Pixabay
StoryEditor

Mobilná aplikácia, ktorá vám na horách môže zachrániť život

22.02.2018, 11:18
Pri stlačení núdzového tlačidla na mobilnom telefóne sa odošle všetkým členom horskej služby v danej oblasti správa s presnou GPS polohou.

Aplikácia zjednodušuje priebeh záchrannej akcie v horskom teréne. 

Pád na zjazdovke, zrážka s iným lyžiarom alebo snowboardistom či to, že človek precení svoje sily a podcení výkyvy počasia. Zostane vyčerpaný na bežkárskej trati, to všetko sú situácie, keď zasahujú členovia horskej služby a spolupracujú so záchranármi, uvádzajú Lidovky.

Na Slovensku sa využíva aplikácia, ktorá umožňuje volanie na linku tiesňových volaní 18300 Horskej záchrannej služby a odosielanie tiesňových SMS správ, s použitím aktuálnej GPS pozície pre rýchlu lokalizáciu volajúceho v horskom prostredí.

Podporuje komunikáciu pre nepočujúcich. Pomocou nej získate aktuálne informácie o lavínovej situácii a výstrahách v jednotlivých pohoriach Slovenska, kontakty, rady a návod na poskytnutie prvej pomoci. Aplikácia obsahuje užitočné nástroje: svetlo a SOS svetlo.

 V Českej republike je k dispozícii aktualizovaná aplikácia Záchranka v mobilnom telefóne, dostupná zadarmo pre telefóny s operačnými systémami Apple iOS a Google Android.

Pol milióna užívateľov

Pôvodná aplikácia funguje už takmer dva roky a vo svojich smartfónoch ju má viac ako pol milióna užívateľov. Ak použije pacient pre kontaktovanie záchrannej služby aplikáciu Záchranka, odosiela súčasne s volaním na linku 155 tiež svoju geografickú polohu a ďalšie užitočné informácie, ktoré slúžia pre rýchlejšiu orientáciu dispečera aj zasahujúceho tímu záchranárov.

"V krízovej situácii, napríklad pri dopravnej nehode či úraze v teréne, si mnoho volajúcich nedokáže vybaviť svoju presnú polohu. Stlačenie tlačidla je v týchto chvíľach tým najjednoduchším krokom," hovorí Jana Kubalová zo záchrannej služby Juhomoravského kraja.

Práve nemožnosť správne určiť polohu človeka, ktorý potrebuje pomoc, komplikuje prácu členom horskej služby a predlžuje dobu, počas ktorej zranený čaká na lekársku pomoc. Každá minúta čakania pritom môže byť osudná.

Koniec zdĺhavého vysvetľovania

V susednej Českej republike sa aplikácia zdravotníckej záchrannej služby stala aj oficiálnou aplikáciou Horskej služby. To znamená, že keď človek použije aplikáciu na horách, priamo cez ňu kontaktuje záchranára i zdravotníkov.

"Sme radi, že k tomuto unikátnemu prepojeniu záchranárov došlo," hodnotí Jiří Brožek, výkonný riaditeľ Horskej služby ČR.

Teraz pri stlačení núdzového tlačidla v prípade, že sa človek nachádza na horách, odchádza núdzová správa nielen s presnou GPS polohou, ale prípadne aj so základnými zdravotnými informáciami o majiteľovi telefónu, kontakty na jeho blízke osoby a ďalšími údajmi, ako zdravotnej záchrannej službe, tak všetkým členom horskej služby v danej oblasti.

Ak je potrebná súčinnosť oboch záchranných zložiek, majú súčasne k dispozícii kompletnú identifikáciu volajúceho.

Preposielanie informácií či zdĺhavé vysvetľovanie situácie sa tak vďaka spojeniu aplikácie Záchranka a aplikácie Horská služba zjednodušilo.

Pokiaľ ale niekto chce kontaktovať iba horskú službu, napríklad keď sa na horách stratí, môže tak urobiť. V aplikácii Záchranka je samostatné tlačidlo pre priame kontaktovanie horskej služby.

