Václav Nývlt, Technet.cz
StoryEditor

Ľahučký notebook na každodenné nosenie, ktorý je lacnejší, než sa zdá

20.03.2018, 23:01
Autor:
nyvnyv
Neváži ani kilogram, na akumulátor vydrží cez šesť hodín a rozhodne pôsobí, že je drahší, než koľko naozaj stojí.

Keď k tomu všetkému pripočítate rozumne výkonný hardvér, potom je to veľmi zaujímavý kandidát na notebook na každodenné nosenie do školy aj do práce, píše iDnes.cz.

Ak nosíte notebook každý deň so sebou, ale zároveň potrebujete k práci rozumne veľký displej, stojí nový Acer Swift 5 za pozornosť. Váži totiž len 970 gramov, čo je hodnota úctyhodná najmä preto, že ide o notebook so 14" displejom, čo sa dá použiť aj pre pohodlnú serióznu prácu na cestách.

Štíhly dizajn a podarená konfigurácia

Telo z horčíkovej zliatiny je príjemne pevné, aj keď notebook zdvihneme priamo za roh, nič sa nekrúti - ani pri dennom nosení v batohu sa nemusíme obávať.  Kým hmotnosť výrobca stlačil na minimum, hrúbka notebooku patrí medzi priemer.

Necelých 15 mm v najsilnejšej časti ale nepovažujeme za komplikáciu, naopak - na telo notebooku sa aspoň vošiel plnohodnotný HDMI port. Škoda len chýbajúceho ethernetového konektora.

Pre pripojenie k sieti káblom je nutné použiť USB adaptér, na stole príde k slovu dokovacia stanica. Rozhranie USB je prítomné trikrát: dva klasické USB 3.0 porty (z ktorých jeden vie nabíjať pripojené zariadenie aj pri vypnutom notebooku) a jeden USB-C.

Tu nás trochu zamrzela absencia ultrarýchleho rozhrania Thunderbolt 3, port pracuje v štandarde USB 3.1 Gen1 + -,  síce to stále ani zďaleka nie je bežná výbava, ale Swiftu 5 by pristala.

USB-C port nemožno použiť pre napájanie notebooku, k tomu je potrebné pribalený napájací adaptér. Nechýba slúchadlový výstup kombinovaný s mikrofónnym vstupom, naopak nám chýbal slot na pamäťové karty.

Za veľmi podarenú považujeme konfiguráciu. Procesor je Core i5 najnovšej (ôsmej) generácie, k dispozícii je 8 GB operačnej pamäte, 256GB nVME SSD od Intelu a 802.11 AC wi-fi karta, taktiež z produkcie Intelu.

Pochvaly

V PC Marku v teste Creative sme dosiahli veľmi dobrých 4 579 bodov s podporou grafickým čipom a 3201 bodov iba s využitím CPU. Akumulátor vyrobil Panasonic, má 36 Wh a notebook utiahne zhruba šesť až sedem hodín bežnej prevádzky.

Pri bežnej kancelárskej práci a prehliadaní internetu je notebook prakticky tichý a chladný. Pri vysokej záťaži počuteľne (ale nie príliš rušivo) ventiluje, aj pri niekoľkohodinovom plnom vyťažení sú palmresty príjemne chladné, v oblasti klávesnice sa teplota postupne zvyšuje a až nad klávesnicou a pod displejom je potom notebook viac zahriaty.

Pochvalu si zaslúži veľmi slušná kamera produkujúca málo zašumený obraz aj v horšom svetle. Má solídne farby aj kresbu. Inak je obyčajná a s prihlásením pomocou Windows Hello sa nedá využiť.

Tam naopak slúži čítačka odtlačkov prstov, je menej citlivá a nestačí len letmý dotyk prsta, treba trochu pritlačiť, ale potom funguje spoľahlivo. Dobre funguje mikrofón, zachytenému hlasu je perfektne rozumieť.

Reprodukovaný zvuk má veľmi dobre podané pásmo stredov, vokál znie výrazne a zrozumiteľne. Smerom k hĺbkam ale nezačujete vôbec nič. IPS displej vyrobil AU Optronics, má rozlíšenie 1920 x 1080 pixelov a produkuje veľmi dobre vyzerajúci obraz. S dvoma ale.

Tým prvým je nižší maximálny jas, ktorý vás nijako neobmedzí v interiéri, ale pri práci vonku by mohol. Tým druhým je veľmi lesklá povrchová úprava, v miestach s komplikovanejšími svetelnými podmienkami budú obraz rušiť odlesky.

Záver

  • Veľmi dobrý notebook za veľmi dobrú cenu.
  • Nízka hmotnosť, veľmi dobré prevedenie, slušná výdrž akumulátora, výkonné vnútornosti a bohužiaľ veľmi lesklý displej.
  • Cena: testovaná konfigurácia vychádza na 1 061 eur.
01 - Modified: 2024-04-25 05:30:00 - Feat.: - Title: Od Amazonu po Voyo. Veľký test desiatich streamovacích služieb odhalil veľké rozdiely 02 - Modified: 2024-04-04 14:00:00 - Feat.: - Title: Lacný, lacnejší a najlacnejší. Toto trio nových mobilov zaujme šetrných zákazníkov 03 - Modified: 2024-04-03 14:00:00 - Feat.: - Title: Prvý pacient s čipom v mozgu strávil prvú noc po operácii pri videohre 04 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom? 05 - Modified: 2024-03-13 09:54:13 - Feat.: - Title: Je rozhodnuté. Apple umožní užívateľom iPhonov v EÚ sťahovať aplikácie z webových stránok
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 05:26