj ich posunul do úzadia. V časoch, keď mal smartfón v priemere menšiu uhlopriečku a rozhodne neponúkal dnešný komfort, bol tablet s veľkosťou od 7 palcov vyššie ideálnym párom k smartfónu. Vývoj smartfónov však išiel dopredu, ponúkali čoraz väčší výkon a pribúdala aj populárnosť sociálnych sietí, ktoré sme chceli mať stále poruke.

Internet

​Začali sme viac fotografovať a celkovo konzumovať multimediálny obsah. To všetko si pre pohodlné prezeranie vyžadovalo stále väčšie obrazovky. Nuž a ľuďom sa postupne prestalo chcieť nosiť so sebou dve zariadenia, ktoré plnili zhruba rovnaké úlohy.

2. Veľkosť notebookov sa zmenšuje

Protipólom je zase trend zmenšovania notebookov. Kým pred pár rokmi to boli pomerne veľké a ťažké zariadenia, v priebehu času sa z nich stali elegantné, tenučké kúsky elektroniky, jednoduchšie na prenos. Okrem toho, keďže obsahovali klávesnicu a často poskytovali aj oveľa vyšší výkon a možnosti, našli si cestu. Už viac nie je náročné niesť so sebou menší, skladný notebook na pracovnú cestu.

Notebook je tenký, plnohodnotný HDMI a USB 3.0 port sa doň zmestí. Notebook je tenký, plnohodnotný HDMI a USB 3.0 port sa doň zmestí. Technet.cz/Václav Nývlt

​3. Nutnosť nosiť príslušenstvo

S notebookom ďalej súvisia aj ďalšie aspekty. Tablet je strátka “len” obrazovka a ak ste ho chceli využiť plnohodnotnejšie, napríklad napísať článok, prišli ste o nervy. Klávesnica tu jednoducho chýbala. Samozrejme, k tabletom sa dala dokúpiť, no častokrát bola len vo forme (labilnejšieho) obalu. Keď ste takúto zostavu chceli mať na kolenách, napríklad vo vlaku, nie vždy to bolo najšťastnejšie riešenie.​

Rovnako ste mohli dokúpiť aj myš či rôzne redukcie. V tomto smere začali vznikať “hybridné tablety”, ktoré sa dali ku klávesnici zadockovať a vznikol tak pevnejší celok. To však neposilnilo len tablety ako také, ale viedlo to skôr k vzniku konvertibilných zariadení. Príkladom je “tablet” Asus Transformer, ktorý mal klávesnicu s dockom. Tá navyše obsahovala aj klasický USB konektor a ďalší ukladací priestor. Nebol to však už "len" tablet.

4. Menej inovácií

V smartfónoch sme inovácie cítili pomerne často. Príkladom sú neustále sa zlepšujúce fotoaparáty, ktoré sa pre ľudí stali jedným z najdôležitejších faktorov pri rozhodovaní o kúpe. Naproti tomu, fotoaparáty v tabletoch bývali skôr samozrejmosťou, na ktorú sa však až tak nedbalo. Napokon, kto má chuť fotografovať s takým veľkým zariadením? V tabletoch nás výrobcovia akoby veľmi skoro prestali ohurovať a bežný používateľ necítil dôvod, prečo by mal len tak vymeniť svoj starý tablet za nový.

Navyše, stále bol “dvojkou” a používateľ si skôr doprial nový smartfón. Iste, bolo tu viacero zaujímavých novniek, no tie si akosi nenašli medzi používateľmi širšie uplatnenie. Spomenúť môžeme tablet Dell Venue 8 7000, ktorý využíval technológiu Real Sense. Tá vedela merať napríklad vzdialenosť medzi rôznymi objektami, takže po namierení fotoaparátom ste si mohli zmerať sedačku. Zaujímavou inováciou bol aj projektor v tablete Lenovo Yoga Tab 3 Pro.

Lenovo

Nebojte sa, tablety ešte nie sú mŕtve!

Trh s tabletmi však rozhodne nezanikol. Naopak, pre niektorých výrobcov stále predstavuje dôležitý a dokonca až prémiový segment. V poslednom čase sme boli svedkami uvedenia nových tabletov iPad od Apple a nezaháľal ani Huawei, ktorý nedávno predstavil svoj MediaPad M5 a M5 Pro. Samsung má stále svoju prémiovú triedu Galaxy Tab S a strednú triedu Galaxy Tab A. Aktuálne je však veľmi ťažké predpovedať, ako sa tento trh bude ďalej vyvíjať a či mu budú ľudia naklonení. Aký je váš názor na tablety? Dajte nám vedieť v komentároch. 

01 - Modified: 2018-03-28 07:50:25 - Feat.: 0 - Title: Sme lepší ako Samsung aj iPhone, tvrdí Huawei o svojom najnovšom smartfóne 02 - Modified: 2018-04-03 13:36:09 - Feat.: 0 - Title: Apple chce skončiť s procesormi Intel a nahradí ich svojimi vlastnými
01 - Modified: 2024-04-03 10:44:04 - Feat.: - Title: Výkonný tablet z Číny sa začne predávať začiatkom budúceho týždňa. Prinesie silné parametre za prijateľnú cenu 02 - Modified: 2024-02-16 09:44:00 - Feat.: - Title: Lacný tablet, ktorý je ideálnou voľbou pre nenáročného užívateľa. Za nízku cenu prinesie zaujímavé prekvapenie 03 - Modified: 2024-02-09 06:50:43 - Feat.: - Title: Apple pracuje na skladacích iPhonoch a iPadoch. Prototypy sa podobajú produktom Samsungu 04 - Modified: 2023-12-12 23:00:00 - Feat.: - Title: Samsung tablet, ktorý nemá obdobu: Veľkosťou zatieni aj tie najrozmernejšie, poteší aj skvelou výbavou 05 - Modified: 2023-08-19 04:30:00 - Feat.: - Title: Chcete tablet, no netúžite naň minúť celú výplatu? Na slovenský trh prichádza cenovo dostupná novinka
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 01:06