Pixabay
StoryEditor

Máte smart televízor s Androidom? 90-percent z nich čelí riziku napadnutia vírusom či deštrukcii

26.02.2018, 11:04
Autor:
ČTkČTk
Až 90 percent smart televízorov s operačným systémom Android TV môžu napadnúť vírusy.

Môžu byť nakazené vydieračskými programami, odpočúvať, čo sa deje v domácnosti, ťažiť Bitcoin alebo prostredníctvom domácej siete napádať ďalšie zariadenia.

Uviedli to zástupcovia antivírusovej firmy Eset na Svetovom mobilnom kongrese v Barcelone. Do roku 2020 by sa malo pripojiť k internetu až 30 miliárd smart zariadení.

Už na konci tohto roka by malo byť pripojených cez 750 miliónov smart televízorov. Ľudia dostanú príležitosť pracovať s televízormi rovnako ako s počítačmi.

Smart televízory vybavené integrovanými mikrofónmi, kamerami a USB portami sa stávajú stále častejším terčom útokov škodlivých programov.

Prostredníctvom napadnutého smart televízora s Androidom môžu kyberzločinci preniknúť aj do iných zariadení pripojených do rovnakej domácej siete, ale tiež robiť špionáž a zhromažďovať citlivé osobné údaje.

"Minulý týždeň sme napríklad odhalili škodlivý program, ktorý prostredníctvom smart TV ťažil Bitcoin. To znamená, že využíva procesor televízora 24 hodín denne a môže spôsobiť jeho deštrukciu," uviedol Branislav Orlík z Esetu.

Škodlivé programy sa do televízora dostávajú najčastejšie ako podvodné aplikácie z obchodu Google Play alebo cez USB zariadenie. Android TV využíva napríklad Sony, Philips, Xiao, Sharp alebo Bang & Olufsen.

Už v roku 2013 experti preukázali, že zneužitím niektorých bezpečnostných dier vybraných modelov smart televízorov Samsung pripojených k internetu je možné vzdialene zapnúť integrovanú kameru a mikrofón.

O rok neskôr sa objavila bezpečnostná diera v štandarde pre hybridné televízne vysielanie známe ako HbbTV. Škodlivý kód sa ukrýval v aplikáciách pre HbbTV a cielil na tisíce smart televízorov počas jedinej kampane.

Kradol prihlasovacie údaje, zobrazoval falošné reklamy a dokonca sa prebúral do nechránenej Wi-Fi siete. Problémy s HbbTV sa dostali do centra pozornosti aj v roku 2017.

Bezpečnostný analytik upozornil na možnosť šírenia bezdrôtového pripojenia, cez ktoré môže útočník ohroziť smart televízory. Eset na veľtrhu ako prvý z veľkých hráčov predstavil službu, ktorá má televíziu s Androidom ochrániť.

Ochrana sa dá kúpiť v obchode Google Play, priamo do smart televízora. Väčšina funkcií je bezplatná, pripláca sa napríklad za ochranu proti phishingu alebo za plánované scanovanie.

01 - Modified: 2024-04-09 10:00:00 - Feat.: - Title: Hongkong hlási nákazu vzácnym smrteľným vírusom, ktorý zaznamenali len u 50 ľudí. Muža pohrýzla opica 02 - Modified: 2024-04-04 14:00:00 - Feat.: - Title: Lacný, lacnejší a najlacnejší. Toto trio nových mobilov zaujme šetrných zákazníkov 03 - Modified: 2024-04-03 14:00:00 - Feat.: - Title: Prvý pacient s čipom v mozgu strávil prvú noc po operácii pri videohre 04 - Modified: 2024-04-02 13:00:00 - Feat.: - Title: Vtáčia chrípka sa po prvýkrát preniesla z dobytka na človeka. Ide len o druhý prípad prenosu na ľudí v tejto krajine 05 - Modified: 2024-03-29 12:30:00 - Feat.: - Title: Vtáčia chrípka sa preniesla prvýkrát na dobytok. Stopy vírusu našli v kravskom mlieku
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
22. apríl 2024 08:12