StoryEditor

Testovali sme špičkový smartfón Xperia XZ2 a Sony nás konečne zaujalo

10.04.2018, 11:47
Spoločnosti Sony už dlhší čas chýbal v jej vlajkových lodiach nový vietor.

Hoci sa dlhodobo držali svojej identity a snažili sa zachovávať hranatejší dizajn, nebolo to ono. V čase extrémne tenkých rámikov okolo displeja bola jedným z posledných veľkých výrobcov, ktorí sa odmietali prispôsobiť. Nová generácia Sony Xperia však konečne prichádza v trendovejšej forme.

Známe krivky, krajší dizajn

Vlajková loď Sony Xperia XZ2 si stále zachováva typické črty Sony z predošlých generácií, no dizajn prešiel hneď niekoľkými zmenami. Vrchná a spodná brada sú menšie ako v predošlých zariadeniach, čo považujeme za veľmi dobrý krok.

V menšom tele tak môže byť osadený väčší displej. Zariadenie je pomerne hrubé, no treba poznamenať, že šošovka fotoaparátu aspoň netrčí z tela zariadenia. A všimli sme si ešte jeden zaujímavý moment. Smartfón je zozadu celý zaoblený a neuveriteľne ergonomicky sa drží v dlaniach. Je to úplne odlišný pocit ako pri väčšine konkurenčných zariadení.

Alžbeta Harry Gavendová

​XZ2  do vienka dostala lesklý dizajn na zadnej strane, a tak môže veľmi rýchlo vykĺznuť z rúk a sklenený povrch to nemusí zvládnuť. Zadná strana je taktiež magnetom na odtlačky prstov.

Pri našom testovanom kuse sme však tento problém nevnímali. Striebristá farba, alebo ak chcete Liquid Silver prevedenie, skvele zakrylo „zacapkanie“. Za nás dizajn veľmi chválime.

Alžbeta Harry Gavendová

​Sony tiež na zadnú stranu umiestnilo snímač odtlačkov prstov. Je to trochu nešťastná pozícia, pretože máte tendenciu namieriť prstom presne na sklíčko fotoaparátu, ktorý je v prirodzenejšej polohe pre snímanie odtlačku – a navyše má tiež podobné rozmery.

Dá sa však na to rýchlo zvyknúť. Snímač fungoval perfektne a rýchlo. Hoci na odomknutie smartfónu môžete využívať aj rozpoznávanie tváre, najradšej sme využívali práve odtlačok.

​HDR displej Xperie XZ2 ponúka uhlopriečku veľkosti 5,7 palca a pomer strán 18:9. Hoci ide o IPS LCD panel s podporou HDR zobrazenia, viac by mu svedčal OLED. Displej obsahuje slušné rozlíšenie 1080 x 2160 a nechýba mu množstvo nastavení farebných odtieňov. 

Viete si tu prispôsobiť množstvo vecí, od teploty farieb cez vyváženie bielej až po skvalitnenie videosnímok technológiou X-Reality for mobile. Tá pridá videám jasnosť, ostrosť a prirodzenosť.

Neuveriteľný výkon 

Sony musíme pochváliť za množstvo výkonu, ktoré má Xperia XZ2 k dispozícii. Smartfón pracoval spoľahlivo a nestretli sme sa so zaváhaniami či prehrievaním. Niet divu, keďže vo vnútri pracuje jeden z najvýkonnejších procesorov na trhu, špičkový Snapdragon 845.

Prepínanie medzi aplikáciami, hranie hier, komunikácia na sociálnych sieťach, to všetko bola hračka. Pri práci s týmto smartfónom sme mali počas celého testu ten správny prémiový pocit. A hoci to nemusí byť smerodajný údaj, v benchmarku AnTuTu získala Xperia XZ2 až vyše 265-tisíc bodov!

Alžbeta Harry Gavendová

​4 GB pamäte RAM boli celkom dostačujúce a 64 gigabajtové vnútorné úložisko sa dá rozšíriť o microSD kartu v prípade, že ste vášnivý fotograf. Smartfón prichádza s predinštalovaným Androidom 8.0 Oreo.

Fotografie a video na vysokej úrovni

Na zadnej strane má XZ2 snímač s rozlíšením 19 MP a osobne sa nám veľmi páčili fotografie z tohto zariadenia. Fotky boli nádherne ostré, pričom v ideálnejších svetelných podmienkach sme rozoznali aj tie najmenšie detaily.

Funkcia HDR sa nenachádzala v automatickom režime a bolo treba ísť do manuálu. Rozmazaný efekt pozadia tiež vytvoríte len v rozšírených nastaveniach a treba si dať pozor, aby ste to s "bokehom" príliš neprehnali. Jeho okraje totiž nemusia byť presné.

Selfie fotografie spravíte pomocou 5 MP predného fotoaparátu, ktorý vytvoril veľmi pekné obrázky, no nejaký ten megapixel navyše by mu neuškodil.

​Sony už tradične ponúka množstvo nastavení v rámci aplikácie fotoaparátu. Zaujať vás tiež môže manuálna spúšť, teda klasické tlačidlo, ktoré si Sony udržalo z predošlých generácií.

