Facebook/ Natural Cycles
StoryEditor

Ako antikoncepciu používali mobilnú aplikáciu. Teraz sa sťažujú, že otehotneli

18.01.2018, 12:00
Autor:
omaoma
Sťažnosťami takmer 40 žien sa už zaoberá aj švédsky úrad pre liečivá.

Aplikácia Natural Cycles, ktorá slúži ako alternatíva k bežným antikoncepčným metódam, je terčom sťažností mnohých nespokojných používateliek, ktoré aj napriek jej používaniu nechtiac otehotneli. Žiadna antikoncepcia nie je stopercentná, bránia sa autori.

Aplikácia dokonca získala certifikát Európskej únie ako oficiálna forma antikoncepcie, avšak aj napriek tomu sa stala terčom kritiky. O sťažnostiach informoval švédsky server SVT. Štokholmská nemocnica Södersjukhuset totiž nahlásila aplikáciu štátnemu regulačnému úradu pre liečivá po tom, čo sa 37 žien objednalo na interrupciu kvôli nechcenému tehotenstvu spôsobenému pri používaní Natural Cycles.

Kľúčové je meranie teploty

Aplikácia funguje tak, že jej algoritmus určuje plodné dni v mesiaci na základe odpovedí používateliek a každodenného merania teploty. Ako je dobre známe, tá v priebehu cyklu kolíše a jej výkyvy sú pomerne dobrým, hoci nie celkom jednoznačným indikátorom priebehu menštruačného cyklu.

Aplikácia tak jednoducho označuje zelené a červené dni. Počas zelených je možné mať pohlavný styk bez ochrany a bez obáv z otehotnenia, počas červených nie. Algoritmus je veľmi konzervatívny a radšej zelene označuje len 9 až 10 dní počas cyklu (všeobecne sa za rizikové označuje cca šesť dní z cyklu).

Žiadna antikoncepcia nie je stopercentná

Autori aplikácie sa k prípadu vyjadrili pre server The Verge: "Žiadna antikoncepcia nie je stopercentne účinná a nechcené tehotenstvá sú jednoducho všadeprítomný risk. Natural Cycles má efektivitu asi 93 percent, na ktorú verejne upozorňujeme. Oznámené čísla nechcených otehotnení nie sú prekvapivé vzhľadom na celkový počet našich používateliek a vyššie spomínanú efektivitu."

Navyše tvrdia, že žiadnu sťažnosť zo strany nemocnice Södersjukhuset zatiaľ neobdržali, avšak so švédskym regulačným úradom pre liečivá v spojení sú a každým prípadom nechceného tehotenstva sa individuálne zaoberajú.

Natural Cycles je inak pomerne populárnou alternatívou k bežnej hormonálnej antikoncepcii vzhľadom na to, že nemá žiadne vedľajšie účinky (teda až na určitú nepresnosť). Aplikáciu po celom svete používa asi 700-tisíc žien. Jej používanie stojí mesačne necelých osem eur.

01 - Modified: 2024-04-03 21:35:32 - Feat.: - Title: Poľská vláda predstavila nariadenie o voľnopredajnej núdzovej antikoncepcii. Mala by byť bez predpisu 02 - Modified: 2024-03-29 15:39:59 - Feat.: - Title: Poľský prezident vetoval návrh na obnovenie prístupu k núdzovej antikoncepcii 03 - Modified: 2024-03-18 13:00:00 - Feat.: - Title: Olivia Rodrigo rozdávala na koncerte núdzové antikoncepčné tabletky a kondómy. Bojuje tak za práva na potrat, naštvala tým politikov 04 - Modified: 2024-03-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Čo by sa u nás dialo, keby vyhrali konzervatívci a zakázali by potraty? V USA výrazne stúpli počty tehotenstiev po znásilneniach 05 - Modified: 2024-02-27 07:00:00 - Feat.: - Title: Správa, ktorá nepoteší žiadnu ženu. Masívna štúdia o antikoncepcii ukázala spojenie s vážnou duševnou chorobou
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 21:26