Užívateľ sa tak dovolá presne tam, kam potrebuje a súčasne odošle núdzovú správu priamo horskej službe. V záložke "Lokátor" aplikácie Záchranka nájde tiež kompletný prehľad staníc horskej služby.

"Môžu si tak vyhľadať im najbližšiu stanicu alebo si prečítať lyžiarske desatoro," približuje Filip Maleňák, tvorca aplikácie.

Presnosť na metre

Aplikácia je schopná volajúceho lokalizovať pomocou signálu GPS s presnosťou na jednotky metrov. Vďaka tomu sa podarilo skrátiť dojazdové časy záchranárov.

Používatelia aplikácie si môžu vo svojom profile prednastaviť údaje o svojom zdravotnom stave. To je voliteľné, ale pri prípadnom zásahu tieto detaily uľahčia prácu záchranárov aj lekárov.

Ide napríklad o krvnú skupinu, známe alergické reakcie na lieky či dlhodobé zdravotné problémy, ako je cukrovka alebo vysoký krvný tlak. Doplňme, že užitočnou novou funkciou, ktorá nie je potrebná na horách, ale hodí sa doma, je zadanie adresy trvalého bydliska do informácií o užívateľovi aplikácie, a to vrátane čísla bytu či poschodia, v ktorom používateľ žije.

Záchranári tak nemusia zdĺhavo hľadať, kde sa volajúci nachádza: "Túto novinku využijeme najmä u seniorov, ktorí, keď sa im niečo stane, zavolajú a povedia iba, že sú doma. My v takej chvíli budeme mať informácie, takže vyrazíme priamo na miesto," dodáva Vítězslav Sladký, operátor Zdravotné záchrannej služby Plzeň.

Pravidlá správania sa na zjazdových tratiach

1. Ohľad na ostatných: Lyžiar nesmie ohrozovať alebo poškodzovať iného.

2. Zvládnutie rýchlosti a spôsob jazdy: Musí jazdiť s primeraným odstupom a s ohľadom na vzdialenosť, na ktorú vidí. Jazdu musí prispôsobiť svojim schopnostiam, terénu, počasiu, snehu aj hustote premávky.

3. Voľba jazdnej stopy: Lyžiar jazdiaci vzadu musí jazdnú stopu zvoliť tak, aby neohrozoval lyžiarov idúcich pred ním.

4. Predbiehanie: Predbiehať sa môže zhora alebo zospodu, sprava alebo zľava, ale vždy len s odstupom, ktorý poskytne predchádzanému lyžiarovi či snowboardistovi pre všetky jeho pohyby dostatok priestoru.

5. Vchádzanie a rozbiehanie: Kto chce vojsť do zjazdovej trate alebo sa po zastavení opäť rozbehnúť, sa musí rozhliadnuť nahor a nadol.

6. Zastavenie: Lyžiar sa nesmie zbytočne zdržiavať na úzkych alebo neprehľadných miestach. Keď spadne, musí takéto miesto uvoľniť čo najrýchlejšie.

7. Stúpanie a zostup: Kto stúpa alebo zostupuje pešo, musí používať okraj zjazdovej trate.

8. Rešpektovanie značiek: Lyžiar musí rešpektovať značenie a signalizáciu.

9. Správanie sa pri úrazoch: Je povinnosťou každého poskytnúť prvú pomoc.

10. Povinnosť preukázania sa: Účastník aj svedok úrazu sú povinní preukázať svoje osobné údaje.

Zdroj: Medzinárodná lyžiarska federácia FIS

01 - Modified: 2024-04-16 08:25:33 - Feat.: - Title: Na hory sa vracajú zimné podmienky, nižšie budú rizikom nočné teploty 02 - Modified: 2024-04-14 05:30:00 - Feat.: - Title: Chcete zarábať na sledovaní sociálnych sietí? TikTok to možno čoskoro umožní 03 - Modified: 2024-04-04 14:00:00 - Feat.: - Title: Lacný, lacnejší a najlacnejší. Toto trio nových mobilov zaujme šetrných zákazníkov 04 - Modified: 2024-04-03 14:00:00 - Feat.: - Title: Prvý pacient s čipom v mozgu strávil prvú noc po operácii pri videohre 05 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 03:11