Sony Xperia XZ2 ponúka ako vôbec prvý smartfón možnosť nakrúcať HDR video v 4K kvalite. Krásu takéhoto obrazu však oceníte najviac (len) v zariadeniach alebo službách s podporou HDR. Napriek tomu to bol príjemný zážitok, ktorí ocenia filmoví fajnšmekri. Zo zaujímavosti si môžete prezrieť video v 4K HDR a v 4K bez HDR:

Japonci priniesli minulý rok vo svojich vlajkových lodiach Sony Xperia XZ Premium unikátnu funkciu, ktorou bolo snímanie super spomalených videí so snímkovaním až 960 frejmov za sekundu. Už dávno sme sa tak skvele nezabavili s nejakou funkciou telefónu, ako práve s nakrúcaním super-spomalených akcií.

Skoky do vody, kopnutie do lopty, alebo len jednoduché nalievanie vína do pohára sa stali nádhernými zábermi, ktoré nás bavilo donekonečna sledovať. Počas pobytu pri mori sme sa nevedeli vynadívať na spomalené scény pri hraní plážového volejbalu.

Skrátka, po dlhšej dobe nás niečo poriadne zaujalo a naše okolie si tiež pohľady na videá doslova užívalo. Dôkazom je aj to, že tento rok už po takýchto riešeniach siahol vo svojich TOP modeloch aj Samsung a Huawei.

Sony Xperia XZ2 tento raz prichádza aj s podporou nakrúcania Full HD super spomaleného videa (pred tým to bolo len HD rozlíšenie). Za obeť však padla dĺžka spomaleného záberu.

Kým v HD režime mal spomalený záber 6 sekúnd, vo Full HD sú to len 3 sekundy (spomaleného) záberu. V každom prípade, je to veľmi príjemná fičúra, ktorú oceníte v teréne, či pri rodinnom výlete. Spomalené zábery sú nesmierne efektné. Musíte mať však pevnú ruku a vystihnúť ten správny moment!

Pri videách treba spomenúť aj zaujímavú vlastnosť v rámci prehrávania. Je ňou systém dynamického vibrovania, ktorý nájdete v menu hlasitosti. Počas prehrávania videa vám smartfón v rukách začne vibrovať podľa zvolenej úrovne.

Pri bežných videách nás to príliš neoslovilo, no počas hrania máte podobný zážitok, ako s herným ovládačom. Bohužiaľ, nie každá hra podporuje toto dynamické vibrovnie. Pri hrách či videách však oceníte duálne predné reproduktory, ktoré sa postarajú o slušné zvukové zážitky. Vďaka integrovanému DAC prevodníku sa zvýši aj audio kvalita prehrávaných videí a hudby.

Skvelá výdrž

Sony nás milo prekvapilo výdržou na jedno nabitie. Kým pri niektorých smartfónoch sa človek obáva večera, so Sony Xperia XZ2 máte aj po náročnom dni o desiatej večer aj 30-40% batérie.

Nenechá vás v štichu a netreba sa tak utiekať k externej nabíjačke či rýchlemu dobíjaniu batérie pri akejkoľvek návšteve kaviarne a podobne. Displej sme mali podľa štatistiky zapnutý takmer 4 hodiny.

Nabíjanie prebieha prostredníctvom USB-C konektora, ktorý slúži zároveň aj na pripojenie príslušenstva.

Alžbeta Harry Gavendová

​Nenachádza sa tu totiž 3,5 mm jack na slúchadlá. Pre niekoho to môže predstavovať nevýhodu, nakoľko treba so sebou nosiť redukciu. Sony však nie je prvým výrobcom, ktorý odstránil 3,5 mm jack, a tak si môžete privyknúť aj na počúvanie hudby cez bezdrôtové slúchadlá.

Nebude to mať ľahké

Sony aj tento rok priniesla skvele vybavenú novinku, s ktorou sa môže pýšiť. Svoju pozornosť si však na poli smartfónov zvyknú ukradnúť iní velikáni. Tí akosi „prekričia“ funkcie, ktoré sa Sony snaží inovatívne integrovať do zariadení. Je to škoda a Sony to nebude mať ľahké medzi konkurenciou ani tento rok.

Smartfón Sony Xperia XZ2 budí pozornosť robustným, no prémiovým lesklým dizajnom, skvelým výkpnom a viacerými jedinečnými funkciami. Novinka od Sony vás nesklame výdržou a poteší fotografiami i super spomaleným videom. Cena smartfónu je 799 eur.

01 - Modified: 2021-11-28 18:19:35 - Feat.: - Title: Hľadáte bezdrôtové slúchadlá? Tu je náš pestrý výber do 200 eur 02 - Modified: 2021-10-16 23:11:10 - Feat.: - Title: Delí spoločnosť. Telefón, ktorý jedni zatracujú a iných fascinuje 03 - Modified: 2021-08-07 19:36:47 - Feat.: - Title: Priestranný Mercedes bez pozlátka. Schopnosťami sa rovná luxusnému bratovi 04 - Modified: 2021-04-08 13:36:46 - Feat.: - Title: Zaujme najmä fotoaparátom. Čo všetko ponúka tento mobil za 188 eur? 05 - Modified: 2020-11-02 21:59:55 - Feat.: - Title: Vstupná brána k drahším kolegom. V čom je skvelý tento telefón?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 06:47