StoryEditor

Chcete inteligentný domov? Skúste Apple medzi žiarovkami

14.03.2018, 23:01
Pokiaľ Alexa, Siri či asistent Google vedia iba po anglicky, inteligentná domácnosť si len ťažko bude hľadať cestu na Slovensko.

Ochutnajte" s nami, čo im „smart home“ môže ponúknuť. Dnes už môžete mať inteligentné zásuvky, kúrenie, či vstupné dvere. Najzrozumiteľnejším spôsobom, ako transformovať domácnosť do podoby ´smart´ je aj naďalej inteligentné osvetlenie.

Myšlienku, že cez mobilný telefón alebo prostredníctvom internetu dokážete zapnúť svetlo v kuchyni či spálni, spopularizovala pred šiestimi rokmi spoločnosť Philips.

Vtedy totiž vyšla prvá sada troch žiaroviek Hue spolu s „bridgeom“, malou krabičkou, ktorá celú komunikáciu zabezpečuje.

Farebné svetlo a čo potom?

Medzičasom Philips okolo radu Hue vytvoril celú rodinu produktov. Nie sú to teda už iba farebné žiarovky, ale aj LED pásy, detektory pohybu, či rôzne lampy.

Cez leto plánuje firma predstaviť aj exteriérové svetlá. Tak, ako pred rokmi, keď som prvýkrát mal Hue v rukách, aj teraz mi jednoduchosť použitia vyrazila dych.

Pripojiť „bridge“ káblom k wifi routeru, našraubovať žiarovku a stiahnuť si aplikáciu. Inštalácia produktu je dokončená. A presne tak to má vyzerať. Divadlo sa môže začať.

Verím, že každý, podobne ako ja, strávi prvých pár hodín skúšaním všetkých farebných odtieňov, ktoré mu zakúpené svetlo ponúka, ale čo potom? A tu je pre mňa hlavný nedostatok inak výborného produktu.

Apple medzi žiarovkami

Najvýkonnejšia Hue žiarovka ponúka „v starých cenách“ výkon 60W žiarovky. Nie je to málo, ale nie vždy to postačuje. Preto sa väčšina týchto produktov označuje ako „atmosferické“ svetlo. Je to ideálne na navodenie určitej nálady či pozeranie televízie, nie však na prácu.

Apple.com

​Na druhej strane je potrebné na Philips Hue vyzdvihnúť, ako k sebe všetky produkty jednoducho zapadajú. Žiadne nastavovanie, stačí ich zapojiť. Dobre to vidno napríklad na LED pásoch.

Tie môžete predĺžiť až na 10 metrov obyčajným pridaním rozširovacieho pásu, stačí jeden klik kontaktov a je to hotové aj za živej prevádzky. Je to skrátka Apple medzi žiarovkami.

Možno zistíte, že zasvietiť v obývačke, aj keď ste na druhom konci sveta, je presne to, čo potrebujete. Odtiaľ už vaše kroky môžu smerovať kamkoľvek.

Chcete inteligentný vysávač, polievač trávniku či čistič bazénu? Všetko to už dnes existuje. Myslím si však, že kto nenájde záľubu v inteligentnom osvetlení, nenájde ho ani v ďalších „smart“ produktoch.

Naďalej totiž platí, že ovládať svetlo cez mobil je najzábavnejšia vec, ktorá sa dá s inteligentným domom robiť.

Hodnotenie:

Plusy: jednoduchosť inštalácie, intuitívna aplikácia
Mínusy: pomalá odozva (pri ovládaní telefónom), limitovaný výkon

01 - Modified: 2024-04-04 14:00:00 - Feat.: - Title: Lacný, lacnejší a najlacnejší. Toto trio nových mobilov zaujme šetrných zákazníkov 02 - Modified: 2024-04-03 14:00:00 - Feat.: - Title: Prvý pacient s čipom v mozgu strávil prvú noc po operácii pri videohre 03 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom? 04 - Modified: 2024-03-13 09:54:13 - Feat.: - Title: Je rozhodnuté. Apple umožní užívateľom iPhonov v EÚ sťahovať aplikácie z webových stránok 05 - Modified: 2024-02-21 12:00:00 - Feat.: - Title: Jedzte holubie rizoto a amputujte si nohu: Ako sa ruskí hackeri snažia demoralizovať Ukrajincov
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 08:44