Kalifornská spoločnosť navrhuje, vyrába a ponúka na trhu mobilné komunikačné prostriedky, multimediálne zariadenia, osobné počítače, hudobné prehrávače. Predáva tiež softvér, služby, prídavné zariadenia, ako aj digitálny obsah tretích strán. Apple je tak najhodnotnejšou značkou sveta, a to aj napriek tomu, že predaj iPhonov za posledné mesiace klesol. Ako jediná má hodnotu viac ako 100 miliárd dolárov. Ako sa tam pracuje: Priemerný softvérový vývojár má plat okolo 76-tisíc dolárov ročne, čo je zhruba 6300 dolárov mesačne. To je celkom slušná sumička, s ktorou budete mať dobre našliapnuté k tomu, aby sa z vás stal milionár. Ďalšou skvelou vecou je vyspelosť prostredia, v ktorom budete môcť pracovať a dobrý pracovný kolektív. Apple dokonca umožňuje zamestnancom nakupovať svoje produkty za omnoho nižšie ceny. Navyše, ak vás vyhodia, ďalšiu prácu si nájdete rýchlejšie, veď pracovať pre svetoznámu značku, má svoj kredit.TASR/AP
StoryEditor

Apple chce skončiť s procesormi Intel a nahradí ich svojimi vlastnými

03.04.2018, 15:35
V Macoch už zrejme od roku 2020 nenájdeme procesory Intel. Apple sem chce integrovať vlastné procesory. Oficiálne vyjadrenia spoločností však zatiaľ nepadli.

Spoločnosť Apple síce vyrába vlastné čipy už dlhšiu dobu, no platí to najmä pre zariadenia s operačným systémom iOS či ich známe hodinky Apple Watch. Podľa spoločnosti Bloomberg však Apple plánuje nahrádzať procesory od Intelu už aj vo svojich počítačoch Mac.

Iniciatíva výmeny procesorov sa nazýva Kalamata a je súčasťou širšej stratégie, v ktorej Apple chce, aby ich iPhony, iPady a Macy spoločne lepšie (a podobnejšie) fungovali. Od roku 2020 by sme tak mali byť svedkami výmeny procesorov. Situácia bude nepríjemná pre Intel, ktorému pomáhalo prepojenie s Apple – i keď mu netvorilo najdôležitejšie zisky. Intelu navyše po úniku plánov Apple okamžite klesli ceny akcií. 

​Apple aj Intel situáciu odmietli komentovať, a tak sa zatiaľ musíme spoľahnúť len na „zdroje, ktoré sú oboznámené s plánmi“. Podľa analytikov bude môcť Apple potom rýchlejšie prinášať novinky do svojich produktov. Zároveň nebude Apple odkázaný na plány Intelu, ale bude prinášať inovácie podľa vlastnej „roadmapy“.

„Dáva zmysel, že Apple sa vybral týmto smerom. Ak sa pozrieme na zvýšené výdavky na výskum a vývoj, začali sa aj vertikálne rozširovať, aby mohli pridávať viac funkcií a odlíšiť sa od konkurencie,“ myslí si analytik Shannon Cross z Cross Research.

Vzhľadom na to, že spoločnosti ako Lenovo, HP či Dell využívajú čipy od Intelu, stane sa Apple jediným väčším výrobcom počítačov, ktorý si vyrába svoje vlastné procesory.

Apple navyše už nejaký čas pracuje aj na novej platforme s kódovým označením Marzipan. Mali by ju spustiť ešte v priebehu roku 2018 a poslúžiť má na to, aby si používatelia aplikácií na iPhone a iPade mohli spustiť aplikácie na Macu.

Na ďalšie podrobnosti v súvislosti so zmenou procesorov a oficiálne vyjadrenia oboch strán si radi počkáme.

01 - Modified: 2018-04-03 12:24:38 - Feat.: 0 - Title: Vybitý telefón pripojila kvôli hovoru k nabíjačke. Stálo ju to život
01 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 02 - Modified: 2024-04-12 14:37:00 - Feat.: - Title: Apple musí čeliť žalobe o 785 miliónov libier kvôli poplatkom v App Store 03 - Modified: 2024-04-12 07:26:47 - Feat.: - Title: Apple čoskoro spustí výrobu čipov M4. Chce nimi vybaviť počítače Mac 04 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast 05 - Modified: 2024-04-12 05:30:00 - Feat.: - Title: Nové smartfóny od Applu prídu vo viacerých farbách. Čo vieme o dizajne pripravovaných iPhonov 16?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 02:40