StoryEditor

Toto sú najdrahšie inteligentné hodinky od švajčiarskej legendy

08.04.2018, 00:00
Načasovanie uvedenia prvej inteligentné časomiery nie je náhodné, je totiž predzvesťou blížiaceho sa futbalového svetového šampionátu v Rusku.

Nečakaný darček priniesla v minulých dňoch švajčiarska hodinárska značka Hublot priaznivcom moderných technológií. Big Bang Referee sú totiž rýdzo inteligentné hodinky na platforme Wear OS a v podaní tejto manufaktúry sa s nimi stretávame vôbec prvýkrát.

Načasovanie uvedenia prvej inteligentné časomiery nie je náhodné, je totiž predzvesťou blížiaceho sa futbalového šampionátu FIFA, na ktorom bude Hublot už tretíkrát plniť nesmierne dôležitú úlohu oficiálnej časomiery.

Práve vďaka systému Wear OS, ktorý Google z pôvodného názvu Android Wear nedávno premenoval, neunikne nositeľom hodiniek žiadny dôležitý moment každého jedného stretnutia, hoci bude od futbalového štadióna vzdialený stovky kilometrov. Práve túto skutočnosť si manufaktúra v tlačovej správe ústami svojho šéfa Ricarda Guadalupea pochvaľuje.

Hodinky budú v základe naplnené aplikáciami a tematickým obsahom ruského futbalového šampionátu v takej miere, ktorá bezpochyby uspokojí aj skalných fanúšikov. Viditeľne budú zobrazovať odpočty jednotlivých zápasov, a ak v priebehu niektorého z nich padne gól, na displeji sa zobrazí GOAL a hodinky citeľne zavibrujú.

V rámci šampionátu odohrá tridsaťdva mužstiev dohromady päťdesiatštyri zápasov na celkom 12 štadiónoch.

Big Bang Refereee alebo Elektronika v známom puzdre

Čím je pre značku Omega rad Seamaster a pre TAG Heuer kolekcia Carrera, tým je modelová línia Big Bang pre Hublot. Puzdro a šestica skrutiek s hlavou v tvare písmena H spojená pevnou lunetou, bočné symetrické výstupky alebo spôsob uchytenia remienka s razantným skosením. To sú poznávacie znamenia každého modelu Big Bang, a tak o ne logicky nemôže byť ochudobnený ani tento nový prírastok.

Ale buďme konkrétnejší. Puzdro je zhotovené z najkvalitnejšieho titánu a dorástlo pri hrúbke 13,9 mm do úctyhodného priemeru 49 milimetrov. Jeho povrch je brúsený do saténovej podoby. Vnútri však nepracuje modifikovaný strojček ETA, ani manufaktúrny kaliber priamo z dielní Hublot, ale dvojjadrový procesor Intel Atom Z34XX taktu až 1,6 GHz, ktorému asistuje 512 MB operačnej pamäte.

Displej je typu AMOLED má priemer 35,4 mm a prepočítané rozlíšenie 400 × 400 obrazových bodov dáva jemnosť 287 PPI.
Hodinky sú skrz Bluetooth prepojiteľné s každým smartfónom s Androidom 4.4 a novším, v prípade iPhonov je na synchronizáciu potrebný iOS 9 a vyššie.

Za kvalitu sa platí

Ako je vidieť z vyššie uvedených špecifikácií, Hublot sa pri vývoji modelu Referee rovnako ako TAG Heuer v prípade svojich Connected a ich variantov musel spojiť so spoločnosťami zo Silicon Valley, konkrétne teda s Intelom a Googlom.

Akumulátor má kapacitu 410 mAh a k jeho dobíjaniu slúžia kontakty na puzdre. Udávaná výdrž jeden deň sa samozrejme pri nižšej intenzite používania môže citeľne predĺžiť. Dobrou správou je vodeodolnosť do 50 metrov, to ešte nedávno nebolo u inteligentných hodiniek vôbec samozrejmé.

Menej príjemne je nastavená cena tejto časomiery, ktorá znalca neprekvapí, ale ostatných zrejme šokuje. Hublot si totiž za ňu účtuje 5 200 dolárov. Sú teda približne 4-krát drahšie, než základné prevedenie TAG Heuer Connected, ktoré sú výbavou a zrejme aj spracovaním na veľmi podobnej úrovni. Z pohľadu celkovej ponuky Hublot ide však o jeden z lacnejších kúskov.

Miernou útechou tiež je, že okrem kaučukového remienka s pozdĺžnymi reliéfnymi linkami, majú hodinky ešte rezervný remienok vo farbách a s emblémom futbalového šampionátu. Big Bang Referee sú limitovanou edíciou, celkom z výroby vzíde len 2 018 kusov. Záujemcovia pritom nebudú musieť čakať až do začiatku samotného šampionátu, Referee bude v butikoch značky možno kúpiť už od 1. mája.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 04:06