Donald TrumpReuters
StoryEditor

Prevratná novinka. Amerika chce od žiadateľov o víza ich mená na sociálnych sieťach

31.03.2018, 09:45
Autor:
ČTKČTK
Americké úrady chcú v budúcnosti zisťovať detailné informácie, ako sa žiadatelia o víza správajú na internete.

Spojené štáty sa chystajú oveľa prísnejšie preverovať všetkých žiadateľov o víza a chcú okrem iného z bezpečnostných dôvodov podrobne skúmať aj ich aktivitu na sociálnych sieťach.

Vyplýva to z návrhu, ktorý v piatok zverejnilo americké ministerstvo zahraničia. Pokiaľ budú nové pravidlá schválené, dotknú sa ročne spolu približne 15 miliónov ľudí, ktorí chcú cestovať do USA. Slováci žiadne zmeny nepocítia, pretože naša krajina má so Spojenými štátmi bezvízový styk.

Americké úrady chcú v budúcnosti zisťovať detailné informácie, ako sa žiadatelia o víza správajú na internete a najmä na sociálnych sieťach ako sú Instagram, LinkedIn, Reddit či YouTube.

Do žiadosti o víza budú musieť uviesť svoje používateľské mená na sociálnych sieťach za posledných päť rokov a tiež telefónne čísla a emailové účty, ktoré v tejto dobe používali.

Návrh bude schvaľovať prezidentský úrad pre riadenie a rozpočet (OMB), podľa predpokladov však nové opatrenie prejde, pretože zvýšenie ochrany pred možným terorizmom a ďalšími bezpečnostnými rizikami je jednou z priorít prezidenta Donalda Trumpa. Už vlani úrady začali aktivitu na sociálnych sieťach preverovať u tých žiadateľov o víza, ktorí boli považovaní za potenciálne rizikových.

"Už teraz od všetkých žiadateľov o víza vyžadujeme kontaktné informácie, históriu ich ciest, informácie o rodinných príslušníkoch a minulé adresy pobytu. Zbieranie dodatočných informácií posilní proces preverovania žiadateľov a potvrdzovanie ich identity," uviedlo ministerstvo zahraničia.

Nové pravidlá sa nepáčia napríklad Americkej únii občianskych práv (ACLU). "Ľudia sa teraz budú musieť pýtať, či niečo z toho, čo napíšu online nebude zle pochopené alebo zle vyložené vládnymi úradníkmi," uviedla zástupkyňa ACLU Hina Shamsiová.

"Existuje tu tiež reálne nebezpečenstvo, že skenovanie sociálnych sietí nespravodlivo zasiahne najmä žiadateľov z moslimských krajín, ktorým potom budú ich žiadosti diskriminačne zamietané."

01 - Modified: 2024-04-18 11:02:22 - Feat.: - Title: Zvrat v prípade vykradnutej prevádzky Jovinečka. Influencer všetkých oklamal, valí sa na neho vlna kritiky 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-13 10:47:44 - Feat.: - Title: Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou 04 - Modified: 2024-04-14 05:30:00 - Feat.: - Title: Chcete zarábať na sledovaní sociálnych sietí? TikTok to možno čoskoro umožní 05 - Modified: 2024-04-12 13:00:00 - Feat.: - Title: Toxickí ľudia na Instagrame dostanú stopku. Sociálna sieť ide do boja proti vydieraniu prostredníctvom intímnych fotografií
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 07:55